Antoni Sureda guanya el premi Alexandre Ballester per l'assaig sobre una revolta femenina a Manacor

L'obra parla de l'episodi d'un grup de dones que reclamaven un espai propi dins la societat del 1920

Antoni Sureda amb els representants municipals i del jurat.
Ara Balears
29/01/2020
1 min

Sa PoblaEl manacorí Antoni Sureda Vicens ha estat guardonat amb el XIXè premi Alexandre Ballester d’assaig, que s’ha lliurat al centre de cultura Es Rafal, a sa Pobla, per l’obra titulada El motí de les dones. La primera revolta femenina a Manacor (1920).

L’obra guardonada aborda un episodi que tingué lloc a Manacor el 1920 protagonitzat per un grup de dones joves, que es varen manifestar a la plaça de la Bassa per reclamar un espai propi dins la societat. Antoni Sureda Vicens dona a conèixer aquest motí, que va causar cert rebombori al poble, atesa la seva inusualitat.

El primer tinent de batle de Cultura de l'Ajuntament de sa Pobla, Antoni Simó Tomàs, ha explicat que "aquest premi casa completament amb els nostres objectius. Per a nosaltres és important mantenir-lo per transmetre idees, coneixement o història, ja sigui de sa Pobla o no. Es tracta de potenciar la possibilitat que certs treballs d’assaig no quedin dins un calaix i arribin a molta més gent".

Antoni Sureda Vicens (Manacor, 1959) és titulat superior en Seguretat Corporativa i Protecció del Patrimoni. Va obtenir el títol de director de Seguretat l’any 2002 i ha ocupat el càrrec d’inspector en cap de la Policia Local de Manacor des de l’any 1997.

El premi Alexandre Ballester, que convoca l'Ajuntament de sa Pobla des del 2000, té l'objectiu de fomentar la investigació en ciències humanes i socials en llengua catalana. Entre la seva fundació i el 2015 el guardó va distingir obres de narrativa però d'ençà d'aquell any s'hi ha va donar un nou enfocament i el premi s'atorga a obres d’assaig breu.

Bibliografia

Quant a la seva trajectòria com a escriptor, Antoni Sureda ha publicat els llibres següents: Procediment Sancionador en matèria de trànsit (1997), Seguretat Vial (2004), Consells bàsics d’autoprotecció (2005), Trilogia (2007), En versió pròpia. La globalització de la delinqüència i altres conflictes del segle XXI (2009), L’altra pell. Vivències d’un policia (2012) i Brun. Manacor, de la dictadura a la democràcia. Retrat d’una generació de mallorquins (2014). A més d’haver pronunciat nombroses conferències referents a la seguretat vial, té diversos estudis d’investigació sobre temàtica històrica local, que han estat publicats a la revista Perlas y Cuevas de Manacor. Durant aquests anys d’escriptor, ha redactat una cinquantena d’articles per a publicacions setmanals. L’assaig ara premiat serà publicat per l'editorial Lleonard Muntaner a la col·lecció Panorama el proper abril, coincidint amb els actes de Sant Jordi.

stats