Arbres i terrasses on ara hi ha els 'skaters': l'Ajuntament de Barcelona renovarà la plaça dels Àngels
Amb la reforma del podi del Macba es guanyarà més espai públic del que es menjarà l'ampliació del museu
BarcelonaLa construcció del futur CAP Raval Nord a l'antiga capella de la Misericòrdia i de l'ampliació del Macba també tindran un caràcter urbanístic: aquest dilluns, l'alcalde Jaume Collboni i l'arquitecta municipal en cap, Maria Buhigas, han fet públic el projecte de reforma de la plaça dels Àngels per adaptar-la als usos del seu entorn i als reptes del segle XXI. A la pràctica, la intervenció consistirà en transformar el podi del Macba, conegut perquè funciona com a pista per als skaters, en un espai d'estada més sostenible i confortable, amb arbres i vegetació, bancs o gandules. Amb aquesta proposta, dissenyada per l'estudi del mateix arquitecte del museu, el nord-americà Richard Meier, l'Ajuntament aconseguirà 1.105 metres quadrats de nou espai públic, uns 200 més dels que creixerà el Macba a l'altra banda de la plaça. La pèrdua d'aquests 908 metres és un dels principals arguments de la vintena d'associacions que s'oposen a l'ampliació del museu.
"No es tracta que s'esfumi ningú, sinó de repensar aquesta plaça i donar-li un ús inclusiu, convertir-la en una zona d'estada més transversal", afirma Buhigas. "No volem que es monopolitzi l'ús d'un espai públic", ha subratllat Collboni. A més, el projecte d'ampliació inclou un mirador amb verd d'uns 350 metres quadrats. Així mateix, amb el nou ús de la pista de patinatge, l'Ajuntament respondrà a les queixes històriques de molts veïns, que consideren els skaters perillosos i sorollosos.
Aquest dilluns s'han fet públiques tres propostes provisionals de la nova plaça dels Àngels, totes tres d'acord amb la idea de guanyar espai públic arraconant els skaters. Dues són semblants, amb arbres, zones d'estada i parterres. La tercera sembla més trencadora i consisteix en un arxipèlag de jardineres gegants amb bancs. I totes tres comparteixen la substitució del paviment negre actual per un de color més clar. Així mateix, l'actuació municipal inclourà millores en espais com la plaça Terenci Moix i l'entorn comercial del carrer Joaquín Costa.
El Raval, "el cor de la ciutat"
Per a l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el Raval és "el cor del cor de la ciutat" i "una prioritat" en les inversions de l'Ajuntament. Les obres que començaran primer, el juny d'enguany, seran les del CAP Raval Nord, que tindrà 2.500 metres quadrats i costarà 13 milions d'euros. Està previst que el nou centre de salut entri en funcionament durant els primers mesos del 2026.
Pel que fa al Macba, està previst que les obres comencin al novembre i que l'ampliació, que tindrà uns 2.110 metres quadrats, obri el gener del 2027. Amb la culminació dels dos edificis quedarà tancada l'agra polèmica del 2018 entre el museu, l'Ajuntament de Barcelona i el departament de Salut. En aquell moment el Macba tenia cedida la capella de la Misericòrdia per a l'ampliació, però l'Ajuntament de Barcelona, aleshores governat per Barcelona en Comú, va afavorir que la capella fos per fer-hi un nou CAP. Les obres del Macba es faran en dues fases: la primera inclourà els fonaments i la part urbanística, i estarà enllestida durant els primers mesos del 2026. Després es faria una segona licitació amb la resta de les obres, la de l'edifici que s'aixecarà al costat del convent dels Àngels. Amb l'ampliació, el museu guanyarà uns 2.500 metres quadrats, un espai equivalent a una planta i mitja de l'edifici Meier per exposar la col·lecció.
El pressupost de l'ampliació del Macba, obra dels estudis Harquitectes i el duet d'arquitectes Christ & Gantenbein, serà de 16,26 milions d'euros, 1,5 dels quals els aportarà la Fundació Macba. El pressupost inicial era d'11 milions d'euros, però el febrer de l'any passat el sobrecost de les obres va obligar les administracions a redefinir el projecte. La resta del pressupost l'aportaran l'Ajuntament, la Generalitat i el ministeri de Cultura, segons la seva representació al patronat del museu. Per a la directora del Macba, Elvira Dyangani Ose, l'ampliació del museu permetrà fer "més visibles, accessibles i permeables" les prop de 6.000 obres de la col·lecció. També, treure dels magatzems "relats imprescindibles" per fomentar l'esperit crític del públic. Així mateix, Dyangni ha anunciat que donaran més detalls de l'ampliació del museu en les pròximes setmanes.