Un Art Palma Brunch d'autor
Aquest dissabte, entre les 11 i les 14 hores, s'han inaugurat les exposicions que seran protagonistes de les galeries aquesta primavera
Queden inaugurades les exposicions primaverals de les galeries d'art que formen part de la iniciativa Art Palma Brunch, que l'any passat no es va poder fer. Per facilitar i acompanyar el públic en la descoberta dels artistes i les seves propostes, enguany s'han programat rutes pels diferents espais (com ja es va fer en la darrera Nit de l'Art), coordinades pel crític Pau Waelder. Així, aquest dissabte, entre les 11 i les 14 hores, els espais han obert les portes. L'organització es mostra "totalment satisfeta" per com ha anat la jornada, que malgrat la pluja "ha estat un èxit de convocatòria"; a més, assegura que la gent que ha participat en els itineraris ho ha fet amb un "interès molt profund". El contacte del públic amb els galeristes, els artistes i el debat generat al voltant de cada exposició han convertit aquest Art Palma Brunch en una experiència d'autor, íntima, calmada i reposada. No ha estat un esdeveniment a l'ús, ha dit el galerista Fede Pinya, perquè "no hi ha hagut brunch", però s'ha demostrat que es pot oferir cultura, art contemporani, amb totes les mesures de seguretat.
Aquesta edició és "especial" perquè algunes galeries presenten, per primera vegada a l'estat espanyol, exposicions individuals d’artistes del circuit internacional, com Oliver Osborne (Galeria Pelaires), Theo Viardin i Endre Tót (L21), Martin Paaskesen, Galina Munroe, Hunter Potter i Jacob Gerard (Galeria Fran Reus). L'organització de l'Art Palma Brunch també destaca la "notable presència d’artistes de les Illes Balears en exposicions individuals", des de figures de reconegut prestigi fins a artistes que van consolidant la seva carrera: Bernardí Roig a la Kewenig; Guiem Aulí a la Pep Llabrés; Joan Cabrer a la Maior; Tomás Pizá a la Xavier Fiol; Pep Coll al Centre de Cultura Sa Nostra o bé Núria Marquès i Rafael Tur Costa a Es Baluard Museu. I, a més, sobresurten les exposicions individuals dedicades a dones artistes, com la de Lin Utzon, Alicia Framis, Dasha Shishkin, Mireia Sallarès, Teresa Margolles i Núria Marquès.
Els itineraris, anomenats Gallery Walks, s'allargaran fins dia 15 de maig; la situació sociosanitària i les restriccions obliguen a fer grups petits (de vuit persones). Es faran els dijous, divendres i dissabtes, i gairebé no queden places (fins a 450 persones s'hi han inscrit). Les primeres, fetes aquest cap de setmana, han funcionat a la perfecció: "Són trobades i rutes molt dinàmiques i interessants. Avui hi ha hagut molta conversa. La majoria dels assistents ja estaven acostumats a anar a galeries, però tots coincideixen a dir que els agrada tenir més informació", explica Waelder. Un dels grans al·licients per als aficionats i professionals de l'art d'aquest Palma Brunch ha estat poder parlar amb els artistes.
Els itineraris són una iniciativa que cerca que "la gent perdi la por d'entrar a les galeries". Són espais aparentment "freds i exclusius", però és necessari que se sàpiga que tenen una "gran oferta cultural" i que els galeristes "sempre estan disposats a donar informació", diu Waelder. Qui ha gaudit d'un dels recorreguts (avui se n'han fet tres) ha estat part de l'equip de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Palma. Antoni Noguera, el regidor, ha comentat que ha estat un "dia molt especial", que s'ha vist que "la gent té ganes de gaudir i descobrir artistes" i que les propostes de les galeries són de "molta qualitat". També ha participat en aquest brunch la delegada de Cultura del Govern, Catalina Solivellas.