L'agenda cultural amb 12 activitats per no avorrir-te el cap de setmana
'Don Giovanni' estrena la 33a Temporada d'Òpera i Ballet al Teatre Principal
‘Don Giovanni’
33a Temporada d’Òpera i Ballet
El teatre Principal de Palma inaugura la 33a Temporada d’Òpera i Ballet amb l’estrena d’una nova producció de Don Giovanni. Completa així la magistral trilogia signada per Mozart i el llibretista Da Ponte, després de la programació de Così fan tutte i Le nozze di Figaro en edicions anteriors. La direcció escènica ha estat encomanada a Paco Azorín, que aprofundeix en les raons de la voracitat sexual del protagonista. Una aposta que contrasta amb la via musical historicista seguida per Cristóbal Soler. La coreografia és de Carles Martos i la música, a càrrec de l’Orquestra Simfònica Illes Balears i el Cor del Teatre Principal, dirigit per Pere Víctor Rado.
Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Diumenge 10 a les 18 h. A partir de 10 euros.
Ballugall
‘Al Vol’
Ballugall és una formació mallorquina creada a Pollença el 2011 fruit de la unió d’un grup d’apassionats de les músiques tradicionals de les Illes Balears. Més tard, varen començar a compondre les seves pròpies cançons, la primera va ser Jota de tardor. Quatre anys després del seu primer disc, Rodamon, ara presenten el seu segon treball, Al Vol, amb noves cançons de folk i pop. El grup està format per Magdalena Crespí (veu), Andreu Zoilo (baix), Damià Salas (violí), Joan Cladera (llaüt), Joan Cladera (guitarres), Joan Llorenç Bota (flautes), Joan Toni Amengual (guitarres) i Rafel Alemany (percussió).
Teatre Municipal Mar i Terra (Sant Magí, 89. Palma). Dissabte 9 a les 20.30 h. 12 euros a taquilla i 10 l’entrada anticipada.
Emily Portman Trio
‘Women don’t Wait’
El cicle ‘Women don’t Wait’ i la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Palma celebren el Dia internacional de la dona amb aquest concert d’Emily Portman, que en aquesta ocasió es presenta en versió trio acompanyada per Lucy Farrell i Rachel Newton. Es tracta d’un concert en exclusiva per al cicle ‘Women don’t Wait’, ja que les tres membres han estat centrades els darrers anys tant en els seus projectes individuals com en el seu treball amb The Furrow Collective, grup que vàrem poder veure actuar a Mallorca al festival Folk You! el 2017. El trio està format per Emily Portman (veu, banjo i concertina), Lucy Farrell (veu i viola) i Rachel Newton (veu i arpa).
Teatre Municipal Xesc Fortesa (Miquel Maura, 1. Palma). Dissabte 9 a les 20.30 h. 12 euros a taquilla i 10 euros l’anticipada.
‘Sons d’antiga’
XVI Festival de Música Miquel Tortell
L’Ajuntament de Muro organitza el festival de música que porta el nom de Miquel Tortell (Muro, 1802-Palma, 1868), destacat compositor, organista i sacerdot mallorquí. Té lloc de gener a maig del 2019 a diferents espais del poble. Aquesta setmana és el torn de Daina Mateu (flauta travessera) i Alba Villar (violoncel). El programa de música es diu ‘Sons d’antiga. Un viatge per l’Europa del segle XVIII’.
Església de Santa Anna (plaça del Convent, 1. Muro). Dissabte 9 a les 19 h. Gratuït.
Taller de gòspel
Música coral
Ramon Escalé, director dels Barcelona Gospel Messengers, dirigirà aquest taller durant dos dies consecutius, dissabte horabaixa i diumenge dematí. Després s’oferirà un concert final, a les 18 h.
Sala Centenària de Calos (carrer de Maria Auxiliadora, 10. Ciutadella). Dissabte 9 de 16 a 20 h i diumenge 10 de 10 a 13 hores. 40 euros.
Maria del Mar Bonet i José María Vitier
Dia de la dona
Fruit d’una admiració mútua, Maria del Mar Bonet i José María Vitier uneixen la veu i el piano, acompanyant-se l’un a l’altre a l’escenari, entre música i cançons de Cuba i de Mallorca. Amb la complicitat dels qui tenen l’epicentre del seu art al cor d’una illa, el recital combina les composicions de Vitier, un dels més grans pianistes de l’escena llatinoamericana contemporània, amb la música i la cançó de Maria del Mar Bonet, una de les més grans veus de la Mediterrània.
Teatre Principal de Maó (costa d’en Deia, 40). Diumenge 10 a les 19 h. A partir de 18 euros.
