Cultura04/05/2022

L'Acadèmia del Cinema detecta 150 casos d'abús o assetjament al sector

El nou departament contra els abusos impulsarà un protocol de bones pràctiques i recollirà dades per visibilitzar la problemàtica

L'Acadèmia del Cinema Català va anunciar a l'última gala dels Premis Gaudí que creava un departament d’atenció i prevenció dels abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques, la primera iniciativa d'aquestes característiques a Catalunya i a Espanya. Dos mesos després d'aquell anunci, l'Acadèmia ha presentat el departament i ha explicat que aquesta iniciativa arriba després d'haver detectat aproximadament 150 casos d'abusos comesos en institucions públiques i privades del sector. D'aquests 150, menys d'un 10% han acabat en denúncies.

"És una iniciativa pionera a l’estat espanyol i a la UE; només al Regne Unit hi ha hagut accions concretes en aquest sentit", ha afirmat la directora de l'Acadèmia del Cinema, Judith Colell. El departament treballarà a tres nivells: el primer estarà destinat a la detecció, el segon se centrarà en la creació d'un protocol i el tercer es destinarà a recollir dades. La detecció i assistència a les víctimes es durà a terme a través d'un grup de treball encapçalat per l'advocada Carla Vall i la psicòloga Carla Troncoso. Aquest grup serà completament independent a l'Acadèmia del Cinema i treballarà en l'absoluta confidencialitat. "Això és molt necessari perquè les víctimes se sentin còmodes. Segur que ens trobarem amb casos de gent pròxima", explica Colell.

Cargando
No hay anuncios

El departament acceptarà denúncies anònimes tant de víctimes com de testimonis i casos en què els delictes hagin prescrit. Hi podrà accedir qualsevol persona resident a Catalunya que hagi treballat o treballi a les arts escèniques. Les denúncies es podran fer per telèfon o correu electrònic, i els missatges tindran resposta en un període de 48 hores. El primer que s'oferirà serà una sessió d'acollida a les víctimes per assessorar-les sobre les diferents opcions legals i d'atenció psicològica.

Posar l'estigma sobre l'agressor

Un dels objectius del departament és aconseguir que "la por canviï de bàndol" i "aconseguir que l'estigma es dirigeixi sobre els agressors i els seus còmplices", afirma Carla Vall. "Venim d'un país petit, on ens coneixem tots, i que té una tradició de silenci. Ens han ensenyat que és millor callar i no moure massa les coses. És important trencar el silenci i superar l'estigma social que fins ara s'ha dirigit sobre les víctimes", afegeix l'advocada.

Cargando
No hay anuncios

En els pròxims sis mesos, el departament elaborarà un protocol de bones pràctiques per a la prevenció dels abusos al sector que inclourà mesures com la figura del director d'intimitat o l'obligació de demanar per contracte als intèrprets si tenen antecedents d'abusos i assetjament sexual. Aquest protocol es farà de la mà de la conselleria d'Igualtat i Feminismes i la conselleria de Cultura, juntament amb l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya i l'Assemblea Feminista de Cultura. A més, es farà una recollida de dades dels casos i se segregaran per variables de gènere, edat, raça, religió, classe i àmbit laboral. Aquesta feina servirà "per visibilitzar una realitat amagada", diu Colell.

La iniciativa va néixer arran dels diversos casos d'abusos i assetjament a les arts escèniques fets públics els últims anys, entre els quals hi ha els casos de l'Institut del Teatre, l'Aula de Teatre de Lleida i el Col·legi de Teatre destapats per l'ARA. "Arran dels casos publicats vam constatar la por i la desprotecció en què es troben les víctimes. Ens vam trobar amb víctimes amb quadres d’ansietat, abandonament de la professió i víctimes que van tenir la necessitat de posar terra pel mig davant les situacions patides", explica l'actriu i vocal de la junta de l'Acadèmia, Maria Molins. El departament contra els abusos de l'Acadèmia del Cinema compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. El pressupost destinat a aquest servei és de 30.000 euros.