Ayoub Borbata: “Hi ha gent que està aprenent català pels meus vídeos"
'Tiktoker'
ArbúciesVa començar a penjar vídeos a TikTok per distreure’s d’una greu lesió de trencament de menisc i lligaments que va truncar una carrera per arribar a ser futbolista semiprofessional (o professional) i ara té 224.000 seguidors en aquesta xarxa. Els vídeos que penja són majoritàriament en català, i en fa també en jebli, la variant dialectal de l’àrab prehilalià que es parla a les muntanyes del nord-oest del Marroc, d’on és originari Ayoub Borbata (Mansoura, 1999) i la seva família.
Carrera futbolística
El pare va emigrar abans que la resta de la família i va anar a parar a Arbúcies, on li havia sortit feina. Ell hi va arribar amb uns 7 anys. L’entrevista es fa en una terrassa del poble selvatà. “Arbúcies és un poble molt tranquil i molt acollidor. Quan un immigrant ve aquí és molt més fàcil que s’adapti que no pas a Barcelona. Al col·le t’ajuden moltíssim”, diu. “Arbúcies m’ha donat molt, però també m’he trobat moltes dificultats, perquè la gent al principi no t’accepta”. Esmenta el cas del futbol. “Amb 14 anys vaig anar al club del poble i em van dir que la plantilla estava completa quan encara no ho estava”, diu. És un fet que li ha quedat gravat. Se’n va anar al Breda, del poble del costat, i en va ser el màxim golejador. Després l’Arbúcies li va trucar i ell ho va rebutjar perquè va pujar de categoria. Se’n va anar a preferent a Granollers, després al Sant Celoni, el Palamós i el filial del Llagostera, fins a la lesió, que li va arribar quan era a Itàlia, treballant i jugant. “No sé si va ser per racisme. Potser només volien que hi juguessin els nois del poble”, com si ell encara no ho fos.
“Jo sabia que era bo i el meu pare creia en el meu potencial. Tornàvem d’entrenar-nos a Palamós a dos quarts d’una de la nit i ell es llevava a les quatre per anar a treballar. Però vaig tenir la mala sort de lesionar-me. Ara jugo amb el Malgrat, però per a mi és com una patxanga perquè el futbol és la meva vida. No m’enganyo, ja sé que amb el futbol no em podré guanyar la vida”, diu amb 24 anys, a punt de fer-ne 25, el pròxim mes d’abril. Es va tancar la porta del futbol i es va obrir la finestra de les xarxes.
'Tiktoker'
"Segur, si no m’hagués lesionat no hauria entrat a les xarxes així”, diu. “Fer els vídeos en català va sortir de manera natural perquè és el que parlem a Arbúcies. No és que jo digués: «Soc marroquí i m'aprofitaré del català per ser alguna cosa». No va ser així. Vaig fer els vídeos en català perquè parlo català, i així van triomfar. I n’estic bastant content, la veritat”, explica. “Amb la lesió [que va coincidir amb el confinament] em vaig deprimir i un dia vaig dir a la meva germana de fer un vídeo. El segon, amb la meva mare cuinant a casa, va tenir 700.000 visualitzacions. Un boom que no m’esperava per res”, admet. En els vídeos hi surt gairebé tota la seva família, i els ha batejat amb noms catalans: la mare, Montserrat; el pare, Vicenç; la germana mitjana, Mercè; la gran, Dolors; ell és en Jaume, i un dels seus millors amics, en Josep. El to desimbolt i divertit que transmeten els seus vídeos és una de les claus de l’èxit.
Mitjançant TikTok s’ha fet conegut a Catalunya, la resta de l’Estat i fins i tot a fora. Fa poc més d’un any, en una entrevista a l’ARA, va dir que creia que el coneixien tots els catalans d’origen magribí. “Ara ho sé perquè vagi on vagi veig que hi ha marroquins, catalans i gent d’arreu que em reconeix. L’estiu passat vaig anar a Madrid i altres ciutats espanyoles i en un pub de Sevilla em van reconèixer i convidar. Jo flipava, perquè ells parlen en castellà i els vídeos són en català. Els agraden els vídeos amb la meva mare –afirma–. Fa un mes, anant al Marroc, un cambrer del vaixell Valeria em va reconèixer i ens va convidar al meu pare i a mi a cafè. Vaig al·lucinar”.
Família
És un dels elements que sovint surten als seus vídeos, i és fonamental per a ell. “Per a mi la família ho és tot. Els meus pares són els que ens han ensenyat, tant a mi com a les meves germanes, a ser com som. Ens han transmès uns valors i els respectaré sempre, mai els canviaré. La família és el punt més fort per a mi”. Borbata creu que a molta gent li agraden els seus vídeos perquè veuen que són una família que està molt unida: "Potser a molts els agradaria ser com nosaltres”.
Futur
Actualment està col·laborant amb el canal EVA de TV3, fent una sèrie de vídeos. “Ja n’han pujat uns quants i estan anant molt bé. Espero que després en seguim fent més”. Explica que sovint li truquen d’escoles perquè hi vagi. “Em diuen: «Vine, que hi ha joves d’origen immigrant als quals els agraden molt els teus continguts». I he anat a escoles de Terrassa, Tortosa o Puigcerdà”. Amb tot, quan es recuperi de l’operació tornarà a treballar de tècnic informàtic perquè amb les xarxes no s’hi guanya la vida.
“Vull pensar que en un futur valoraran la feina que faig. Crec que estic ajudant a promocionar la llengua catalana. Hi ha gent que ha mostrat interès pel català i que s’ha apuntat a l’escola d’adults pels meus vídeos. M’he trobat gent a Barcelona que m’ha dit: «Ayoub, fes un canal de YouTube i ensenya’ns a parlar català». Però per crear un canal de YouTube necessites tenir temps i ingressos. També he parlat amb la Generalitat, perquè volen que els faci uns vídeos, sembla que em comencen a valorar”. Li pregunto si sospesa anar-se'n a Andorra si les coses li van bé en un futur, com altres influencers. “Si em guanyés la vida amb els continguts potser em mouria d’Arbúcies, però no marxaria de Catalunya. Vas a Barcelona o a Girona i vius la vida, però no em veig a Andorra com alguns youtubers. Per a mi el valor de la vida és més que els diners”, conclou.