Marc Alós (Caganer) i Coloma Cañellas (Ca na Bet des Siurells): “Els artesans hem d’entendre què vol la gent en cada moment”

Artesans

Els artesans Marc Aló i Coloma Cañellas.
05/01/2025
3 min

PalmaMarc Alós ha format part de la generació que ha convertit l’empresa familiar, Caganer, en una marca de projecció global gràcies a les seves figures en constant actualització. Coloma Cañellas, de Ca na Bet des Siurells, que va aprendre l’ofici de la seva padrina, també reivindica la vigència dels siurells a força d’imaginació.

Tots dos heu continuat amb la tradició familiar, tot i que modernitzant-la. Com ha estat?

— -C.C. Som l’onzena generació que fa feina amb el fang, des de mitjan segle XVII, que es va establir a Pòrtol la família Amengual. De siurelleres, en som tres generacions, primer la meva padrina, després ma mare i ara jo. Va arribar un moment que els siurells o s’adaptaven als temps o morien. Crec que això és molt important per als artesans: entendre què vol la gent en cada moment, sense oblidar la tradició.

— -M.A. Nosaltres, en comparació, duim poc temps, només 30 anys i en som la segona generació, però sí que és veritat que el que ens ha permès fer el salt entre fer només les fires de Nadal i tenir botigues obertes tot l’any ha estat haver modernitzat la peça i treure molts dissenys, molts basats en l’actualitat i transversals. Ara la col·lecció se’ns ha fet grossa, ja tenim més de 700 referències. Això ens permet tenir una cadena de botigues. És un producte que ara ens permet viure-hi tot l’any. Abans ens jugàvem la feina de tot l’any en cinc setmanes. Ens dona molta tranquil·litat haver aconseguit aquest producte d’actualitat, diferent, picaró i sí que pensam que l’hem encertat i hem fet la volta a un producte tradicional.

Encara manteniu la producció artesanal?

— -M.A. És una producció que molt industrial no pot ser. Sí que, en cert moment, la vàrem treure del nostre taller i la vàrem portar a la presó Puig de les Bases, que es troba aquí mateix, a Torroella de Montgrí. Allà treballen una mitjana de seixanta interns en un parell de torns i estam apostant per aquest doble vessant: continuar amb la producció artesanal perquè no deixa de ser un motlle de doble cara que s’omple de fang i polim i que va al forn i després es pinta, com ha estat sempre la nostra essència; i després també hi ha el vessant social d’ajudar la gent a trobar un equilibri per tornar a la societat i que, sobretot, el dia a dia a la presó sigui menys feixuc.

— -C.C. En el nostre cas la producció és cent per cent artesanal i cent per cent meva. Ho faig tot com ho feia la meva padrina i faig tot el procés de cada una de les peces que produïm, excepte el fang.

En el cas del caganer, la seva funció és més clara. En el cas del siurell, no tant.

— -C.C. Els siurells varen començar com a juguetes per als infants, però a poc a poc la seva funció ha anat canviant. Ara s’ha convertit en una figura decorativa, sobretot. El siurell és un símbol molt reconeixible de Mallorca, però durant un temps va quedar un poc oblidat. Des de fa un temps n’estan recuperant el lloc i haver-los modernitzat ha ajudat. Abans es venien bàsicament a la romeria de Sant Marçal, però el fet d’obrir-nos a botigues i estar presents a esdeveniments com Rata Market, que ens obre a un altre tipus de mercat, ens ha obert les possibilitats.

— -M.A. Dintre de la cultura catalana ens ha costat anys transformar aquesta figura que estava en el pessebre que sigui una figura que es ven tot l’any i que és una icona gairebé global. A Caganer treballem caganers d’actualitat i això genera notícies que sovint transcendeixen les nostres fronteres.

Malgrat que les produccions siguin més grans, encara sou artesans. Pensau que l’artesà té la consideració que es mereix?

— -M.A. Hi ha gent que valora la feina artesana i hi ha gent que no. Al final estàs lluitant amb una gamma de productes que pot venir de fora. Sí que hi ha gent que veu que el teu producte està pintat a mà i fet de fang, però d’altra mira el preu i el troba car. Nosaltres tenim una petita experiència que és “Pinta un caganer” i només de l’estona que es passen pintant-lo, ja s’adonen de la feina que suposa fer un caganer i a molts els canvia la valoració. Així, quan veuen un producte veuen la feina i el valor que té, perquè si no li donam el valor, l’artesà desapareixerà.

— -C.C. A mi em passa el mateix. Quan faig algun taller, la gent que ve, quan acaba, el primer que et diu és que cobram la peça molt barata. Sempre. Per això és important que la gent ho conegui i ho toqui amb les mans.

Recomanen

Quatre figures emblemàtiques de caganers i siurells

Marc Alós

l Caganer Tió

l La parella de caganers tradicionals

l Caganer Andy Warhol

l Caganer Lamine Yamal

Coloma Cañellas

l El dimoni

l La Jaia Corema

l Darth Vader

l Maria Enganxa

stats