Amor i odi a ‘Llum i negre’, el llibre de música que presenten els Sterlin
El treball és una reinterpretació d’un dels discos més coneguts de Leonard Cohen
PalmaAvui comença la setzena edició de la Fira internacional del disc de Mallorca al Palma Arena, amb més actuacions musicals, escenaris especials i paradetes de discos de tot tipus de música, i no sols en format de vinil sinó també de CD, camisetes, pòsters i llibres de música.
Precisament un llibre de música serà protagonista avui de la fira. Parlam de Llum i negre (Fonart, 2017), dels Sterlin, un treball que expressa la reinterpretació del disc Songs of Love and Hate de Leonard Cohen. Les fotografies del llibre disc són de Xisco Alarido i doten l’obra d’un discurs paral·lel i complementari tant a la música de Cohen com a la traducció al català de les lletres, realitzada per Adela Peraita. Completa el projecte l’artista tèxtil Adriana Meunié, que s’ha encarregat de cosir en tela les il·lustracions que acompanyen el disc, a més de dissenyar el vestit que lluirà Peraita als concerts. La publicació té una acurada maquetació i un pròleg de la periodista Elena Vallès.
Songs of Love and Hate és, potser, el disc més intens de Leonard Cohen. Tan emocionalment devastador com bonic. Fins i tot catàrtic. Els músics d’Sterlin, format per Adela Peraita, Paco Torres i Steve Withers, s’han submergit en aquest treball discogràfic -un dels més foscos i brutals de Cohen- per resoldre el misteri de les seves sufocants i intenses cançons, reinterpretar-les i donar-los sentit amb nous llenguatges. Leonard Cohen era un expert en la dualitat i en aquest disc transita de l’amor a l’odi, d’allò miserable a allò sublim, de la mística a la carnalitat.
En aquest singular homenatge, Sterlin i Xisco Alarido reinterpreten la dualitat del títol -amor/odi- com les llums i les ombres de l’ésser humà. Perceben l’univers emocional de les cançons de Cohen no en color ni en blanc i negre sinó en diferents matisos de llum.
En les vuit cançons i els vuit relats fotogràfics inclosos en aquest treball de llibre disc trobam retratats conceptes com la malenconia, la profunditat, la simplicitat, la contenció, l’expansió, el desig, la passió, la bellesa, la tristesa, el dubte, el remordiment, la llum, la foscor... Amor i odi. “És un viatge que fa mal i després cura, ens ficam en un món de negror per sortir a la llum”, assenyalen. “There’s a crack in everything, that’s how the light gets in”, recitava Cohen a The Future amb la voluntat de transmetre un missatge d’esperança, de proposar una recerca de la llum en la foscor.
Actuacions en directe a la fira
Entre les formacions que avui actuaran a la fira del disc trobam, a l’escenari Vermut, els Urtain i Come Animal i al capvespre, a l’escenari Rock, Jane Yo, Quatermass, Da Souza i Marcel Cranc acompanyat per primera vegada per Salvatge Cor. Per acabar la jornada, el concert principal serà el de The Amy’s Soul, un grup de Barcelona que homenatja Amy Winehouse, enguany artista elegida com a homenatjada a la fira de Mallorca.
Demà horabaixa serà el torn dels concerts dels Hombrespajaro i Saïm i tancaran els The Nash, que es retrobaran anys després en un concert molt especial i en exclusiva per a la Fira del disc. Coincidint amb l’actuació es reeditarà en format de vinil el primer disc de la banda, que just fa 20 anys que es va publicar, titulat The last cigarrete. John Tirado, líder del grup i que fa uns anys que viu a Los Angeles, ha vingut a posta per a aquesta actuació, que reunirà els membres de la banda, entre els quals també cal destacar Luis Alberto Segura, L.A.
Les dones, a l’escenari
Una de les novetats de la setzena edició de la Fira internacional del disc és l’escenari Women Don’t Wait, un cicle consolidat que ara ens acosta tres grups liderats per dones i aposta per introduir músiques femenines als cartells dels festivals. Els concerts són demà diumenge, 22 d’octubre, a partir de les 12.15 hores amb l’actuació de les Codo amb Clara Ingold i Antònia ‘Camia’; les Sweet Poo Smell, un trio de rock and roll, de platja i al mateix temps granger, i Ombra, que encapçala la cantant Mireia Flores.