PREMIS RAMON LLULL
El jutge Castro i el poeta Manel Marí, Premis Ramon Llull 2018
El Govern ha donat a conèixer els 12 guardonats d'enguany
09/02/2018
4 min
PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest divendres la concessió dels Premis Ramon Llull de les Illes Balears de l'any 2018 que, entre altres personalitats i entitats, reconeix les figures del recentment jubilat jutge José Castro i del poeta eivissenc Manel Marí, que va morir fa uns dies.
La portaveu de l'executiu, Pilar Costa, ha informat dels dotze premiats, persones i entitats, que són els següents:
- Santiago Colomar Ferrer. Nascut a Formentera el 1968, és llicenciat en Història Moderna per la Universitat de Barcelona. Es tracta d'un historiador amb una intensa activitat cultural com a divulgador de la història medieval, moderna i contemporània de les Pitiüses i la Mediterrània. Se li concedeix el premi en reconeixement del seu compromís amb la recuperació de la memòria històrica en la seva illa natal i amb la secció insular de l'Obra Cultural Balear (OCB).
- Simon Orfila Riudavets. Nascut a Alaior el 1976, és cantant líric en la tessitura de baix baríton. Acumula una extensa carrera que l'ha portat a actuar per tot el món. Se li concedeix el premi en reconeixement de la seva carrera i del compromís amb la seva localitat natal, Alaior, i amb Menorca, on ha contribuït a sostenir i alimentar una afició a la lírica molt lligada originàriament a l'existència del Teatre Principal de Maó.
- Taula de Xarxes del Tercer Sector Social. Formalitzada en 2010, és un exemple de treball conjunt de diferents federacions i xarxes constituïdes des de fa anys que han estat capaços d'aglutinar i sumar veus per fer una de més forta i reivindicativa a favor de les polítiques socials i l'estabilitat de la feina. Ha contribuït a la millora del benestar de les persones amb necessitats socials no cobertes i la promoció de col·lectius de persones amb risc d'exclusió o amb necessitats específiques.
- Club Nàutic d'Eivissa. Fundat el 1925 per un grup d'entusiastes aficionats a la mar, el Club Nàutic d'Eivissa és el segon més antic de les Balears després del de Ciutadella. La seva escola de vela ha format tot un planter de regatistes de l'illa que ha donat grans resultats: 11 campions d'Espanya, 6 subcampions d'Espanya, 1 campió d'Europa i 1 campió mundial.
- Lobby de Dones de Mallorca. Fundat el 1993, va ser una de les primeres associacions d'àmbit autonòmic, i també nacional, protagonista del moviment social en contra de les violències masclistes que va sorgir a l'Estat a finals dels anys noranta. Se li concedeix aquest premi per haver encapçalat la denúncia pública dels comportaments discriminatoris cap a les dones i la lluita social per aconseguir la igualtat real entre homes i dones; per haver contribuït a crear l'Institut Balear de la Dona, fruit de la col·laboració amb les administracions públiques de les Illes Balears; i per haver ajudat en la millora de les polítiques públiques en matèria d'igualtat i protecció de les dones.
- Agrupacions de Voluntaris de Protecció Civil. Les agrupacions municipals de voluntaris de protecció civil van sorgir per la necessitat de donar una resposta ràpida i eficient, fonamentada en el coneixement del territori, per afrontar situacions d'emergència. A mitjans dels anys noranta neix la primera agrupació de les Illes Balears, la de Lloseta; el 2001 es va constituir la de Formentera; el 2002, la primera de l'illa d'Eivissa, i l'any següent van sorgir diverses a Menorca. Avui hi ha prop de 45 agrupacions en gairebé tots els municipis de les Illes Balears.
- Astilleros de Mallorca. Amb 75 anys d'història, aquesta empresa és considerada una de les millors drassanes del món en reparació integral d'embarcacions, especialment d'època. Aquesta extensa trajectòria posa de manifest la seva capacitat d'adaptació a les diferents conjuntures econòmiques i socials. Actualment, compta amb una plantilla de 90 treballadors i, de forma indirecta, ocupa a 110 persones més, totes elles mà d'obra qualificada.
- Teatre del Mar. Espai escènic que enguany compleix 25 anys, gestionat per la Fundació Teatre del Mar. El teatre va obrir les seves portes el 6 de maig de 1993, amb l'estrena de l'espectacle Rondaies, d'Iguana Teatre, companyia que 2 anys abans havia llogat l'espai per assajar els seus espectacles. Així, entre els anys 1991 i 1993 es va anar gestant la idea d'obrir un espai amb una programació estable, gràcies a l'ajuda d'agents socials i culturals diversos.
- José Castro Aragó. Nascut a Còrdova el 1945, ha estat jutge fins a la seva jubilació a Palma el passat mes de desembre. Abans de ser jutge, va ser funcionari de presons. Va ingressar a la carrera judicial el 1976 i va passar per diferents destinacions fins que el 1985 va arribar a Mallorca, on va ser assignat al Jutjat Social, lloc des del qual, el 1991, va ser trasllat al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, plaça que ha ocupat fins a la seva jubilació. És el magistrat que més temps ha estat al capdavant d'un jutjat unipersonal. Ha investigat nombrosos casos de corrupció política des de l'any 1992 i la seva tasca ha estat reconeguda per la seva independència, minuciositat i dedicació en la instrucció de les causes, algunes de gran notorietat. Se li concedeix el Ramon Llull en reconeixement de la seva tasca com a jutge, que ha desenvolupat majoritàriament a Mallorca, i per ser un referent en la investigació contra la corrupció política.
- Merche Chapí Orrico. Nascuda a Paterna (València) el 1939, és directora teatral i ha desenvolupat la seva trajectòria a l'illa d'Eivissa. Es va iniciar en el món del teatre com a actriu i ajudant de direcció en el Teatre Universitari de València, fins que el 1968 es va traslladar i fixar la seva residència a Eivissa, on es posa en contacte amb el món artístic i cultural de l'illa.
- Deborah Bridget Hellyer. Nascuda a Hereford (Anglaterra) l’any 1950, ha estat vicecònsol honorària britànica a l’illa de Menorca entre els anys 1992 i 2007, i cònsol fins al 2015. Va arribar a Menorca l’any 1971, on va exercir la seva activitat professional i s’implicà en diverses institucions socioculturals de l’illa com l’Ateneu, les Joventuts Musicals i el Cercle d’Economia. El 1992 va ser nomenada vicecònsol honorària britànica i, a partir de l’any 2007, cònsol, tasca que exercí fins al 2015. Premi Ramon Llull en reconeixement de la seva tasca com a cònsol honorària britànica a Menorca, de foment de la integració de les dues comunitats a l’illa, i de la divulgació i promoció de l’enorme història en comú entre Menorca i el Regne Unit.
- Manel Marí, a títol pòstum. Nascut a Eivissa el 1975 i mort a València el gener de 2018, era un poeta i activista cultural. Amb onze poemaris publicats, s’havia convertit en una de les veus més destacades de la poesia en llengua catalana, un reconeixement que va obtenir des de bon inici de la seva carrera. Premi Ramon Llull en reconeixement d’un dels poetes més brillants de la seva generació en llengua catalana.