Manacor premia la creació artística i literària
La segona edició dels premis Ciutat de Manacor reparteix 18.000 euros entre els guardonats
ManacorL’entrega dels premis Ciutat de Manacor en els vessants literaris reafirmaren anit el compromís del poble amb la creació cultural en la llengua catalana. No va ser fins a l’any passat que el poble de Manacor va recuperar els guardons literaris, que s’havien deixat de convocar l’any 1978. A diferència dels premis palmesans, els de Manacor no tenen cap categoria que aculli la creació en altres llengües.
Just en començar l’acte, els actors Toni Lluís Reyes i Marisa Reyes recordaren l’objectiu dels premis: “Afavorir i promoure la creació literària en català i, alhora, retre homenatge a alguns dels grans autors manacorins”. I és que cadascun dels quatre guardons que es revelaren ahir pren el nom d’un autor manacorí: Maria Antònia Oliver dóna nom al guardó novel·lístic; Miquel Àngel Riera, al premi de poesia; Jaume Vidal Alcover, al de teatre, i Antoni M. Alcover, al d’assaig
Però els autèntics protagonistes de la festa cultural que ahir acollí el Teatre de Manacor foren els creadors de cultura. Tal vegada el premi més esperat de la nit fou el Ciutat de Manacor de novel·la Maria Antònia Oliver, que està dotat amb 5.000 euros. El guardó va anar a parar a l’obra Mentre el llop encara aleni, que es convertirà en la primera novel·la que publica el professor binissalemer Jaume Pons Lladó. “Un llibre d’aventures amb tocs de novel·la negra situat a la Mallorca del segle XVI i que retrata els frecs entre els esclaus, els bandolers, els senyors o els xuetes”, va explicar l’autor.
El jurat va triar el poemari Rai, de la barcelonina Rosa Maria Arrazola Díaz, com a mereixedor del premi Ciutat de Manacor de poesia Miquel Àngel Riera. L’autora, que a més d’escriure es dedica a la creació artística, va confessar haver escrit el poemari “en hores baixes, amb poca salut i lligant l’amor i el desamor amb la creació poètica”.
El Ciutat de Manacor de teatre Jaume Vidal i Alcover va recaure en Octavi Egea per l’obra Menors, que “està basada en un fet real que passà a Mallorca i explica la història d’un grup d’adolescents que enregistren un vídeo sexual i el fan córrer, amb les conseqüències implícites de tot plegat”. Nascut a Barcelona, Egea és professor d’escriptura creativa i de dramatúrgia, a més de director teatral i guionista cinematogràfic i televisiu. Ha participat com a creador o adaptador en eels llibres dels musicals Cuando Harry encontró a Sally, Grease, Siete novias para siete hermanos ; Sweet Charity o Cantando bajo la lluvia.
En l’apartat d’assaig, el jurat va concedir el premi Ciutat de Manacor Antoni M. Alcover a l’obra L’ofici i el do, de Jordi Julià Garriga. Poeta, assagista i professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Autònoma de Barcelona, s’especialitzà en l’estudi de textos contemporanis, una estela que segueix l’obra premiada. De fet, en la seva obra, Garriga hi analitza “la dicotomia existent a la literatura catalana del segle XIX entre els que defensaven el poder de la paraula viva i els que prioritzaven la tècnica i l’ofici, com l’escola mallorquina”, emfatitzà l’autor.