Andrés Vicente Gómez: "Si Orson Welles ressuscités, mataria qui gosés exhibir una pel·lícula que ell mai va completar"
El productor madrileny va treballar amb Welles en el rodatge de 'The other side of the wind', el film inacabat i encara inèdit del mític director que veurà la llum properament
BarcelonaSegons ha informat aquest dimecres 'The New York Times', l'acord entre els hereus d'Orson Welles i un fons d'inversió ha posat fi a una disputa legal de quatre dècades que ha mantingut inèdita 'The other side of the wind', l'última pel·lícula –inacabada– del director de 'Ciutadà Kane'.
Però el veterà productor Andrés Vicente Gómez, que va col·laborar estretament amb Orson Welles a 'The other side of the wind', creu que al cineasta no li faria cap gràcia saber que volen estrenar un muntatge elaborat a partir dels materials que es conserven de la pel·lícula el 6 de maig, coincidint amb el centenari del seu naixement: "Si Orson Welles ressuscités, mataria qui gosés exhibir una obra que ell mai va completar".
El productor es mostra "sorprès" perquè la companya i fidel col·laboradora de Welles, Oja Kodar –"de qui l'Orson va estar bojament enamorat", apunta–, hagi accedit que la pel·lícula s'acabi completant després de la mort de Welles, "una cosa que Welles mai va voler". "Ha d'estar molt necessitada econòmicament, només així m'ho explico, tot i que no ho justifico", diu.
Vicente Gómez va entrar en contacte Welles quan van coincidir al rodatge de 'L'illa del Tresor' (1982): "Allà va començar una relació que no sé si puc qualificar d'amistat, però que va suposar passar junts 18 hores al dia compartint la feina, àpats i llargues converses", recorda el productor. "La gastronomia, la política –estava obsessionat amb Nixon–, el cinema, els toros i Buster Keaton eren els nostres grans temes".
Després d'aquella experiència, Vicente Gómez va ajudar "de forma desinteressada" Welles a enllestir 'F for fake', i el 1973 tots dos es van allotjar a l'Hotel Eurobuilding de Madrid durant sis mesos per començar a preparar "el rodatge final" de 'The other side of the wind'. El productor, tanmateix, es va acabar deslligant d'una pel·lícula molt accidentada: "Dos anys a Arizona, els diners del cunyat del xa de Pèrsia, l''impeachment' de Nixon i la decepció de veure com Rich Little no funcionava en el personatge que acabaria interpretant Peter Bogdanovich van acabar amb la meva capacitat i força per conviure amb un geni possessiu, malaltissament independent, mentider, amorós, cruel, golafre i, de vegades, ploramiques".
"Orson Welles va ser una persona inclassificable –afirma–. En ell hi caben totes les virtuts i defectes. Mai he tingut notícies de ningú que fos més independent, més antisistema i més ell mateix".