Art
Cultura04/10/2022

L'Ajuntament d'Esplugues compra l'espectacular Espai Corberó per tres milions d'euros

El lloc somiat de l'escultor Xavier Corberó tindrà un pla d'usos d'acord amb el seu caràcter excepcional

BarcelonaL’escultor Xavier Corberó (1935-2017) va fer del complex on hi ha el seu habitatge i el seu taller al nucli antic d’Esplugues de Llobregat, conegut com l'Espai Corberó, l’obra de la seva vida. És un lloc que sembla d’un altre món: va dedicar quinze anys a concebre i construir unes estructures clàssiques i al mateix temps futuristes que semblen sortides d’un gravat d’Escher o d’un quadre de De Chirico. A partir d’ara el públic també en podrà gaudir, ja que aquest dimarts l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat ha confirmat, com ja es va avançar al juliol, la compra de l’Espai Corberó per tres milions d’euros als hereus de l’artista per convertir-lo en un equipament i al mateix temps reivindicar el llegat de Corberó. 

Com que es tracta d’un edifici molt excepcional, l’alcaldessa de la localitat, Pilar Díaz, encara no vol posar etiquetes als nous usos concrets que tindrà. “Com que és un espai molt singular, el pla d’usos també ho ha de ser. Ha de ser accessible a la ciutadania d’una manera molt ordenada, i els usos hauran de correspondre també a la singularitat que representa”, afirma Díaz, que té previst treballar en la redacció del pla d’usos durant les pròximes setmanes.

Cargando
No hay anuncios

El públic hi podrà accedir per primera vegada durant dues jornades de portes obertes amb cita prèvia i visites guiades que es faran els dies 12 i 13 de novembre. Està previst que l’Espai Corberó continuï acollint esdeveniments especials, com ho va ser la passada edició de la passarel·la 080. “Hi ha pocs espais com l’Espai Corberó a tota l’àrea metropolitana i a tot Barcelona”, subratlla l’alcaldessa d'Esplugues.

Els hereus de l’artista van prendre la decisió de vendre l’Espai Corberó per raons econòmiques. “No podem mantenir tot el que el Xavier va deixar –afirma la viuda, Midu Rica–. Però no el volíem vendre a qualsevol, ni que convertissin l’Espai Corberó en una cosa diferent. El Xavier va començar a construir d’una manera molt curiosa, i l’obra es va anar fent gran. En realitat és com si fos una macroescultura. No és que tingués un projecte, sinó que es va anar fent”.

Cargando
No hay anuncios

L’Espai Corberó, també conegut com la Casa dels Cecs, és la part del conjunt annex a l’habitatge i el taller de Corberó. “Ell ho veia com un tot i quan es posava malalt es passava tota l’estona dibuixant arcs, i quan el va donar per acabat, va començar a tancar espais, a posar vidres i finestres. Però no era un arquitecte que s’asseu i dibuixa, la seva feina era molt d’escultor”, diu Rica. L’Espai Corberó té un sostre total de 1.995 metres quadrats en una parcel·la de 2.055 metres quadrats on hi ha diverses construccions i patis, a més d'algunes escultures del mateix Corberó distribuïdes lliurement per l’espai. Al soterrani, amb un accés independent, hi ha un auditori de 700 metres quadrats amb un aforament d’entre 250 i 300 persones. També té un especial interès arquitectònic perquè la planta és lliure: té un sostre de volta rebaixada de formigó, sense cap columna de suport. Dins la parcel·la també hi ha una altra edificació entre dos patis que no té cap ús concret. Aquesta part del conjunt es caracteritza perquè està composta per una sèrie de dependències i terrasses obertes cap al paisatge o parcialment obertes.