FONS BIBLIOGRÀFIC

Llibres tancats amb pany a l’ESADIB

La biblioteca del centre té més d’un centenar de volums sense catalogar

La biblioteca de l’ESADIB, amb els llibres a les prestatgeries.
Maria Llull
06/10/2018
3 min

PalmaEls alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB) no poden agafar llibres de la biblioteca del centre els horabaixes, ni tan sols per fer una consulta i tornar-los a deixar. Les vidrieres estan tancades amb pany des de les 14.00 hores, que és quan acaben moltes classes i tenen temps d’estudiar. A més, entre 120 i 130 llibres estan sense catalogar. Es tracta de les compres dels darrers anys i, malgrat que es tracta d’un material molt recomanable, els estudiants no hi poden accedir. “Alguns professors ens han dit que és una llàstima, perquè és un material molt bo i no el podem consultar”, expliquen fonts de l’alumnat del centre.

La persona que s’encarrega de gestionar els préstecs és la conserge del centre, que d’aquesta manera ha ampliat les tasques pròpies del seu lloc de feina. “Si vols un dels llibres que està a la vidriera, has de fer una petició a primera hora del matí i la hi has d’entregar. Hores després et donen el llibre”, assenyalen els alumnes. A més, els llibres no tenen “cap sistema d’alarma” que garanteixi la seguretat. “No és una biblioteca convencional, on pots consultar un llibre i tornar-lo a deixar”.

Des del centre s’ha aconsellat els alumnes que treballin per millorar la situació. “Ens han dit que intentem pressionar la Conselleria, que ho intentem, perquè ells cada any demanen un bibliotecari. Diuen que si l’alumnat fa un escrit, potser ens faran cas”.

El director de l’ESADIB, Pere Fullana, reconeix que “s’han acumulat les compres de llibres de dos o tres anys sense catalogar”. Els volums adquirits per aquest centre d’educació superior inclouen manuals en diferents idiomes, adquirits gràcies a fons europeus i donacions de particulars. “Els alumnes accedeixen als llibres que ja estan catalogats, però és veritat que a la llarga necessitarem un bibliotecari propi”, diu.

Aquesta situació s’emmarca dins un context de necessitats que el creixement del centre ha provocat. “Tenim un problema real d’espai i sabem que alguns problemes tarden més a solucionar-se. Si alguna cosa hem après tots aquests anys, és que els procediments administratius són molt lents i complicats”. L’ESADIB es va adaptar ràpidament al pla Bolonya i la inclusió d’alumnes d’Erasmus ha contribuït a reduir encara més la capacitat de l’escola.

Fullana destaca que els alumnes també tenen accés al fons bibliogràfic de la Universitat de les Illes Balears. El problema és que els volums de la biblioteca de la UIB són de literatura dramàtica i la majoria dels manuals i llibres especialitzats en arts escèniques són a l’ESADIB. La proximitat de les eleccions és una arma de doble tall, perquè des de l’administració “s’intenten fer coses”, però el temps hi corre en contra. “La bona disposició de la Conselleria fa que es vagi més aviat, però les coses no s’han accelerat tant”, reconeix. La “manca d’una legislació estatal”, a més a més, empitjora la situació.

Un fons documental de molta qualitat

Martí Fons, secretari acadèmic i responsable de les adquisicions de llibres, considera que el fons documental de l’ESADIB “és el més important de les Balears en arts escèniques” i reconeix que “queda molta feina per fer”. El més complicat de catalogar “són les donacions”. Personalitats com Xavier Matesanz i Xisco Rotger han cedit part del seu patrimoni bibliogràfic a l’ESADIB, del qual els alumnes no poden gaudir. “Amb la fusió amb el Conservatori aquests problemes se solucionaran”, afirma Fons, qui també destaca que persones de fora de les Illes utilitzen el fons de l’ESADIB per a les seves investigacions.

stats