Cultura
Cultura10/11/2013

Àlex Susanna: "El Llull ha patit una retallada molt superior a la que esperàvem"

El pressupost per al 2014 serà de 7,5 milions d'euros, un 15% menys que l'any passat. En els últims sis anys, la caiguda pressupostària ha estat del 50%

Europa Press
i Europa Press

BarcelonaEl nou director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Àlex Susanna, encara el pròxim any amb la il·lusió de grans projectes com la presència a la fira internacional Beijing Design Week, amb Barcelona com a ciutat convidada, i el pavelló català sobre la modernitat de Josep Maria Jujol a la XIV Biennal d'Arquitectura de Venècia, malgrat l'ajust pressupostari d'un 15% que patirà la institució respecte als comptes del 2013.

Ha admès que el pressupost del 2014 –que quedarà en 7,5 milions d'euros– "ha patit una retallada molt superior al que esperàvem", tot i que ha preferit veure el got mig ple per la multitud de línies d'actuació que planeja per a l'any vinent. Susanna, que era director adjunt i a l'octubre va prendre possessió del càrrec de director general després de la marxa de Vicenç Villatoro, ha assumit que totes les institucions de promoció cultural a l'exterior s'han hagut d'estrènyer el cinturó, com també ho ha fet l'IRL. En quatre anys, l'institut ha perdut un 39% del total del pressupost i en sis ha perdut un 50%, després de la marxa a començament d'aquest any del Govern balear del consorci de la institució, tot i que Susanna ha defensat que "ara amb la meitat de recursos es pot continuar fent moltes coses".

Cargando
No hay anuncios

Ha significat que "en aquests temps de crisi" l'IRL pugui promoure la presència de Catalunya a la Biennal d'Arquitectura i la d'Art de Venècia, el Festival d'Avinyó, i pugui iniciar un projecte com el de Beijing, un dels esdeveniments culturals més importants de la Xina i amb gran projecció internacional. Susana ha celebrat que l'IRL inaugura una etapa, que és visible amb el trasllat al modernista Palau Baró de Quadras, cedit per l'Ajuntament de Barcelona, que, finalment, el febrer del pròxim any s'incorporarà oficialment al consorci, després de "l'acord total" aconseguit als estatuts, pendents d'aprovació per part del ple del consistori barceloní.

La principal aportació de l'Ajuntament a l'institut és la seu, que permetrà un estalvi de 350.000 euros anuals en matèria de lloguer a l'IRL, amb el qual s'ha compromès a col·laborar econòmicament en projectes com el de "gran envergadura i complexitat" de Beijing, a final de setembre del pròxim any, tenint en compte que el consistori assumirà gran part del pressupost públic de 500.000 euros projectat. "L'objectiu és que cada any hi hagi dos projectes significatius que la cultura catalana es representi fora a través de la invitació de Barcelona", ha remarcat Susanna, per a qui l'IRL protagonitza un punt d'inflexió d'enorme transcendència per al seu futur en què creu que sortirà reforçat.

Cargando
No hay anuncios

Per al 2014, ha plantejat també una "fase molt interessant per a redimensionar" la xarxa de més d'un centenar d'universitats que ensenyen llengua i cultura catalanes a l'estranger, i a la qual s'uniran una universitat de Tòquio i Sao Paolo. A l'àmbit de la literatura i pensament, ha ressaltat la presència de la literatura catalana a la fira del sector més important dels països nòrdics a Göteborg, que al seu torn acull una exposició del fotògraf Joan Fontcuberta, fa poc guardonat amb el Premi Internacional de Fotografia Hasselblad, considerat el Nobel de les instantànies.

Diplomàcia cultural

Cargando
No hay anuncios

Susanna ha reivindicat el "gran paper com a instrument d'Estat" que ha vingut fent l'IRL, i ha insistit que la institució pot seguir tenint un paper important en el procés sobiranista català, al·legant que la diplomàcia tradicional s'ha demostrat obsoleta i, en canvi, el que es practica és la diplomàcia cultural. "A vegades els partits polítics no són conscients que existeix una especificitat lingüística cultural que ens és reconeguda", ha remarcat Susanna, per a qui el fet de tenir una taca pròpia al mapa de les llengües i les cultures ajuda a entendre el procés polític actual. "L'existència i reconeixement d'aquesta taca pròpia a l'àmbit de les cultures és la que ens pot aportar llum i il·luminar sobre les reivindicacions polítiques que s'estan produint", ha subratllat.