L'artista Joan Fontcuberta impartirà un taller a Menorca a final de mes
L'Arxiu Planas i Tallers Aïllats s'alien per dur a l'illa el projecte 'Les veus de l'arxiu'
PalmaL'artista i assagista Joan Fontcuberta estarà a Menorca del 23 al 26 de juliol per impartir el taller Les veus de l'Arxiu, gràcies a la col·laboració entre l'Arxiu Planas i Tallers Aïllats de Menorca. A més, l'artista català farà la conferència Fotografia desconfinada, que serà oberta al públic, a la Biblioteca Pública de Maó, el divendres 24 de juliol a les 20 h.
La idea d'aquest projecte és "fer parlar l'arxiu, esprémer-ne el suc, explorar-ne els fantasmes, ocupar-lo", diu Fontcuberta, qui afirma que hi ha "una pràctica artística d'arxiu", una "estètica d'arxiu". Cita, com a espais que treballen en aquest sentit, l'Arxiu Planas de Mallorca i l'Arxiu Comarcal d'Urgell, a Tàrrega.
Al taller, l'artista planteja compartir la seva pròpia experiència, perquè gairebé tot el seu treball arranca d'arxius d'algun tipus. "Els arxius –afirma– apareixen com a fortificacions de la memòria la gestió de la qual implica poder i administrar el seu accés significa controlar la clau del coneixement i del relat". És per aquest motiu que la creació artística tempta a "hackejar la història i establir nous diàlegs en la realitat", reflexiona Fontcuberta.
Art i Territori
L'artista francesa Corentine le Mestre ha guanyat amb el projecte Missing Edges la convocatòria d'Art i Territori que varen convocar Casa Planas, Idensitat, La Escocesa (Barcelona) i Le BBB centre d'art (Toulouse), amb el suport de l'eurorregió Pirineus Mediterrània. Missing Edges gira entorn la postfotografia, la performança i la mediació artística. L'artista vindrà a Palma a fer la residència a la Casa Planas amb 1.200 euros en concepte d'honoraris i 500 euros per a la producció.
Art i Territori és un projecte articulat com a xarxa de residències pel foment de la recerca i la producció artística a Catalunya, les Illes Balears i Occitània. Es desplega a partir d'una convocatòria conjunta de projectes per a tres residències d'investigació artística, amb un marc conceptual comú: la "transperifèria". En aquesta edició s'han rebut 96 projectes d'àmbit internacional.
Experiències sonores
Darrers dies per apuntar-se a la residència d'experiències sonores que han convocat la Casa Planas i el teatre Principal. La beca, dotada amb 2.500 euros, està destinada a artistes, pensadors, investigadors, productors culturals, comissaris internacionals que treballin l'art sonor des d'un punt de vista multidisciplinari que aporti dinàmiques socioeducatives.
Durant la residència, que durarà dos mesos, els artistes rebran visites de diferents agents culturals i centres d'art i participaran en activitats amb artistes residents a Casa Planas. A més, presentaran els seus projectes tant a Casa Planas com al Principal. L'estada artística està prevista per als mesos de setembre i octubre, i el 15 de juliol acaba el termini per presentar-s'hi.