Alberto Ramos, Jordi Ortiz, Juli Capilla i Francesc Grimalt guanyen els premis Ciutat de Manacor
L'Ajuntament del municipi ha fet públics els guardonats aquest dilluns en quatre vídeos a Youtube
PalmaEls premis Ciutat de Manacor 2020 ja tenen guanyadors. L'Ajuntament de Manacor els ha fet públics aquest dilluns en quatre vídeos a Youtube, en què s'interpreten petits fragments de les obres i s'explica la valoració del jurat. El premi Jaume Vidal i Alcover de teatre, valorat en 4.000 euros, ha estat per a l'autor barceloní Alberto Ramos Barranco, per l'obra Goyo; el premi Maria Antònia Oliver de novel·la (5.000 euros), ha anat a Jordi Ortiz i Casas per La casa dels bressols; el guanyador del premi Miquel Àngel Riera de poesia (3.000 euros) ha estat Juli Capilla per La casa buida, i Francesc Grimalt Vigo ha estat guardonat amb el premi Antoni Maria Alcover d'assaig (3.000 €). Tots els guardons inclouen la publicació de l'obra en paper.
Sobre Goyo, el jurat, format per Tomeu Amengual Morey, Neus Nadal Parés i Antoni Lluís Reyes Duran, ha dit de l'obra teatral que "tracta el tema dels conflictes familiars des d'un punt de vista original, fresc i divertit" i que" deixa espai al públic per participar de la seva interpretació". En destaquen també "el llenguatge clar i precís i uns diàlegs en una proposta d'actualitat, molt representable i per a un ampli ventall de públic".
Ramos Barranco és barceloní, llicenciat en publicitat i actualment treballa a Mediapro com a redactor de continguts audiovisuals. En el seu temps lliure escriu obres com Els últims dies de Clark K (finalista en el primer premi Bubok de creació literària); Només un anunci (finalista del VI premi Quim Masó), o Betún, feta durant el laboratori d'escriptura teatral de la Fundació SGAE.
Pel que fa a la novel·la guardonada, La casa dels bressols, el jurat –Àngel Fitó Bertran, Pere Antoni Pons Tortella i Jaume Capó Frau– ha valorat que "explora bé i d'una manera personal i rigorosa un gènere poc freqüent en la literatura catalana com és la ciència-ficció". Sostenen que és una novel·la "amb estructura, personatges i desenvolupament de la trama ben construïts" i amb un llenguatge "sobri però sòlid, depurat i net".
Ortiz i Casas ha publicat dues dotzenes de llibres en els vint-i-dos anys que fa del primer, Crim a les Àligues. Va néixer a Barcelona el 1969 i les seves obres destaquen pels components fantàstics i de ciència-ficció. Alguns d'ells són In absentia (Judici a la Terra), premi Mallorca de narrativa juvenil; Vorejant els límits, o Una aventura espacial: el vol de la Papallona, adreçat a infants.
"Els paisatges incòmodes de l'absència es mostren amb una expressió continguda", ha dit el jurat de La casa buida, de Juli Capilla. Els seus membres –Antoni Riera Vives, Toni Xumet Rosselló i Begoña Méndez Seguí– sostenen que el poemari conté "un lirisme de versos madurs i mesurats, que s'endinsen en una serenor capaç de dominar el dol". "Soc un home de paraula, de paraula llegida i escrita, o viceversa", diu l'autor valencià en forma de vers de si mateix.
Per últim, el jurat del premi d'assaig, format per Damià Pons i Pons, Carles Cabrera Villalonga i Jaume Claret Miranda, ha escollit com a guanyador Sobre els talaiots per ser "un assaig exhaustiu i modèlic escrit des de l'expertesa en arqueologia i història i que inclou informacions de l'ecologia, antropologia o biologia". En resum, un assaig "complet, ben articulat i il·lustrat que ha treballat a fons l'actual bibliografia, i que inclou referències a jaciments manacorins i a la feina del mossèn Alcover". Grimalt Vigo és enginyer i ha treballat molts d'anys construint carreteres. Ara fa feines a les aigües de Manacor, on viu des de fa molts d'anys, però en realitat és d'Establiments.