La plàcida nit dels premis Ciutat de Palma
Antoni Arencón Arias s'endú el guardó en la categoria de novel·la amb 'De tots els verins, el seu secret et donaré'
PalmaJa ho van avançar des de Cort dies abans: la gala dels premis Ciutat de Palma versaria sobre la mar, que en seria el fil conductor. Versar no és un verb elegit gratuïtament, ja que la metàfora d’una travessia i les pinzellades poètiques han estat present des de l’inici al final d’aquesta entrega de premis que s’ha fet al teatre Principal de Palma. Tot s’ha volgut fi, plàcid i delicat. Han estat els guardonats els que, en ser dalt de l’escenari, han posat la nota dissonant -que en ocasions ha fet esclatar de riure el públic- de la gala.
La guitarra de Jaume Tugores i el saxo de David González han acompanyat tot el temps Mar Puigserver, mantenint, els tres, un to dolç i suau. Al fons, es projectaven animacions de dibuixos de Pere Joan i, també, imatges reals de la mar. Per donar-hi encara més voltes, la gala s’ha dividit en quatre parts, cada una corresponent a un color (que es materialitzava a la pantalla de l’escenari i amb el joc de llums) que representava un sentit -o perspectiva, o mirada- diferent de la mar: el verd, per reivindicar l’ecologia, la natura i recordar l’impacte de l’emergència climàtica; el blau, en relació amb la inspiració dels artistes; el groc, amb referència al patrimoni i l’etnografia, i el vermell, per recordar que la Mediterrània està tacada de sang, drama i plena de vides que cercaven, simplement, viure en pau. La Perifèrica Produccions ha dirigit la gala.
Entre els discursos dels premiats n’hi ha hagut de secs, d’emotius i d’altres personalment intensos. Alberto López i Fernanda Caro, guardonats en l’àmbit d’investigació per Palma i la ciutadania invisible, han manifestat que el seu treball pretén donar “una visió més positiva al sensellarisme”, posant nom i coneixent les trajectòries de les persones que conviuen amb els veïns de Palma, tot i dormir al carrer. “Si la nostra feina contribueix a millorar les estratègies perquè Palma sigui una ciutat més inclusiva, estarem més que satisfets”, ha apuntat Caro. Joan Cabot, guanyador del premi de periodisme pel podcast Sa Porta, també ha tingut paraules d'agraïment per als testimonis que l'han acompanyat en l'aventura del projecte que li ha valgut el guardó.
El guanyador del premi de novel·la, Antoni Arencón, ha recordat un menorquí que va emprendre un viatge i va creuar la Mediterrània per complir el seu somni: Mateu Orfila, protagonista de l'obra guanyadora: De tots els verins, el seu secret et donaré. Elm Puig Mir ha obtingut amb el guardó de poesia per Planeta latent. El jurat n'ha dit que és un poemari "elegant, de subtilesa expositiva i capacitat de suggestió, amb profunditat estètica i humana". Una valoració que va fer dir a Puig Mir: "M'han donat el premi a mi, però qui l'hauria de rebre és el jurat, el premi de poesia". I el públic, a riure. I a emocionar-se: "Dedic aquest guardó a ma mare, que va morir l'abril passat, i que sempre formarà part del meu planeta latent".
- Premi Llorenç Villalonga de novel·la Antoni Arencón Arias (El Prat de Llobregat, 1963) per 'De tots els verins, el seu secret et donaré'. El jurat ha premiat per unanimitat aquesta novel·la històrica i ha destacat el maneig d’un llenguatge pulcre en el context del segle XIX. Sobretot destaca la posada en valor de la figura del menorquí Mateu Orfila com un dels personatges importants de la nostra història comuna.
- Premi Joan Alcover de Poesia Elm Puig Mir (Sant Feliu de Guíxols, 1978) per 'Planeta latent'. Es tracta d’un poemari elegant, de subtilesa expositiva i capacitat de suggestió, del qual el jurat ha destacat la seva profunditat estètica i humana, així com l’intent de capturar l’inaprehensible.
- Premi Bonet de Sant Pere de Música K12 (Gori Matas, Marko Lohikari i Teo Salvà), per 'Two years in K12'. Aquesta obra és la continuació de l’univers sonor iniciat amb el primer àlbum del grup, 'First Route to K12 (2019)'. El jurat ha destacat la creativitat, la qualitat interpretativa i l’originalitat d’aquest àlbum.
- Premi Margaluz d’Arts Escèniques El Somni Produccions per 'Paradís' (amb una menció especial per a La Mecànica per 'Les petites coses'). 'Paradís' és una obra contada a quatre veus que giren entorn d’un pla, i el jurat n’ha subratllat la qualitat interpretativa i l’equilibri dels recursos escenogràfics que se n’empren.
- Premi Maria Forteza d'Audiovisuals Silvia Ventayol (Palma, 1977) per 'Mr Death'. És una peça que reflexiona sobre la mort i les sensacions que ens provoca, com la por i la confusió. El jurat ha valorat la valentia i el tractament d’aquesta proposta nova i arriscada sobre el tabú de la mort.