Fundació Studium Aureum
‘A soirée musical’
Una vetllada musical amb música de tres compositors francesos és la proposta del sisè concert de la temporada 2018-2019 de la Fundació Studium Aureum al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. Dirigida per Carles Ponseti, la formació interpreta obres de Maurice Ravel (1875-1937), Gabriel Fauré (1845-1924) i André Messager (1853-1929). Mitja hora abans del concert, la compositora Mercè Pons oferirà una xerrada introductòria sobre els autors i les obres.
Conservatori Superior de Música (carrer d’Alfons el Magnànim, 64. Palma). Dilluns 11 a les 20.30 h. 10 euros per a estudiants i 20 euros per al públic general.
‘Mar de fons’
Iguana Teatre
La companyia mallorquina Iguana Teatre presenta aquest muntatge dirigit per Pere Fullana, amb escenografia de Jordi Banal i dramatúrgia de Jaume Miró, Aina Salom, Carme Planells i el mateix Pere Fullana. Mar de fons és una història oculta del desembarcament que ens situa a l’estiu del 1936, quan les tropes republicanes varen desembarcar a les costes del Llevant mallorquí per recuperar l’illa, que s’havia posicionat al costat de l’alçament militar. L’operació va ser un fracàs i al cap de tres setmanes els republicans varen haver de reembarcar. En la fugida, precipitada i mal organitzada, varen deixar companys a terra, que varen ser torturats i afusellats.
Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte 9 a les 19.30 h. 15 euros.
‘El resistente y delicado hilo musical’
Amalia Fernández
Amalia Fernández és la creadora d’aquest projecte escènic que tendeix a la realització de tots els desitjos i alhora a generar-ne de nous. Hi fusiona tots els oficis que desitjaria per a ella: cantant, científica, estilista, mística, matemàtica i, finalment, espectadora. A El resistente y delicado hilo musical, cinc persones es dediquen a mantenir actiu i constant un fil musical que va transformant-se, una partitura coreogràfica amb elements corals, teatrals, performatius i poètics. La peça està interpretada per Catherine Sardella, Pablo Herranz, Óscar Bé, Anto Rodríguez i la mateixa Amalia Fernández.
Teatre Principal de Palma (Riera, 2). Palma. Dissabte 9 a les 21 h. 15 euros.
‘La golondrina’
Carmen Maura i Félix Gómez
La senyora Amèlia, una severa professora de cant, rep a casa Ramon, un home jove que desitja millorar la seva tècnica vocal per cantar en el memorial de la seva mare, que acaba de morir. La cançó que tria és La golondrina, que té un significat especial per a ell i, segons sembla, també per a Amèlia, qui, tot i les seves reticències inicials, accedeix a fer-li una primera classe. A mesura que l’horabaixa avança, els dos personatges desgranen detalls del seu passat, profundament marcat per un atemptat terrorista islamista patit per la ciutat l’any anterior. Els actors Félix Gómez i Carmen Maura protagonitzen aquesta obra sota la direcció de Josep Maria Mestres i amb un text original de Guillem Clua.
Espai Cultural Can Ventosa (av. d’Ignasi Wallis, 26. Eivissa). Dissabte 9 a les 21 h. 23 euros l’anticipada i 25 euros a taquilla.
‘Madame Marie’
La Fornal Espectacles
María Altamir Latre és una de tantes víctimes invisibles del franquisme. El mes d’abril del 1937 se li obrí la causa 302/1937. El seu delicte? Tenir 85 monedes de plata. El règim franquista havia decretat que els ciutadans havien de canviar al banc les monedes de plata per bitllets en paper. La senyora Altamir era la ‘madame’ –així la coneixien– d’una casa dedicada a la prostitució. Després del cop d’estat, l’escola va ser convertida en presó i en un lloc de tortures i repressions. Carrabiners, militars i una ‘madame’. El règim en un bordell.
Claustre de Sant Bonaventura (carrer Fra Joan Garau. Llucmajor). Dissabte 9 a les 20 h. 5 euros.
‘Efecte Foehn’
Res de res i En blanc
Aquesta peça es basa en un fet real: l’assetjament sexual a una dona lluny de casa seva. Així, l’obra tracta de la por: de la por superada d’haver-ho contat, de l’experiència compartida dels fets viscuts, de les pors que deu anys més tard encara la persegueixen, dels obstacles superats i dels que es resisteixen. Però, sobretot, és un testimoni per a totes aquelles persones que encara tenen por.
Casal de Cultura l’Escorxador (Vilafranca). Dissabte 9 a les 21.30 h. 3 euros.
Homenatge a les dones i la dansa
Dia de la dona
El Col·lectiu de Dones de Llevant, integrat per quinze formacions de música i dansa, presenta aquest espectacle que s’emmarca en el Dia de la dona i que tracta d’un recorregut que parteix de les danses rituals i tradicionals i arriba al ball contemporani.
Auditori de Manacor. (passeig del Ferrocarril, s/n). Diumenge 10 a les 17.30 h. A partir de 2 euros.