Albert Pinya crea un mural sonor sobre la cultura xinesa a les Naves Matadero de Madrid
L'artista ha produït 'Pinyin Exercice' en una residència al centre cultural, en què investiga sobre la paraula parlada, escrita i el caràcter gràfic de l'escriptura xinesa
Palma'Pinyin Exercise' és el fruit de la residència artística que el mallorquí Albert Pinya ha fet a les Naves Matadero de Madrid. Es tracta d'un mural i instal·lació sonora on col·laboren membres de la comunitat xinesa de la ciutat, a través de l'univers imaginari de l'artista. La llavor d'aquest projecte rau en una residència artística que Pinya va fer al gegant asiàtic, on va poder treballar i interactuar amb artistes xinesos coetanis. D'aquí sorgeix el seu interès per investigar sobre la paraula parlada i escrita i sobre el caràcter gràfic de l'escriptura xinesa i la seva estètica.
El 'pinyin' és la transcripció fonètica de l'escriptura xinesa, un sistema ideat a mitjan segle passat per poder llegir com es pronuncien els caràcters xinesos. Llegir 'pinyin' no suposa saber el que signifiquen els caràcters de l'escriptura xinesa, sinó només com sonen. Pero per Pinya representa un "exercici de comunicació i comprensió cap a una cultura tan desconeguda com és la xinesa", apunta en un comunicat.
Durant la residència a Naves Matedero, Pinya ha seleccionat una sèrie de fragments del mític text del pintor xinès Shitao, 'Discurso acerca de la pintura por el monje Calabaza Amarga', que són recitats en xinès en aquest cas per un grup de persones d'origen xinès residents a Madrid. Creant una espècie de paisatge sonor, Albert Pinya representa una selecció dels caràcters que componen aquest text.
"Aquesta peça posarà de manifest la naturalesa visual de l'escriptura xinesa i la convertirà en un personatge en si mateix, amb l'objectiu d'enfrontar l'espectador a l'experiència física del llenguatge", explica Pinya en el comunicat, i afegeix que "'Pinyin Exercise' mostra la necessitat de comunicar-nos i entendre'ns en les relacions directes i interpersonals, tot i l'absència d'una traducció perfecta en un moment confús i incert".
El projecte gaudeix del comissariat i coordinació de Susana Sanz i de la col·laboració de DJ Nobisaki en la postproducció d'àudio. El mural sonor s'inaugurarà el 22 de novembre a la nau 10 de Naves Matadero, i es podrà visitar fins al març de 2020.