Ciutadella, a punt per ser capital de la festa
La ciutat espera pràcticament duplicar la població durant les celebracions de Sant Joan
Ciutadella"Es veu, se sent, Sant Joan està present". És el que cantaran milers de persones avui migdia a Ciutadella davant del palau senyorial a l'espera de l'inici oficial de les festes. I és que aquest matí els ciutadellencs miren el rellotge i compten les hores que falten per a un dels moments més esperats de l'any: les dues del capvespre, moment del 'primer toc' de tambor i flabiol que encendrà l'espurna de la festa.
I així, un any més, la ciutat es transforma absolutament del tot durant dos dies. Ciutadella retorna a la tradició i reviu el sentit d'una celebració d'origen religiós que coincideix amb el solstici d'estiu i que celebra cada any amb un respecte escrupolós. De Sant Joan, no n'hi ha uns protocols escrits, sinó que les seves regles i normes s'han transmès oralment de generació en generació, de pares a fills. Els ciutadellencs estan molt gelosos de la seva festa i conserven els rituals i protocols que l'han convertida en el que és avui en dia. "L'essència s'ha mantingut, però lògicament s'ha adaptat al pas del temps i la tradició s'ha modernitzat", comenta Pere Bagur, que fou portaveu de l'associació Amics de Sant Joan, un col·lectiu social i anònim que vetlà durant anys pel respecte a les festes.
Llarga tradició
El que celebren a partir d'avui milers de persones té segles d'història. Els orígens s'han de situar al segle XIV, vinculats a l'obreria de Sant Joan Baptista. "L'església rural de Sant Joan d'Artrutx, a cinc quilòmetres de Ciutadella, apareix citada com a parròquia poc després de la conquesta de Menorca l'any 1287 i va ser confirmada com a tal el 1301", explica l'historiador Florenci Sastre. "Per administrar-la, es creà una obreria, ja documentada el 1399, formada pels elements representatius dels estaments socials de l'època, anomenats 'obrers' o 'caixers': un capellà, un noble, un mestre artesà i dos arrendataris de finques. La junta es completà a principis del segle XVII amb un representant dels menestrals, alternativament un agricultor i un artesà, encarregat de portar la bandera".
Durant la vigília, el 23 de juny, s'hi celebraven unes completes en honor del patró. La distància del nucli urbà de Ciutadella fins aquesta ermita feia necessari el desplaçament a cavall. Abans, els genets feien una demostració a la plaça del Born, on hi havia el palau del governador de l'illa, i demanaven permís per sortir fora de les muralles de la ciutat i assistir a les completes a l'ermita. De tot això es deriven les festes de Sant Joan com es coneixen en l'actualitat.
Festa multitudinària
Durant aquests dies, es preveu que arribin al port de Ponent unes 15.000 persones dels enllaços marítims amb Mallorca i Barcelona. Per part seva, l'aeroport registrarà fins dilluns més de 250 vols d'arribada, amb una capacitat total de 42.000 places. Els hotels de Ciutadella pràcticament estan plens i, segons les darreres informacions, l'ocupació volta el 94%. El preu mitjà per nit d'una habitació doble en un establiment hoteler és d'uns 160 euros, quasi el doble del que costa una pernoctació a Ciutadella en qualsevol altre dia del mes de juny.
I és que la ciutat, d'uns 30.000 habitants, pràcticament duplica la seva població durant aquests dies. A tots els visitants de fora, s'hi han de sumar les persones que es desplacen fins a Ciutadella per viure les festes i que provenen d'altres punts de l'illa. Segons informa el subinspector de la Policia Local, Francesc Palliser, alguns moments més multitudinaris de les celebracions, com els Jocs del Pla, demà dilluns al vespre, poden concentrar fins a 10.000 persones a la colàrsega del port; mentre que el Caragol del Born, aquest capvespre, en pot aplegar unes 7.000.
La massificació comporta problemes. "Evidentment és un perill per a la festa", diu Pere Bagur, exportaveu d'Amics de Sant Joan, "però la millor medecina és la informació. La festa no són només cavalls i gin amb llimonada, i s'ha de divulgar l'esperit amb el qual els ciutadellencs ho celebren". De fet, l'Ajuntament de Ciutadella ha promogut també la creació dels voluntaris. Una seixantena vetlarà enguany durant els Jocs del Pla perquè s'obri pas mentre els cavalls corren a galop i no ferin a ningú.