Cultura24/04/2020

Les administracions preparen plans de xoc i reactivació, i el sector exigeix agilitat i eficàcia

Els col·lectius culturals mostren pessimisme i acusen les administracions balears de lentitud, indefinició i inacció quan necessiten suport d’urgència

Cristina Ros / Elena Navarro
i Cristina Ros / Elena Navarro

PalmaÀgil, ràpida, efectiva i amb mesures excepcionals per a una situació excepcional. És la resposta que la immensa majoria dels col·lectius de la cultura afirmen esperar de les principals administracions públiques de les Illes Balears: Govern, consells insulars i Ajuntament de Palma. Després de les successives reunions que han mantingut amb els responsables d’aquestes institucions, i també després de valorar les respostes que els han donat i les mesures posades en marxa fins ara, les associacions culturals manifesten preocupació, mostren pessimisme i, en general, acusen les administracions balears de lentitud, indefinició i inacció davant la urgència que el sector té, encara que aquesta crítica no sigui del mateix grau per a totes les institucions. Així i tot, els col·lectius també agraeixen la voluntat de totes les administracions d’escoltar les seves demandes i mantenir una relació constant amb el sector.

Posats en contacte, des de l’ARA Balears, amb els principals responsables de l’acció cultural pública per conèixer les mesures en les quals treballen, seguidament recollim algunes de les iniciatives, empreses i plans en els quals treballen les administracions, alhora que també ens feim ressò de l’opinió que en tenen les empreses i els treballadors culturals.

Els plans del Govern

Fonts de la Delegació de Cultura del Govern asseguren que, des que es va decretar l’estat d’alarma, treballen conjuntament amb l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) i l’Institut d’Indústries Culturals (ICIB) en el que anomenen Pla d’acció excepcional, que anirà a càrrec dels pressupostos del 2020. Preveu dues fases: la primera s’entén com a pla de xoc i inclou les cinc línies, ja publicades, d’ajuts de caràcter retroactiu per a treballs fets entre mitjan 2019 i el 20 d’abril del 2020. Són quatre línies de l’IEB, amb una dotació total de 715.000 euros (300.000 ja eren habituals i s’hi han sumat 415.000 euros pel covid-19). “És un primer suport als sectors de les arts escèniques, les arts visuals, la música, els autors i editors i la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració”, s’afirma en un informe de la Delegació de Cultura. La cinquena línia ja publicada sorgeix de l’ICIB i té un pressupost de 150.000 euros per donar suport a activitats ja realitzades d’intercanvi entre les Balears i de projecció exterior de projectes audiovisuals executats des de l’1 de desembre de 2019 al 20 d’abril de 2020. Tant les línies de l’IEB com les de l’ICIB inclouen la possibilitat d’incloure-hi despeses d’activitats suspeses o ajornades per l’estat d’alarma.

Cargando
No hay anuncios

Futur indeterminat

El mateix pla de xoc de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat preveu un seguit de “mesures dirigides expressament i únicament a pal·liar els efectes ocasionats per la crisi del coronavirus en els àmbits estructurals, de creació i investigació, i de producció audiovisual”, així com un pla de digitalització del patrimoni cultural de competència autonòmica que inclouria també la posada en marxa d’una plataforma digital d’activitats culturals. Però cap d’aquestes mesures, ara en fase de treball, no té encara dotació econòmica ni se sap quan s’anunciarà. S’han de reestructurar els pressupostos d’enguany.

Paral·lelament, la Delegació de Cultura treballa en una segona fase per a la reactivació del sector una vegada superada la crisi sanitària. Encara no està definit, però s’apunten una campanya de visibilització per a la producció cultural de les Illes, mesures de reactivació a curt i mitjà termini i un impuls a la inversió pública en cultura. El sector es mostra excèptic, pensant que els pressupostos es reduiran.