- Premi de Còmic Daniel Piqueras Fisk (Barcelona, 1972) per 'El pequeño de la manada'. L'obra tracta sobre la dificultat de moure’s en aquest món quan ets diferent. El jurat ha decidit guardonar-la per ser un relat lluminós i ple de vitalitat, meravellosament narrat i il·lustrat.
- Premi Montserrat Casas d’Investigació Alberto López i Fernanda Caro per Palma i la ciutadania invisible. Un projecte que reflecteix les condicions de vulnerabilitat d’una part dels habitants de Palma i del qual el jurat ha valorat l’interès del tema i la seva mirada cap a una realitat que el gruix de la ciutadania obvia.
- Premi Miquel dels Sants Oliver de Periodisme Joan Cabot per 'Sa Porta'. Un podcast sobre un bocí de la història de Palma i sobre alguns carrers que ja no existeixen. El jurat ha valorat la seva manera original de narrar l’evolució d’una barriada emblemàtica de Ciutat, amb testimonis diversos, i la qualitat del muntatge sonor.
- Premi Guillem Sagrera d’Arquitectura Carles Oliver Barceló (Felanitx, 1979), per vuit habitatges de protecció pública impulsats per l’IBAVI. El jurat ha destacat l’interès d’una proposta que fa una aposta radical per la recuperació de l’eficàcia i dels valors dels sistemes de construcció tradicionals, per l’ús dels materials locals i pel reciclatge.
- Premi Antoni Gelabert d’Arts Visuals Juan Carlos Bracho per 'Imitación a la vida'. Un vídeo performance de la qual el jurat ha subratllat el tractament visual i conceptual del paisatge i la creació d’un joc de superposicions que involucra no només el mateix artista, sinó també l’espectador.
Daniel Piqueras Fisk és l’autor d’El pequeño de la manada, l’obra guanyadora en la categoria de còmic. Piqueras encara cerca el cor que ha perdut enmig de la sala de l’emoció de rebre el premi (“no sé què dir, crec que he perdut el cor per allà enmig”, ha amollat). Així mateix, ha trobat forces per convidar a tothom a llegir còmics d’aventures, especialment “en moments de pandèmia i de bogeria generalitzada”. I ha parlat de la cultura com a sanadora: “La meva salut mental estaria molt pitjor si no hagués tingut a mà un retolador i un full en blanc”.
A Sílvia Ventayol, guanyadora d’arts visuals amb Mrs. Death, pareixia que li havien de caure les llàgrimes dels ulls, però ella ha avisat: “No m’emocionaré”. Ho ha aconseguit, i ha aguantat tot el discurs, que no ha estat curt. La seva peça intenta respondre a la pregunta de per què durant el segle XX, i abans, es fotografiaven els morts, i per què això s’ha deixat de fer. “Crec que el jurat ha estat valent premiant l’obra, perquè ha obert una porta a parlar d'aquest tema tabú. Pens que la peça anirà agafant més vigència, precisament per la pandèmia, que ens ha demostrat que morir és molt fàcil, que morirem segur i que morir sols no és l’objectiu d'aquesta societat”.
Sergi Baos, actor i dramaturg de l’obra premida en la categoria d’arts escèniques, Paradís, produïda per El Somni Produccions, ha tingut un record per tots els seus alumnes de Secundària que l’han inspirat a l’hora d’escriure la peça, “adolescents perduts al paradís que sembla que és Mallorca però que no els ofereix cap futur”.
Gori Matas i Marko Lohikari, que han pujat a recollir el premi de música per Two years in K12, han excusat l'absència de Teo Salvà, tercera cama del projecte, a qui li ha estat impossible acostar-se al Principal, i "tothom pot imaginar-se per què".
Més discursos
El batle de Palma, José Hila, ha clausurat l’esdeveniment i durant el seu discurs ha remarcat que “la cultura, en gran part de les seves modalitats, és la millor forma de combat dels que volem transformar la societat, fer-la més equitativa, i que aquesta, a través del coneixement, serveixi com a palanca de canvi per transformar-nos en un món millor”. “El món de la creació artística i el coneixement s’han de donar la mà amb la societat civil per teixir estratègies compartides. L’estima pels llibres, la creació artística i la divulgació han d’oposar-se a les cadenes de notícies falses, la desconfiança en la ciència o la propagació de calúmnies, que sembla que estan tan de moda avui”, ha remarcat.
“El que hem après del covid és que la nostra idea de cultura és aquella que posa les persones primer, que és accessible, descentralitzada i que crea xarxes”, ha dit, durant el seu discurs, el regidor de Cultura de Palma, Antoni Noguera. “Hem d’estar agraïts que la voluntat creadora, de recerca i el compromís social del sector cultural continua endavant, i tots els guardonats en són una bona mostra, a més de totes les persones que han presentat propostes”, ha afegit durant la seva intervenció.