Les Fontanelles

Així trauran (sencer) el vaixell enfonsat fa més de 1.500 anys a la badia de Palma

El Consell de Mallorca provarà de fer l'extracció amb una rèplica de 12 metres d'eslora i a final d'any traslladarà l'embarcació original a un estany per dessalinitzar-la

Submarinistes al vaixell enfonsat a les Fontanelles.
27/03/2024
2 min

PalmaA pocs metres de la platja de les Fontanelles, a la badia de Palma, un submarinista hi va trobar, casualment, les restes d'un vaixell del segle IV el 2019. La troballa era inèdita per diversos motius: el vaixell estava a vorera de mar, a poca profunditat, presentava un estat excepcional de conservació i estava carregat amb 300 àmfores segellades. Els investigadors creuen que possiblement va salpar de Cartagena i es dirigia a Roma.

El derelicte tardoromà emprendrà ara un nou viatge. L'àrea de Patrimoni del Consell de Mallorca iniciarà dia 2 d'abril el procés de preparació i extracció per traslladar-lo a final d'any a un estany que es construirà al castell de Sant Carles. Allà es dessalinitzarà durant un període d'entre 18 i 24 mesos.

Després de la troballa, Patrimoni va cobrir l'embarcació amb sacs d'arena per protegir-lo i evitar-ne el deteriorament. El primer pas de la intervenció serà retirar, amb bombes de succió i l'ajuda d'una plataforma, els sacs i l'arena que envolta l'embarcació. "Hem de fer una doble comprovació: que no quedin peces arqueològiques al vaixell i que el buc no hagi sofert cap modificació", explica a l'ARA Balears la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Antònia Roca.

Brigada de 40 persones

Una brigada de 40 persones, entre les quals hi ha arqueòlegs, tècnics, membres de l'Armada i submarinistes, participarà en l'operatiu. "És molt complex i durarà mesos", certifica Roca. En construiran una rèplica a escala real (12 metres d'eslora i 6 de mànega) i reproduiran l'extracció abans de fer-la amb el vaixell enfonsat a les Fontanelles. "No podem provar-ho en primer lloc. És necessari fer-ho prèviament per seguretat i responsabilitat amb el patrimoni", assegura.

L'extracció definitiva està prevista per a final d'any amb un pla de feina "més ampli, complex i coordinat". En paral·lel, construiran l'estany del castell de Sant Carles, on els ciutadans podran visitar i veure el vaixell original. "Tenen la seguretat necessària i un horari d'obertura de museu", explica sobre el museu militar a Portopí. D'altra banda, Patrimoni no sap encara on situarà la rèplica de manera definitiva. Sí que té en marxa exposar les àmfores segellades (encara en procés de documentació) al Museu de Mallorca d'aquí a "uns mesos".

El pressupost per a la construcció de la rèplica, l'extracció i el trasllat del vaixell ascendeix a un milió d'euros; tot per a una embarcació que ha despertat admiració en la comunitat arqueològica internacional. "És excepcional per la seva conservació. La fusta es troba en un estat extraordinari. A banda d'això, ens permetrà reconstruir part d'una història fascinant del comerç i la vida a la Mediterrània", conclou.

stats