Entre l’excepticisme i la crítica

Cargando
No hay anuncios

Marta Hierro, de l’Associació de Productors Audiovisuals, confessa que “el sector celebra que hi hagi ajuts estructurals i també que pensin en una fase a llarg termini. La realitat és, però, que de moment no tenim cap de les fases plenament activada. I és indignant i innacceptable que es qüestionin els ajuts que estaven pressupostats per a enguany”. El Govern preveu una reestructuració dels pressupostos del 2020, però no se sap si es podran complir els compromisos adquirits abans de la crisi.

“Sempre hem demanat mesures de xoc”, afirma Gracià Sánchez, president de l’Associació d’Editors de les Balears. “No podem ser optimistes, perquè a banda d’una petita ajuda de l’IEB, aquestes mesures de xoc no han arribat. En canvi, la Generalitat de Catalunya ja ens ha comprat llibres, perquè ha concentrat tota la compra de l’any en aquestes setmanes d’emergència i s’ha compromès a ampliar la partida més endavant·, diu. “De solucions n’hi ha. Hem demanat que almenys hi hagi les mateixes línies de l’any passat, però no s’hi han compromès. Al marge d’això, ens han facilitat crèdits. S’ha d’agrair el suport, però no són crèdits, el que necessitam, no podem endeutar-nos més. Si no hi ha un projecte de futur amb suport públic, el que haurem de fer és tancar”, afegeix. L’editor es refereix als crèdits impulsats des del Govern a través d’ISBA, en què l’entitat de garantia recíproca avala el 100% del crèdit i l’Executiu cobreix el total dels interessos i la comissió de l’aval.

Iniciatives dels consells

El Consell de Mallorca va anunciar fa setmanes una inversió de 500.000 euros per pal·liar els efectes de l’aturada del sector, i la consellera Bel Busquets assegura que estan a punt de sortir. Totes les subvencions en marxa s’han aturat, i “des del sector ens varen dir que necessitaven mesures extraordinàries i urgents”, assegura. Busquets diu que l’ajuda servirà per cobrir les despeses que hagin tingut empreses i autònoms de qualsevol àmbit del sector durant el confinament. Per rebre l’ajut, hauran de demostrar que han aturat l’activitat ja sigui amb les despeses, la quota d’autònoms o amb el comprovant de pagament si tenen un espai llogat. Hauran de fer declaració jurada i presentar factures pertinents. La consellera sosté que ho han fet així perquè pugui sortir al més aviat possible, i que la convocatòria es troba en els darrers tràmits administratius. A més, preveuen que la documentació es pugui presentar de manera telemàtica.

Cargando
No hay anuncios

A banda d’aquesta dotació extraordinària, es faran bestretes del 50% en les altres subvencions, perquè empreses i creadors puguin tenir doblers per iniciar projectes. Finalment, també han ampliat el termini per programar les activitats del Catàleg d’Activitats Culturals (CACIM) perquè els ajuntaments puguin reprogramar espectacles suspesos durant el confinament. Busquets opina que, a llarg termini, l’àmbit públic haurà d’apostar per donar més suport a la cultura “un parell mallorquí d’anys”.

Alícia Llabrés, presidenta de la Associació d’Artistes Visuals, exposa que els artistes se senten “invisibilitzats”, perquè per als que no estan donats d’alta serà difícil accedir a l’ajut extraordinari. També considera que el Consell hauria de garantir que els ajuntaments compleixen amb les bones pràctiques en relació amb els artistes: “Hi ha pobles que ho fan bé, però altres no preveuen retribució per als artistes o externalitzen el servei”.

Per la seva banda, el Consell de Menorca ha habilitat la pàgina web Rescat Cultural Menorca, com un portal de gestió de la crisi del covid-19 en el sector cultural de l’illa. Primer, ha recaptat les dades a través d’una enquesta que, amb la informació aportada pel qüestionari fet per l’IEB i una altra enquesta realitzada per l’Associació d’Educació d’Adults de Menorca, permet fer un diagnòstic de la situació del sector. Ara s’està preparant un informe amb una proposta de solucions que es presentarà les properes setmanes.

El Consell Insular d’Eivissa declara que està estudiant “fòrmules per donar suport a les petites empreses, autònoms i creadors, avançant-los pagaments perquè puguin produir, mentre no s’obrin els espais i es pugui exhibir”.

