L'escriptor holandès Cees Nooteboom, premi Formentor de les Lletres 2020
El jurat ha considerat que desborda "amb la seva incessant creativitat el límit que proposen els gèneres literaris"
PalmaL'escriptor holandès Cees Nooteboom ha estat guardonat amb el premi Formentor de les Lletres 2020 per desbordar "amb la seva incessant creativitat el límit que proposen els gèneres literaris", segons ha considerat el jurat, que aquest dimecres ha fet pública la seva decisió. Per a ells, Nooteboom "és un escriptor viatger que ha fet del nomadisme una actitud filosòfica, estètica i espiritual que transcendeix fronteres i revela la naturalesa expansiva dels horitzons humans".
Els membres del jurat, format per Judith Thurman, Alberto Manguel, José Enrique Ruiz Doménec, Alexis Grohmann i el seu president, Basilio Baltasar, tenien previst reunir-se a la seu de la Fundació Saramago de Lisboa, però davant la impossibilitat de desplaçar-se han deliberat des dels seus respectius llocs de residència: Manhattan, Barcelona, Edimburg i Mallorca.
Noteboom "és un escriptor universal que descriu amb la consciència de pertànyer a la gran tradició cultural europea", afirma la Fundació Premi Formentor. "Ha viscut prop dels espectaculars moments de la història del nostre continent i els ha contemplat des de lluny: coneix molt bé els dilemes que Europa ha de resoldre. La seva obra és el resultat d'una indagació penetrant en aquest esperit que mai ens ha fet tanta falta com avui", afegeix.
Cees Nooteboom (La Haya, 1933) és un dels majors i més originals escriptors holandesos contemporanis. És traductor de poesia espanyola, catalana, francesa i alemanya i de teatre americà i autor de novel·les, poesies, assajos i llibres de viatges. La seva obra ha estat traduïda a una vintena d'idiomes.
En l'acta de la reunió, el jurat destaca com "una mirada minuciosa revela el sentit d'un món que perpetua transformació i la seva curiositat no deixa lloc lliure per a la inquietud creativa que l'ha portat d'un lloc a un altre des dels inicis de la seva fèrtil trajectòria literària".
En la seva opinió, Nooteboom "ha donat a la ficció la certesa d'una presència personal i al relat existencial dels seus viatges la delicadesa narrativa de la gran literatura". "És un dels grans cronistes del nostre temps", sostenen, tot afegint que "ha estat capaç de convertir les experiències dels seus viatges en una sàvia percepció dels elements latents del cosmopolitisme estoic".
L'autor holandès ha obtingut, entre altres reconeixements, el premi europeu Aristeon de literatura (1993) per La historia següent; el premi Bordewijk (1981), el premi Pegasus de literatura (1982), la Medalla d'Or del Cercle de Belles Arts de Madrid (2003), el Premi Europeu de Poesía (2008), el Premi de Literatura Neerlandesa (2009) i el premi més important que es concedeix en la literatura de viatges, el premi Chatwin (2010). És doctor Honoris Causa per la Freie Universität de Berlín. Viu entre Holanda, Espanya i Alemanya i en la seva biografia destaca el paper important que ha jugat l'illa de Menorca en alguns dels seus llibres.
El premi Formentor ha premiat autors com José Luis Borges, Samuel Becket, Saul Bellow, Juan Goytisolo, Enrique Vila-Matas, Ricardo Piglia, Roberto Calasso i Mircea Cărtărescu, entre d'altres. La darrera guardonadada va ser l'escriptora francesa Annie Ernaux.
Converses literàries de Formentor
L'entrega del premi Formentor de les Lletres es farà en el marc de les Converses Literàries de Formentor, que els dies 18, 19 i 20 de setembre. Enguany, la dotzena edició d'aquest esdeveniment se centra en els acròbates del món antic i modern: com bagaudes, goliards i estilites han deixat el seu rastre en la biblioteca universal.
A més, cal recordar que hi assistirà el premi Nobel J. M. Coetzee, de qui commemoraran l'aniversari. Escriptors, crítics i professors especialitzats en l'obra de l'escriptor sud-africà participaran en la taula dedicada a la seva trajectòria i comentaran els aspectes de la seva extensa obra narrativa i assagística.