Arquitectura

48 h Open House Barcelona 2024: 10 edificis que t'agradarà visitar

El festival d'arquitectura torna els dies 26 i 27 d'octubre amb un 33% de novetats

Fundació Carulla
6 min

BarcelonaArriba la 15a edició del festival d'arquitectura 48 h Open House BCN: se celebrarà el dissabte 26 i el diumenge 27 d'octubre a Barcelona i a cinc ciutats més (Badalona, Sant Joan Despí, l’Hospitalet de Llobregat, Vilassar de Dalt i Sitges). A Barcelona es podran visitar 148 edificis, i s'han programat 212 activitats entre totes les ciutats participants i 17 itineraris. Un 33% dels edificis es podran visitar per primera vegada dins del festival. Aquestes són 10 visites recomanades del 48 h Open House Barcelona 2024.

1.
Cascada monumental de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella, Barcelona



Cascada monumental del parc de la Ciutadella

La cascada monumental del parc de la Ciutadella, obra del mestre d'obres Josep Fontserè, és fruit de les successives ampliacions del projecte d'una petita font en un racó del parc. Es tracta d'un monument d'estil eclèctic, articulat al voltant d'un cos central que té forma d'arc de triomf, dues escalinates laterals simètriques i una font elevada. Les obres van començar el 1875 i el conjunt escultòric el van col·locar el 1888. A la part posterior, la cascada té una gruta artificial amb un dipòsit d'aigua que s'alimentava de l'antic dipòsit, avui transformat en la biblioteca del Dipòsit de les Aigües de la Universitat Pompeu Fabra. Com acostuma a passar amb l'Arc de Triomf, la visita a la cascada promet ser una de les més sol·licitades del festival.

Horari: dissabte, de 10 h a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia.

2.
Can Villar del Torrent

Carrer Mare de Déu del Carme, 52, Vilassar de Dalt



Can Villar del Torrent

Es podrà visitar la planta baixa d'aquesta masia, recentment reformada i decorada pels propietaris, i es podrà tastar el vi 600 que s'elabora amb el raïm de les vinyes de can Villar. El mas de Can Villar del Torrent està ubicat en una petita elevació sobre la Riera Salvet, per la qual cosa té unes vistes privilegiades del castell de Vilassar. Està documentat al segle XIV, però l'aspecte actual és del segle XVIII. Entre els elements més destacats hi ha el portal adovellat de pedra granítica.

Horari: diumenge d'11 h a 14 h i de 17 h a 20 h. Visita lliure.

3.
Escorxador de Sitges

Carrer de Joan Maragall, 36, Sitges


Escorxador de Sitges

L'escorxador de Sitges és obra una obra de finals del segle XIX de l'arquitecte Josep M. Martino Arroyo que l'arquitecta Clara Ocaña acaba de rehabilitar com a centre cultural per a activitats de petit format. Els reptes en intervencions com aquesta són múltiples: convertir en virtut les limitacions de treballar en un edifici catalogat, potenciar els elements originals més destacats i aconseguir que els nous elements estiguin a l'altura de tot plegat, però sense competir-hi. Així, la feina d'Ocaña es fa especialment visible en les finestres de les façanes laterals de la planta baixa, l’accés principal i el de serveis. "Els nous materials introduïts tenen l’objectiu de crear un llenguatge propi que doni identitat a la intervenció i que estigui en harmonia amb l’arquitectura original", afirma l'arquitecta.

Horari: diumenge de 10 h a 14 h. Visita guiada sense inscripció prèvia.

4.
Fundació Carulla

Carrer dels Almogàvers, 214, Barcelona


Fundació Carulla

L'arquitecte Josep Maria Segarra és conegut com l'autor de l'escola d'Arquitectura de la UPC, i ara també perquè la Fundació Carulla es va instal·lar al gener en un altre edifici seu al Poblenou. Es tracta d'un edifici de 1.500 metres quadrats distribuïts en tres plantes, en les quals la institució ha instal·lat un coworking cultural "per a projectes transformadors", una sala d'exposicions vinculada al Museu Terra de l'Espluga de Francolí i la seu de l’Editorial Barcino. La remodelació de l'edifici l'ha portat a terme l'estudi BCA, respectant "l'austeritat" de Segarra. "La composició, modulació i ordenació de les seves façanes és el reflex d’una arquitectura racional i acadèmica pròpia de mitjans del segle XX", adverteixen els arquitectes.

Horari: dissabte de 10 h a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia.

5.
Edifici de cohabitatge cooperatiu Cirerers

Carrer del Pla dels Cirerers, 2-4, Barcelona



Bloc d'habitatge cooperatiu Cirerers

L'habitatge cooperatiu de fusta s'ha convertit en unes de les línies més excel·lents i amb més futur de l'arquitectura catalana d'ara, dins la qual destaca el bloc de 32 habitatges cooperatius Cirerers a Nou Barris, endegat per la cooperativa Sostre Cívic, i obra de l'estudi Celobert. Amb vuit plantes d'altura, es tracta de l'edifici més alt de l'Estat construït amb fusta, i un dels seus trets més singulars és que els arquitectes han aprofitat l'espai comunitari per impedir l'aparició d'una gran mitgera. La visita inclou aquest bloc i la reforma de la plaça que hi ha al davant, la plaça de les Dones.

