Arqueologia
Cultura28/07/2023

Acaba amb èxit la primera campanya d'excavacions arqueològiques a la vila romana de Son Sard, a Son Servera

Les excavacions posen de manifest que l'extensió del jaciment és molt més gran del que es coneixia fins ara

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLa primera campanya d'excavacions de recerca a la vila romana de Son Sard ha acabat amb èxit gràcies a la col·laboració entre la Universitat de Leiden, dels Països Baixos, l'Ajuntament de Son Servera i l'arqueòleg local Antoni Puig Palerm. Les excavacions han estat efectuades en una parcel·la molt propera als banys descoberts l'any 2012 i han donat com a resultat la documentació d'una tomba i de nombrosos nivells romans que posen de manifest que l'extensió del jaciment cap al sud és molt més gran del que es coneixia fins ara.

A més, la professora Letty Ten Harkel ha assenyalat que l'estudi dels materials recuperats ha de permetre elaborar una cronologia més precisa de l'ocupació d'aquest indret. Segons Ritchie Kolvers, també de la Universitat de Leiden, tal vegada les troballes més interessants en aquest sentit són les restes humanes d'un individu de pocs anys localitzades en una tomba excavada a la roca, a uns 100 m dels banys romans. És una zona on no s'havia localitzat cap altra tomba i, a més, la tipologia de l'enterrament és diferent de la resta.

Cargando
No hay anuncios

L'any 2012 les excavacions efectuades amb motiu de diferents obres a la zona de la font dels Molins (Son Sard) varen significar la multiplicació de la informació que es tenia sobre el jaciment romà més important de Son Servera. Durant aquelles excavacions es varen descobrir les primeres termes privades romanes que es coneixen a l'illa fora de les ciutats de Palma i Pol·lèntia. No ha estat fins ara que no s'ha iniciat un projecte de recerca sobre el jaciment adreçat a determinar-ne l'extensió, la cronologia i la tipologia, ja que no és gaire el que es coneix fins ara sobre els jaciments rurals d'època romana a Mallorca.

En les excavacions, que han durat dues setmanes, hi han col·laborat nou estudiants de la universitat holandesa de Leiden, així com dos investigadors d'aquesta institució i un arqueòleg local.