Cargando
No hay anuncios

Cort també té pla de xoc

El pla de xoc anunciat per l’Ajuntament fa unes setmanes, entre altres coses, triplica la partida d’ajuts als espais culturals i duplica la convocatòria a projectes de creació. Ja s’ha convocat la crida de projectes de creació i recerca del Solleric, en què ha invertit 50.000 euros del seu pressupost. L’AAVIB ha valorat molt positivament aquesta convocatòria perquè “l’ajuda arriba de pressa, i s’han consensuat les bases en tot moment amb el sector”, diu Llabrés.

Pel que fa les altres convocatòries, la directora general de Cultura, Francisca Niell, explica que estan en tràmits als serveis jurídics i intervenció. Preveuen que estiguin llestes tan bon punt s’aixequi l’estat d’alarma. Si s’allarga, estudiaran quines vies hi ha per poder-les tirar endavant. També treballen en una bestreta del 50% per als projectes.

Quant a la programació, la cancel·lada es vol ajornar a la tardor. I amb els projectes de l’estiu, contemplen dos escenaris: poder-los fer encara que sigui amb un aforament menor, o adaptar-los al format digital. “Encara que sigui virtualment, la remuneració serà l’acordada i estudiam formats per garantir-ne la qualitat”, apunta Niell. Si s’aprovàs aquesta mesura, afectaria esdeveniments com el Palma Dansa, Palma de Primavera, el festival Cançons de la Mediterrània i el Cinema a la Fresca.

Cargando
No hay anuncios

A llarg termini, la directora general avança que defensaran més doblers per a cultura. “Els ajuntaments abaixaran els ingressos brutalment, però no podem tornar a pensar que l’economia només es reactiva amb la construcció”, sosté. I continua: “La cultura arrossega la crisi de 2008 i hem d’evitar que sigui una usuària de serveis socials. És un sector que genera economia i no necessita matèria primera o turistes per produir”.

10 MESURES PÚBLIQUES

MIG MILIÓ D’EMERGÈNCIA

El Consell de Mallorca traurà en breu una partida de 500.000 euros per ajudar a pagar despeses d’empreses i treballadors culturalsdurant el confinament.

LÍNIES RETROACTIVES

El Govern ha publicat cinc línies retroctives, quatre de l’IEB que han sumat 265.000 euros i una de l’ICIB. Són per a activitats fetes entre mitjan 2019 i l’abril del 2020.

BESTRETES DEL 50%

L’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca lliuraran la meitat de l’import de les subvencions per injectar liquiditat a les empreses com més aviat millor.

CRÈDITS AVALATS PER ISBA

El Govern, a través d’ISBA, ha impulsat una línia de crèdits que puja de 50 a 75 milions. ISBA n’avala el 100% i l’Executiu cobreix els interessos i comissió de l’aval.

FESTIVALS D’ESTIU VIRTUALS

Cultura de Cort preveu la possibilitat d’adaptar la programació d’estiu que tenia prevista de manera virtual si la crisi sanitària encara no permet fer els esdeveniments.

PLATAFORMA DE RESCAT

El Consell de Menorca ha habilitat la plataforma web Rescat Cultural Menorca, com un portal per gestionar la crisi del covid-19 juntament amb els actors del sector.

CRIDA DE CONTRACTACIÓ

El Casal Solleric ha llançat una convocatòria de projectes de creació i recerca per a artistes i agents del sector adaptada a la crisi sanitària a la qual es pot accedir virtualment.

LÍNIES EFECTES COVID-19

Cultura del Govern enllesteix unes línies per pal·liar efectes estructurals. Encara sense dotació ni data, atendrien la creació, la investigació i la producció audiovisual.

MÉS PRODUCCIÓ TEATRAL

El teatre Principal impulsa 23 produccions i coproduccions que s’estrenaran la temporada següent. L’objectiu és donar suport al sector illenc en la crisi provocada pel covid-19.

PLA DE REACTIVACIÓ

Presidència, Cultura i Igualtat treballa en un pla post-covid-19 que inclouria campanyes de visibilització, accions de reactivació i impuls de la inversió pública.