Horari: dissabte, visites a les 11 h, 12 h i 13 h. Visita guiada amb inscripció prèvia.

6.
Campus LCI

Carrer d'Àlaba, 124, Barcelona


Campus LCI

LCI Barcelona és una escola de disseny i arts visuals que forma part de la xarxa global LCI Education, amb 23 centres en cinc continents. L'encàrrec que els responsables de LCI van fer als arquitectes Fernando Ansorena i Iván Serrano (Circular Studio) era el d'un campus sostenible que potenciés que els estudiants de les diferents especialitats interactuïn, i que l'edifici fos el vaixell insígnia de la institució a Europa. En el terreny de la sostenibilitat, Ansorena i Serrano van projectar l'edifici amb una estructura metàl·lica que és completament recuperable i reciclable, i la façana la van resoldre amb alumini en sec, que també és del tot reciclable i reutilitzable. A més a més, la coberta està enjardinada per potenciar l'aïllament tèrmic. El campus LCI va rebre divendres 18 d'octubre el premi Jornada 18 d'aquesta edició de la Barcelona Design Week.

Horari: dissabte de 10 h a 19 h. Visita guiada sense inscripció prèvia.

7.
Il Giardinetto

Carrer de la Granada del Penedès, 28, Barcelona

Interior del restaurant Il Giardinetto

Un local mític, refinat i canalla al mateix temps, sorgit de l'amistat entre el fotògraf Leopoldo Pomés i els arquitectes Alfonso Milá i Federico Correa. A l'origen del restaurant, que enguany fa cinquanta anys, hi ha un accident: Normand Cinnamond se'ls va avançar fent un local tot vermell, i Correa i Milá van haver de començar la feina de bell nou. Correa va trobar la solució d'aquest jardí amb aires pop de camí a Comillas, quan es va inspirar al veure "uns vells jugant a petanca en una plaça pública d'un poble del sud de França". "Allà sí que hi vaig posar en pràctica una cosa que ja sabia des de feia molts anys –va dir també l'arquitecte–, i és que els verds admeten juxtaposar-se, com el verd groc i el verd blau, que són a la natura. Els jardins ens han ensenyat a veure barrejats, com una cosa natural, verds totalment diferents". Il Giardinetto té un reconeixement extraordinari: és l'únic local que ha guanyat el premi FAD: quan va obrir les portes i per l'ampliació portada a terme per l'estudi Llamazares Pomés el 2012.

Horari: diumenge de 10 h a 15 h. Visita guiada sense inscripció prèvia.

8.
Nou edifici de recerca de la Vall d'Hebron

Passeig de la Vall d'Hebron 119, 130


Nou edifici de recerca de l'hospital de la vall d'Hebron

Per als autors de l'edifici, Jordi Badia, Antoni Ubach i Miquel Espinet, l'hospital de la Vall d'Hebron és com una "petita ciutat" que mou unes 50.000 persones cada dia, i el nou centre de recerca forma part del seu projecte per repensar tot el recinte i combatre el seu caràcter laberíntic. L'edifici està ubicat als terrenys de l'antiga bugaderia, entre l’actual edifici de la UAB i el de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, i està completament integrat en l'entorn: només té una façana i la coberta enjardinada el convertirà en una extensió del futur parc que hi haurà al voltant.

Horari: dissabte i diumenge, visites a les 10 h, 11 h, 12 h i 13 h. Visita guiada sense inscripció prèvia.

9.
La Torre Vella

Plaça de Barberà, 13, Badalona

La Torre Vella

Amb set segles d'història, els visitants trobaran al llarg del recorregut detalls de diferents estils arquitectònics: hi ha una sala gòtica del segle XIII, i diverses finestres també gòtiques. El celler té una volta de canó de maó del segle XV, i l'estructura rectangular del conjunt amb un pati central evoca les reformes que van ser portades a terme al segle XVI. I entre els elements decoratius conservats hi ha una portalada renaixentista amb l'escut de Sant Climent. També es pot apreciar l'ampliació de la torre als segles XVIII i XIX, encara que la torre de defensa va ser enderrocada el 1967. Actualment, la Torre Vella acull el centre concertat Col·legi Cultural.

Horari: diumenge, d'11 h a 14 h i de 16 h a 18 h. Visita guiada sense inscripció.

10.
Escola Ernest Lluch

Passatge Colom, 19, L'Hospitalet de Llobregat.


Escola Ernest Lluch

D'aquesta escola es pot dir que és un manifest a l'hora de construir un edifici amb un pressupost molt baix i amb un consum energètic molt reduït. Es van fer servir el màxim de materials d'origen reciclat i fàcilment reciclables. L'edifici és una mostra extraordinària de com aconseguir unes zones de joc molt àmplies en una zona molt densa. L'escola està ubicada al barri de la Torrassa, entre blocs d'habitatges. Per aconseguir els seus objectius, els arquitectes van dividir el programa en dos edificis: un de planta baixa i tres pisos i un altre només de planta baixa, col·locats perpendicularment, per tancar el conjunt respecte els blocs veïns. En la part més gran de l'escola hi ha les aules, el gimnàs i les zones de jocs, i el terrat està cobert per una planta fotovoltaica; en la part més petita hi ha la cuina i el menjador.

Horari: dissabte de 10 h a 14 h. Visita guiada sense inscripció prèvia.

stats