Art contemporani

ALTTRA durà a les Illes els artistes més rellevants de l'art contemporani mundial

Rosario Nadal, Bartomeu Marí i Blanca Cortés són els fundadors d'aquest projecte, que arrancarà amb una exposició de Teresa Margolles

Blanca Cortés, Rosario Nadal i Bartomeu Marí, fundadors de la d'ALTTRA.
2 min

PalmaAmarats de l'experiència professional que han adquirit amb els seus anys de trajectòria fora de les Illes Balears, l'assessora d'art Rosario Nadal, el comissari i exdirector del Macba Bartomeu Marí i l'advocada mallorquina d'adopció Blanca Cortés tornen a casa amb un nou projecte sora el braç: la Fundació ALTTRA. Una iniciativa privada que pretén aportar una nova mirada al món de l'art contemporani i sumar-se a la xarxa d'espais i artistes que ja formen part de l'engranatge artístic illenc. "És una plataforma que apostarà per la producció d'obra nova i per assumir reptes diferents", ha dit Nadal a la presentació del projecte. Teresa Margolles, Cildo Meireles, Cristina Iglesias, Miralda, Núria Marquès, Yto Barrada, Ana Laura Aláez i Luz María Bedoya són alguns dels artistes que ja estan treballant de la mà de la Fundació.

Establir sempre un diàleg entre els artistes i la societat, així com canviar la "mirada elitista" de l'art contemporani i apostar fermament pels projectes pedagògics són alguns dels seus objectius. "Creim en l'educació com un espai ample i transversal, col·lectiu i alliberador. Volem que la comunitat illenca tingui presència en aquest projecte", ha apuntat Cortés. També ha detallat que els projectes tindran diferents formats, des de les exposicions més convencionals a propostes només digitals i altres que seran híbrides. A més, segons han apuntat els tres fundadors d'ALTTRA, les creacions arribaran a totes les illes i a diferents indrets de cadascuna.

Marí ha apuntat que hi haurà projectes "de llarga durada" i d'altres que seran "més efímers", i que la intenció és tractar els problemes que marquen l'actualitat, com la crisi climàtica. Així mateix, ha assegurat que la seva intenció és "invertir" els processos de creació: "Volem que la comunitat sigui l'inici del resultat. El diàleg entre l'artista i la comunitat serà clau per arribar a l'obra". Tots els projectes tindran dimensió educativa.

Teresa Margolles, la primera convidada

Dia 10 de novembre, al Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB), s'inaugurarà la primera exposició de la Fundació ALTTRA. És una obra de l'artista mexicana Teresa Margolles. Produïda durant el confinament l'any 2020, Margolles va passejar-se pels barris de Verge de Lluc, Corea i Son Gotleu recollint històries i relats de les diferents comunitats de ciutadans que hi viuen. Not today és el resultat de mesos de feina de la mexicana demanant els anhels, els somnis, les necessitats i les il·lusions dels veïns d'aquests barris.

Des de la Fundació recorden que l'interès de Margolles en l'espai públic respon a la voluntat de visibilitzar les "línies invisibiles que divideixen les ciutats, els territoris i les comunitats".

stats