Comencen a restaurar les escultures del parc de la Mar, obra de Josep Guinovart

La família de l'artista va enviar fa un any una carta al batle per demanar-li una actuació urgent, després que el conjunt patís diversos actes vandàlics

Imatge del conjunt escultòric creat per Josep Guinovart, exponent de l’avantguarda plàstica catalana de la segona meitat del segle XX.
Ara Balears
03/06/2020
2 min

PalmaUn any després que la família de Josep Guinovart reclamàs a l'Ajuntament de Palma una restauració urgent de l'escultura del parc de la Mar que l'artista català va regalar a la ciutat, aquest dimecres s'ha donat el sus a l'actuació. El conjunt escultòric, de 500 metres, està degradat i plena de grafits i pintades, després d'haver patit diversos actes vandàlics.

Les tasques s'allargaran durant aquest mes de juny de la mà de les restauradores Neus Peinado i Marga Massanet. La documentació gràfica és a càrrec de Marc Alcover, amb el suport de l’arquitecte Adolfo Marí. La primera tasca que es farà serà la de neteja, fixació i consolidació estructural de l'obra. També es faran proves d'eliminació de grafits en zones determinades amb diferents sistemes i s'aplicarà una protecció específica perquè sigui més fàcil eliminar la pintura en futurs actes vandàlics.

Al sus de l'actuació hi han assistit el regidor de Cultura, Antoni Noguera, i la directora general de Cultura de Cort, Francisca Niell. Noguera ha explicat que "les escultures han patit un procés de degradació d'anys i ara estam restaurant i retornant al seu estat original algunes de les peces emblemàtiques del parc escultòric municipal" i ha assenyalat que "tenim obres de primera magnitud, i es pot considerar un autèntic museu a l'aire lliure".

L’àrea de Cultura disposa d’un pressupost de 100.000 euros per restaurar diferents peces del parc escultòric de ciutat. La Device root out evil, de Dennis Oppenheim, la coneguda com a "casa invertida", situada a la porta de Santa Catalina, va ser la primera a restaurar-se i ara s’hi afegeix la de Josep Guinovart.

Cal recordar que la Fundació Privada Espai Guinovart d’Agramunt va enviar el maig passat una carta al llavors batle de la ciutat, Antoni Noguera, per demanar-li una actuació “urgent i ràpida per tal de fer la pertinent restauració del conjunt escultòric”. En l’escrit, la fundació remarcava la necessitat d’implementar unes polítiques urbanes per tal de garantir “una protecció eficaç” de les escultures de la ciutat.

stats