Cinema

Antonina Obrador estrena el curtmetratge 'Arca', una reflexió sobre la maternitat

Després d’inaugurar l’Atlàntida Film Fest de 2023 amb el llargmetratge 'Quest', la cineasta felanitxera hi torna per estrenar un curtmetratge de ciència-ficció

L'actriu Valèria Sorolla dona vida a Valentina, la protagonista d'Arca
18/07/2024
3 min
Regala aquest article

PalmaQuan hi va començar a pensar semblava pur terreny de ciència-ficció, però a mesura que el projecte avançava tot va començar a tenir un caire de cada vegada més vinculat a l’actualitat. La idea per al darrer curtmetratge de la felanitxera Antonina Obrador, Arca, que s’estrena el pròxim dilluns, 22 de juliol, a CineCiutat, va sorgir l’any 2019 durant l’embaràs de la cineasta, un moment en què va començar a reflexionar sobre qüestions com la mateixa maternitat però també sobre el futur de l’espècie humana en un lloc que s’estava convertint en inhòspit. “Després, amb l’arribada de la covid, aquella visió no semblava tan llunyana”, reconeix Obrador. I de tot això n’ha sorgit una peça de quasi vint minuts de durada que vol ser “una carta d’amor a la Terra i a la humanitat en el sentit primigeni i autèntic”. 

La protagonista és Valentina, una de les habitants de la nau espacial Arca, que preserva els darrers individus de l’espècie humana després que la Terra s’hagi convertit ja en definitivament inhabitable. Però Valentina, com la resta de dones que l’habiten, ha de complir una missió que ella no ha triat: a vint anys haurà de ser fecundada per assegurar la continuïtat de l’espècie. Així, la cineasta posa sobre la taula una altra de les temàtiques que travessen la realitat contemporània: la mercantilització de la maternitat i el tractament dels cossos femenins com objectes de mercat. “Hi ha hagut sèries com El conte de la criada o qualque capítol de Black Mirror on se n’ha parlat, però és un tema que crea molta controvèrsia, que és encara incòmode i que s’hauria d’abordar més”, explica Obrador, “però, al cap i a la fi, al curtmetratge es parla de diferents maneres d’esclavitud modernes. Som esclaus de nosaltres mateixos, que ho tenim tot, però que també ens queixam de tot. Aquest sistema en què vivim sembla una gàbia d’or”, afegeix. 

L'estrena del curtmetratge tindrà lloc en el marc d'una de les nits del curt balear organitzades per l'Atlàntida Mallorca Film Fest.

A més de l’experiència de la maternitat de la directora, un altre factor que ha condicionat el curtmetratge ha estat el rodatge del seu primer llarg, Quest. “Em va ensenyar a ser més sintètica, i més clara també a l’hora de muntar”, relata, “però sobretot m’ha servit per fer un curt més lliure. La sensació és molt més satisfactòria amb el resultat del curt que amb el del llarg, que hi havia molta més pressió i molta menys llibertat”, explica. Entre l’equip d’Arca s’hi troba l’actriu Valèria Sorolla, nominada al Goya pel seu paper a La consagración de la primavera i una de les protagonistes de la sèrie Mòpies d’IB3. Ella és qui dona vida a Valentina, acompanyada d’altres intèrprets com Alba Pujol, Bàrbara Nicolau, Miquel Àngel Torrens i Joan Miquel Artigues. L’acurada estètica que caracteritzava els treballs anteriors d’Obrador és també present en aquest curt, tot un repte, ja que es tractava d’una història de ciència-ficció que requeria un ambient i uns escenaris molt específics, inspirats en cineastes com Tarkovski, pel·lícules com Arrival i escriptors com Borges o Cortázar. “Per a mi fantasia i ciència-ficció és una mica el mateix, és un món en què em reconec bastant”, assegura Obrador. 

Setze curts de cineastes balears

La projecció d’Arca es durà a terme en el marc de les 'Nits amb el curt balear' que formen part de la programació de l’Atlàntida Mallorca Film Fest i on també s’estrenaran els darrers curtmetratges de Pau Escribano, Uma Kim Gómez o Guillem Miró, un total de setze curtmetratges que es podran veure dilluns i dimarts en dues sessions a CineCiutat. 

stats