74 llibres per plantar cara als diputats d'extrema dreta
Els editors entreguen una selecció de lectures al Parlament per rebatre el discurs autoritari
BarcelonaTot va començar amb uns tuits de l'editor i escriptor Miquel Adam que proposaven desactivar el "discurs tòxic" de Vox amb lectures. És a dir, en comptes d'entrar en el cos a cos i discutir-s'hi o abandonar l'hemicicle i deixar-los plantats, Adam aconsellava llegir fragments de llibres com Calle Este-Oeste (Anagrama), de Philippe Sands, que relata com els oficials de les SS agafaven nadons de dies i es dedicaven a fer pràctiques de tir contra els seus cossos. La proposta no va quedar a les xarxes, sinó que s'ha traduït en la donació, a la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, de 74 títols de 42 editorials que representen els mals del feixisme.
Hi ha títols de poesia, ficció, no-ficció, literatura testimonial, novel·la gràfica, novel·la juvenil, assajos. La tria de títols no s’acaba només amb els referents a la memòria del franquisme, el nazisme alemany o el feixisme italià, sinó que inclou també llibres que s’oposen a tot el que l’extrema dreta promou: la xenofòbia, el masclisme, el menyspreu a la diversitat... "Discutir amb persones tan tòxiques és una pèrdua de temps i abandonar el seient i marxar és victimitzar-los. Crec que una manera de respondre és que quan els diputats d'extrema dreta facin els seus discursos autoritaris i xenòfobs, els diputats comencin a llegir fragments de llibres; són lectures que també ajuden a saber contra què lluiten. És una imatge molt simbòlica però que pot anar més enllà de les nostres fronteres", opina Adam. Sigui com sigui, l'escriptor i editor creu que s'ha de prendre la iniciativa i ser actiu: "No podem perdre ni un minut i hem de ser actius perquè l'extrema dreta va guanyant terreny; a Hongria acaben d'obligar a retapar els llibres de temàtica LGTBI a les llibreries que són a prop de les esglésies".
Els editors proposen que el fragment sigui escollit de manera aleatòria en els moments de menys atenció i interès mediàtic i, en els moments més solemnes, fer lectures escollides amb més intenció i precisió. Hi ha hagut editors que, fins i tot, han senyalat fragments i frases concretes perquè els diputats ho tinguessin més fàcil. "És una manera de no entrar en el cos a cos i de significar persones que han donat la vida i han lluitat contra el feixisme", destaca el president d'Editors.cat, Joan Sala. Cada editor, associat a Editors.cat, ha donat un parell de títols. A la llista, hi ha llibres com Als estatges de la mort (Adesiara), de la premi Nobel jueva alemanya Nelly Sachs, en versió de Feliu Formosa; Paraules d'Arcadi (Angle Editorial), d'Arcadi Oliveres, que va morir l'abril passat; Ultradreta (Saldonar), de Cas Mudde, expert en extremisme polític en l’àmbit global i que proporciona una visió detallada de la quarta onada de la política ultradretana, o Què és en realitat el feixisme (Takatuka), de Kalle Johansson i Lena Berggren, que explica als infant i joves la història del feixisme, però també per què actualment algunes persones se senten atretes per aquestes idees.
Si els diputats agafen els llibres i comencen a llegir-los davant les intervencions dels diputats d'extrema dreta ja és una cosa que no poden controlar els editors, però hi ha el compromís de Borràs de facilitar-ho: "Què faran depèn d'ells, però nosaltres els hem donat una idea molt visual i enèrgica", diu Sala.
Aquí podeu consultar la llista completa de llibres: