Antònia Vicens i Maria Antònia Oliver, protagonistes d'un cicle dedicat a la narrativa dels 70
La Fundació Mallorca Literària organitza dos monogràfics a les escriptores
PalmaTorna el cicle La narrativa dels 70. Gir de guió en la literatura a Mallorca, que va arrancar fa un any amb un monogràfic de Guillem Frontera. Ara, les protagonistes són Antònia Vicens, recent Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i Maria Antònia Oliver, una altra ànima forta de les lletres catalanes, que va morir el passat mes de febrer. La Fundació Mallorca Literària organitza aquests monogràfics, que segueixen l'objectiu de la institució: divulgar la literatura.
El primer monogràfic serà el de l’autora santanyinera Antònia Vicens. Els dies que s'han d'assenyalar a l'agenda són el 4 i el 5 de novembre. A Can Alcover hi haurà unes jornades acadèmiques que inaugurarà l'escriptor i amic de la protagonista Sebastià Portell que, a més, s'ha encarregat d'organitzar aquest monogràfic. I ho ha celebrat "amb el capell" de president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana: "És quan són vives que hem d'homenatjar les nostres grans figures, perquè és quan el diàleg que hi establim pot obtenir resposta".
Aquestes jornades, però, tindran una prèvia i unes postres. Dissabte, dia 22 d’octubre, hi haurà un club de lectura a Sant Joan sobre la novel·la Ungles perfectes. Per acabar, dia 9 de novembre es representarà l’espectacle Paraula roent al teatre Principal de Palma, una proposta sobre l’obra d’Antònia Vicens, produïda per Òmnium Cultural amb motiu de l’acte de lliurament del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que ha rebut enguany l’escriptora.
Unes jornades des de la distància
La responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha explicat que la mort de Maria Antònia Oliver el passat febrer obligarà a fer aquest monogràfic "des de la distància". Així i tot, però, serà molt proper a l'escriptora: hi participaran amigues seves, lectores, professionals que l'han estudiada. Ho ha explicat Pilar Arnau, responsable del monogràfic de l'escriptora. La cita serà els dies 24, 25 i 26 de novembre a Can Alcover, Palma, i a la Casa Llorenç Villalonga, a Binissalem. Inaugurarà les jornades l’escriptora Margarida Aritzeta, amiga d'Oliver des de la primera joventut.
Dia 4 de desembre, a més, s’ha organitzat una ruta literària a Montcarrà, Manacor, poble natal de Maria Antònia Oliver, guiada per Antoni Riera Vives.
Any Fuster
A aquests dos monogràfics cal sumar-hi les jornades sobre Joan Fuster que tindran lloc a la Casa Llorenç Villalonga els propers dies 21 i 22 d’octubre. Aquest acte està emmarcat en la celebració de l’Any Fuster, que commemora els 100 anys del naixement de l’escriptor valencià.