Agendes culturals: trescar i no trobar
Tenen accés els ciutadans a tota la programació a través de les agendes digitals?
PalmaEn el mes i busques que fa que ha començat el 2023, a les Illes Balears s’han celebrat, almanco, 600 activitats culturals entre concerts, representacions teatrals, presentacions de llibres i esdeveniments similars: més de mig miler a Mallorca, una cinquantena entre Eivissa i Formentera i una trentena a Menorca. Aquestes són les xifres que resulten de consultar les diferents agendes culturals que hi ha accessibles ara mateix a través d’internet: són més de dotze portals on, en principi, s’hauria de concentrar tota la informació relativa a les diferents activitats culturals programades en un lloc determinat de l’Arxipèlag. Estan, però, aquestes agendes digitals ben actualitzades? Tenen els ciutadans accés a tota la programació cultural a través d’elles?
Les institucionals
Cadascun dels consells insulars disposa actualment d’una agenda cultural pròpia, com la tenen també alguns dels ajuntaments de les Illes. Tanmateix, la informació que s’ofereix en moltes d’elles és només la programació de la mateixa institució i no sempre està actualitzada. En el cas de l’agenda del Consell de Mallorca, el gruix dels esdeveniments que s’hi recullen correspon a la programació del teatre Principal de Palma. L’Ajuntament d’Eivissa té una agenda cultural –la primera que apareix en cercar “agenda cultural Eivissa”–, en la qual el primer esdeveniment que hi surt reflectit és un club de lectura que es va fer el mes d’octubre passat. I si bé l’Ajuntament de Palma té també una agenda en la qual es recull la programació cultural del Consistori mateix, la plataforma que presentaren per juny del 2020 i que havia de servir per concentrar en un sol lloc totes les activitats culturals de Ciutat, tant d’iniciativa pública com privada, actualment no funciona: és l’app Palma Cultura. “Amb l’arribada de la pandèmia varen canviar els objectius”, afirma Tina Codina, directora general de Cultura i Comunitat de l’Ajuntament de Palma, “i el que volíem era fer una programació cultural descentralitzada i connectada amb la comunitat. L’app no va resultar ser una eina que ens servís en aquest sentit: no tothom té accés a les plataformes digitals”. A això s’hi afegeix una qüestió tècnica –“de connectivitat amb la web”, explica Codina– que n’impedeix el funcionament.
‘Youthing’, referent en paper (i pdf)
El llistat d’agendes culturals accessibles avui dia és força extens i divers, i inclou portals més orientats a la informació turística, com welcometoibiza.com. Una de les més singulars i la més consolidada i completa és la de la revista Youthing, guia cultural que s’edita en paper a Mallorca des de fa més de 30 anys. Actualment en pengen una versió en pdf a la seva pàgina web, una versió que té més de 4.000 descàrregues per edició. “Sortim en paper cada 15 dies amb 8.000 exemplars”, explica Federico Quetglas, coordinador del Youthing, “tot i que ens agrada dir que són 8.000 més u: el de la pàgina web”. Tot i el bon funcionament tant de la guia com de la versió que en pengen al portal, no consideren l’opció de traslladar tota la informació a una agenda digital i interactiva. “Nosaltres som bons amb el paper i al carrer”, diu Quetglas; “per fer una agenda digital, hi ha un volum de feina que no podem assumir perquè, bàsicament, té poc retorn: hauries de crear una fitxa per cada esdeveniment, la qual hauria d’incloure enllaços per comprar entrades, mapes amb geolocalitzacions… I els banners publicitaris valen molt poc, massa poc per pagar tot això”. Hi coincideixen Pepa Ferri i Bea Encabo, responsables d’Apunt Menorca, un dels portals on es pot consultar l’activitat cultural de Menorca, per qui la gestió de l’agenda és només una part d’un projecte més ampli. “La vàrem posar en marxa perquè trobàvem a faltar un lloc on informar-nos de les activitats abans que tinguessin lloc”, diuen, “però realment hi ha molta feina per poder mantenir l’agenda actualitzada i completa: sovint ets tu qui has d’anar a cercar la informació, perquè no sempre t’arriba”.
Una agenda per a tot Balears
Era l’any 2015 quan es presentà un ambiciós projecte que incloïa una agenda cultural de les quatre illes: Artxipèlag, una iniciativa privada desenvolupada per cinc gestors culturals entre els quals es trobava Andreu Carles López, responsable de Finis Africae. “Quan ho vàrem engegar, cap institució tenia la seva pròpia agenda cultural. La intenció era donar difusió a tots els esdeveniments de manera col·lectiva: ho vàrem presentar a totes les illes”. La iniciativa, però, no va rebre el suport que esperaven. “Quan vàrem demanar suport institucional, que ens facilitassin la seva programació per poder crear una agenda, es varen adonar que no tenien agendes pròpies i les posaren en marxa: preferien fer cadascú la seva que contribuir a Artxipèlag, un projecte pioner i molt potent que anava més enllà de l’agenda”. La web encara està oberta i, fins fa uns mesos, dos dels impulsors en continuaven actualitzant l’agenda. “Però ara fa mig any que ho hem deixat anar i ha estat per esgotament. Tanmateix, continuam rebent telefonades per demanar-nos informació”.
L’agenda cultural de l’Ajuntament de Barcelona inclou esdeveniments tant de l’àmbit públic com privat. A més, permet no només destriar les activitats per data, ubicació i temàtica, sinó que inclou filtres en funció del preu i subcategories per a cada àmbit: dins de tots els esdeveniments amb la paraula clau ‘música’, es pot destriar entre més d’una dotzena de categories. A més, la tria es pot afinar per districtes i, fins i tot, per una adreça concreta. En canvi, l’agenda cultural d’Aragó no disposa de cercador: es tracta d’un llistat molt sintètic d’esdeveniments ordenats cronològicament en què s’especifica el títol de l’esdeveniment, l’hora i el lloc. Tanmateix, entre els dies 13 i 16 de febrer hi apareix reflectida una quinzena d’actes. En aquest cas, l’agenda s’inclou dins l’apartat de Cultura de la pàgina web de la Corporació Aragonesa de Ràdio i Televisió, on es pot trobar també un directori d’autors, músics i artistes, entre d’altres. Pel que fa a les Illes Canàries, el govern disposa d’una agenda per a tot l’arxipèlag que es troba dins la pàgina web de l’Insitut Canari de Desenvolupament Cultural: permet destriar els esdeveniments per categories, illa i paraula clau.