Alcúdia insta el Consell a comprar el ‘Cap d’August velat’
L’Ajuntament aprova per unanimitat una moció que demana declarar l’obra BIC, adquirir-la i musealitzar-la
AlcúdiaL’Ajuntament d’Alcúdia va aprovar ahir una iniciativa per instar el Consell de Mallorca a fer totes les gestions necessàries per adquirir el Cap d’August velat i evitar així que se subhasti a través de la casa Christie’s. Aquesta és una passa significativa pel fet que la ciutat romana de Pol·lèntia, on es va produir la troballa de la peça, està situada dins el terme municipal alcudienc.
La moció, presentada pel PSOE, va tenir el sí de tots els edils. Entre d’altres punts, demana a la institució insular que iniciï l’expedient per declarar l’obra Bé d’Interès Cultural i que exerceixi el seu dret de tempteig i retracte (drets d’adquisició) per comprar l’obra. Finalment, insta les institucions que procedeixin a la museïtzació del bust en el Museu de Mallorca.
El Consell de Mallorca ja ha expressat la seva voluntat de fer tot el possible per evitar que l’obra d’art surti a l’estranger. El seu vicepresident, Joan Rotger, ha assegurat que es faran els tràmits per declarar-la BIC. Previsiblement, es proposarà l’inici de l’expedient durant la propera Comissió Insular de Patrimoni Històric.
El Cap d’August velat és una de les peces d’art romà més importants trobades mai a les Illes. El seu descobriment data del segle XVI. Es tracta d’un bust elaborat amb marbre blanc fi que pertanyia a una estàtua esculpida durant el segle I aC i que reproduïa l’emperador quan tenia uns trenta anys. En el cas que se n’hagués d’efectuar la compra, s’ha especulat sobre el seu preu, que oscil·laria entre els 300.000 i els 500.000 euros, unes xifres molt estimatives, ja que se n’hauria de fer una taxació.
Perquè la peça pugui sortir de l’Estat i se subhasti, per exemple, a la seu londinenca de Christie’s, és necessari el permís del Ministeri de Cultura, del qual previsiblement se’n sabrà la decisió durant el proper mes de setembre.
Actualment, el bust d’August pertany a la col·lecció particular dels marquesos de Campo Franco, que el conserven a la biblioteca del casal de Can Pueyo, a Palma. El darrer marquès, Joan Roten i Sureda, va deixar que la peça fos fotografiada per publicar-ne la imatge en un llibre. L’obra també va formar part de l’exposició El món romà a les Illes Balears, organitzada l’any 2005 a la seu de la Fundació la Caixa.
L’article 32 de la Llei 12/1998 de patrimoni històric de les Illes Balears estableix que el Consell -o el Govern, de manera subsidiària- pot exercir el dret de tempteig sobre les transmissions oneroses de béns d’interès cultural i béns catalogats. A més, obliga els propietaris o titulars d’aquests béns que notifiquin a la institució la seva intenció de transmetre’ls, juntament amb el preu i les condicions, a més de la identitat de qui l’adquireixi. En haver-se fet la notificació, la institució insular té dos mesos per exercir el dret de tempteig, que podrà ser en benefici d’altres entitats públiques o privades sense ànim de lucre.