Cultura18/01/2016

El primer premi Anagrama en català premia l'humor d'Albert Forns

Teresa Ballbona n'és la finalista, amb 'Joyce i les gallines'

Sílvia Marimon
i Sílvia Marimon

Barcelona"Divertits i descarats". Són els dos adjectius que ha utilitzat aquest matí, a l'Hotel Gallery de Barcelona, l'editor d'Anagrama, Jorge Herralde, quan ha anunciat el guanyador i la finalista del primer premi Llibres Anagrama de novel·la en català: els periodistes i escriptors Albert Forns (Granollers, 1982) i Anna Ballbona (Montmeló, 1980). 'Jambalaia' és la segona obra en prosa de Forns, que ja va guanyar el premi Documenta 2012 amb 'Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)' (Empúries, 2013). Forns, que és crític literari del suplement Ara Llegim i col·laborador de 'Time Out' i 'L'Avenç', assegura que la realitat acostuma a ser força més sucosa que la seva imaginació: "Tot el que puc robar de la realitat sol ser més bo que el que em pugui inventar". En la seva segona "autoficció", el periodista i escriptor explica la investigació d'un escriptor que ha d'escriure la seva segona novel·la: "En la meva primera autoficció només sabia parlar de mi, en aquesta he inventat una mica més. Si a 'Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)' vaig inventar un 10%, en aquesta he arribat a la xifra d'un 50%". El protagonista de 'Jambalaia' –el títol és el nom d'una paella que fan a Louisiana i on fan servir pebre en comptes de safrà– viatja a un petit poble de pescadors dels Estats Units, Mountauk, a la recerca d'inspiració. A partir d'aquí, Forns, disserta sobre la gentrificació, el neuromàrqueting, l'obesitat o els efectes de la dispersió urbana en la salut física i mental de la població nord-americana.

El protagonista, l''alter ego' de Forns, s'avorreix i navega per internet fent recerca sobre el porno o la història de la masturbació, conviu amb diversos escriptors en una granja aïllada, i sopa amb Edward Albée –el dramaturg de 'Qui té por de Virginia Woolf?'–. El periodista i escriptor explica que va passar un cap de setmana a Mountauk i que va decidir que aquell seria l'escenari de la seva novel·la. Es va subscriure a diferents mitjans locals de la població i va anar seguint l'actualitat i navegant a través del Google Maps per aquest petit poble que ha patit una invasió de surfers i 'hipsters' de Nova York: "Em recorda una mica la Barceloneta", diu Forns.

Cargando
No hay anuncios

'Joyce i les gallines'

Ballbona, periodista del diari 'El Punt Avui', ha estat la finalista amb 'Joyce i les gallines', en què reflexiona sobre l'existència a través de Dora, una periodista d'informació local que cada dia ha d'agafar la Renfe per baixar i pujar del Vallès Oriental. "Està fastiguejada amb la rutina i les rodes de premsa avorrides", diu Ballbona. Dora, com la periodista i escriptora, és d'un poble del Vallès Oriental i durant un viatge a Irlanda té una revelació: "Coneix un home fascinat amb Joyce i que té unes quantes gallines com a animal de companyia". A partir d'aquí, la Dora comença a fer coses "singulars": "Fa tot un seguit de coses per transformar-se i per transformar el seu entorn, el lloc on viu". Ballbona detalla que tota la seva novel·la està travessada per un eix que és l'absurd. A la novel·la, la periodista i escriptora, hi fa sortir no només Joyce, sinó també Banksy, Doblàtov o 'L'ofici de viure', de Cesare Pavese.

Cargando
No hay anuncios

El jurat, Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Isabel Obiols i el mateix Herralde, ha seleccionat aquestes dues obres entre les 41 que es van presentar al premi. El primer premi està dotat amb 6.000 euros i les dues novel·les es publicaran en català al març. A la tardor o quan s'anunciï el guanyador de la segona edició del premi, sortirà la traducció en castellà.