Acadèmica, elegant, sofisticada: Dolores Sampol, una pintora d'ofici
El Casal Solleric inaugura aquest dijous una exposició, comissariada per Bel Font, que és un homenatge a la palmesana, que va morir l'estiu del 2020
Palma"Més que artista, em consider pintora". Ho deia Dolores Sampol, pintora palmesana que va acumular prop de tres dècades de trajectòria d'ençà que l'any 1989 va mostrar la seva obra per primer pic al Casal Balaguer. Ara, després de morir l'any 2020 a 66 anys, el Casal Solleric acull una mostra amb més de 60 obres pictòriques (algunes cedides per col·leccionistes) i una seixantena més de documents, esbossos i notes que permeten a l'espectador fer una immersió profunda en l'obra d'aquesta figura. L'exposició, titulada Dolores Sampol. Pintora. 1954 – 2020, s'inaugura dijous, 23 de març, a les 19.30 h. Es podrà veure durant tres mesos.
"Va ser una dona culta, d'una intel·lectualitat poc comuna, amb una elegància innata i un ofici impressionant. El que defineix millor Sampol és que va ser una pintora excepcional", apunta la comissària de l'exposició, Bel Font, que afegeix que era molt "acadèmica, sofisticada i elegant". Aquest dimecres, en la presentació de la mostra, Font ha recordat que la pintora es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat de Barcelona l’any 1976, i que va dedicar prop de 10 anys a la restauració i conservació d’art d'èpoques passades, "una feina que li va donar un coneixement tècnic i pictòric que va saber aplicar, després, a l'obra pròpia", ha dit la comissària. "És una figura indispensable dins l’art contemporani illenc", ha afegit.
Desenvolupar el recorregut pictòric a través de l'obra de Sampol que es pot veure al Solleric ha estat "una muntanya russa" d'emocions per a l'equip que se n'ha encarregat. A més de Bel Font, el fill de la pintora, Guillem Riutord, també s'ha implicat en el procés; així com la directora d'Arts Visuals de Cort, Aina Bauzá. "L'impuls inicial d'aquesta mostra és purament sentimental, però només és la força matriu. L'objectiu principal és mantenir viva la memòria i el llegat cultural de ma mare; ho veig com una celebració de la vida i la creació", ha pronunciat el fill de Sampol, Guillem Riutord.
Res a l'atzar
En l'exposició, de fet, és als blocs de notes i els esbossos on es veu la feina prèvia que feia Sampol abans de posar-se amb la peça definitiva: l'estudi de les tonalitats d'un color, l'anàlisi del moviment, les perspectives possibles d'un objecte... "Tot estava pensat, no feia cap pinzellada a l'atzar", apunta Font.
El respecte i la sensibilitat absoluta a la memòria de Sampol han dirigit i condicionat tot el procés de creació del recorregut que es pot veure a la planta noble del Solleric; que ha acabat amb la "pintura pura" com a protagonista indiscutible. "Hem hagut de fer un esforç d'interpretació i lectura entre línies molt agut perquè a ella no la teníem devora per escoltar-la", ha dit Font, que continuava: "Així i tot, les pistes i el criteri que Sampol va usar per classificar la seva obra en diferents etapes quan va fer la seva pàgina web ens han ajudat molt. Això, i amb les seves pinzellades, hem tingut la sensació d'estar guiats i reconfortats per Sampol en tot moment".
Un regal per a Palma
Segons el regidor de Cultura de Palma, Antoni Noguera, aquesta exposició és un "regal" per a Ciutat. Igualment, ha comentat que Sampol era una figura amb molt "respecte per l'ofici de la pintura i molt vinculada a la nostra ciutat". Així, ha considerat que "Palma li devia aquest homenatge". L'equip que ha preparat l'exposició comptava amb Aina Riutord, Catalina Lavroff i Biel Mesquida.
En aquest passeig per la pintura de Sampol, el visitant es trobarà amb Biel Mesquida, José Carlos Llop, Sebastià Perelló Arrom, Àngel Terron i el fill, Guillem Riutord, amb texts que vertebren la mostra, i que formaran part del catàleg que està previst per tal de completar l'homenatge.