CRÒNICA

Catalunya i les Balears es retroben en un pis del Raval

A les Illes i al Principat els va separar sobretot la cultura el 2011, i és a través de la cultura i per la cultura que s’han retrobat, confien que ara per molts anys.

Francina Armengol i Carles Puigdemont dilluns a la nit a la casa de Toni Catany a Barcelona.
Cristina Ros
15/03/2016
2 min

BarcelonaUn portal relativament petit en un carrer del Raval d’aquells que, fins i tot d’universitaris, els pares ens recomanaven que evitéssim. Aquest dilluns a les 21.15 h, al carrer i a l’entrada estreta de la casa de tres pisos, s’hi acumula la gent i sobretot els homes vestits de negre. Mentre puges les escales i pots dubtar si et dirigeixes a un vell meublé, sents un parell de veus que sembla que es facin ressò les unes de les altres: “Arriba el president!”, “Arriba el president!” Els homes de negre, grans i forts, que trobes per l’escala no apta per a més de dues persones et fan gestos perquè acceleris cap amunt.

La porta d’un pis senyorial està oberta i just passar-la hi ha la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, que, acompanyada d’altres alts càrrecs balears i catalans, espera el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per a la primera trobada (informal, això sí) entre dos caps dels governs de Catalunya i les Balears en els últims cinc anys (un mes més o un mes manco).

A les Illes i al Principat els va separar sobretot la cultura el 2011, i és a través de la cultura i per la cultura que s’han retrobat, confien que ara per molts anys. Són a cal Toni Catany, ara seu a Barcelona de la Fundació que porta el nom del fotògraf, per celebrar l’exposició Toni Catany. D’anar i tornar, que s’ha inaugurat poc abans a la Pedrera.

Passen al que a començaments del segle XX va ser una gran sala de ball. La casa que el fotògraf llucmajorer va comprar al Raval a finals dels anys 70 és del 1902, i fa uns anys va ser la casa escollida per Pasqual Maragall per estar-s’hi una setmana quan el llavors alcalde de Barcelona es dedicava a fer estades als diferents barris de la ciutat per conèixer així millor els seus conciutadans. Devia veure gairebé el mateix que ara. Les parets i els sostres pintats, el gran mirall, les portes modernistes però també els nombrosos objectes de Toni Catany estan com congelats, així com els va deixar aquell fatídic horabaixa del 14 d’octubre del 2013 quan va sortir de casa i es va dirigir al CAP perquè no es trobava bé i ja no va tornar. Un gran retrat d’un home jove amb una petita flor de gessamí entre els llavis resulta suggeridor.

Comença el convit. El president de la Generalitat i la presidenta de les Balears comparteixen confidències i algunes trifulgues dels respectius governs. Saluden i parlen amb Maria del Mar Bonet, que el proper 21 de desembre farà 50 anys que va sortir per primera vegada a cantar, quan la varen empènyer a L’Ovella Negra, el mític local que es troba a pocs metres de la casa del Toni Catany, amic seu de l’ànima.

Una gran figura d’una verge nua sobresurt darrere de les autoritats que s’han posat de cara a la resta de convidats per brindar. Aixequen les copes just després que el poeta Miquel Bezares, president de la Fundació Toni Catany, dirigeixi unes paraules als assistents. Segons la perspectiva que agafis, la diadema estrellada de la verge nua corona el cap del president Puigdemont.

stats