Art i turisme en el projecte 'Ciutat de vacances'
Es Baluard, l’Arts Santa Mònica de Barcelona i l’Istituto Europeo di Design de Venècia organitzen un projecte entorn de la reinterpretació del sector
Palma'Ciutat de vacances' és una proposta que uneix els esforços de les tres institucions i prendrà forma a Venècia com el lloc en el qual es visibilitzaran els resultats dels treballs d'investigació i producció desenvolupats a Es Baluard i l'Arts Santa Mònica. Així mateix, s'hi suma, des d'Itàlia, l'IED com a formació pedagògica per al disseny d'un prototip d'estand de turisme efímer i un grup d'investigació.
En aquest projecte, s'analitzaran "els corrents de desplaçamentplanetari i la seva relació amb les ciutats en aquest moment de màxima intensitat d'un tipus de turisme fonamental: el turisme de l'art durant la Biennal més important del món, la de Venècia", diu Es Baluard en un comunicat.
Els continguts expositius s'exhibiran al Palazzo Grimani del Polo Museale de Venècia a partir del 10 de maig de 2017; a Es Baluard, del 25 de maig al 22 d'octubre de 2017; i a l'Arts Santa Mònica, del 14 de setembre al 13 de novembre de 2017.
Entre alguns dels artistes de les Balears que participen a 'Ciutat de vacances', hi trobam el projecte de Neus Marroig: 'Imatge del turisme a Palma'. Marroig creu que "tot el que toca el turisme ho transforma. El projecte analitzarà de quina manera el turisme, concretament a la ciutat de Palma, ha creat/exportat una imatge per "vendre's" que representa els "suposats" paisatges naturals, urbans o humans de la ciutat. A través de fotografies, postals, gravats o pel·lícules, "s'analitzarà com es gesta el mite o com es construeix una identitat del lloc i de la gent".
Un altre dels treballs és el de Marina Planas, que conjuntament amb l'Arxiu Planas crearan 'Interaccions d'un arxiu//re-lectures de la imatge turística'. La néta de Josep Planas Montanyà, introductor de la postal, treballa una revisió de la iconografia d'aquests objectes en l'inici del turisme vinculats a la seva història des d'una revisió contemporània.
L'obra de Juan Aizpitarte ha consistit a revisitar els espais en els quals es desenvolupa l'activitat d'oci; hotels, creuers, platges, etc. En aquests llocs, reinterpreta l'escena turística en col·laboració amb els seus propis actors. En un dispositiu proper al cinema, on representació i realitat es confonen, cerca desencadenar les motivacions més profundes d'aquesta manera de relació social.
En el projecte, hi col·laboren la Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Investigació i Turisme de les Illes Balears (Agència de Turisme de les Illes Balears - ATB), Acción Cultural Española (AC/E) i la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), com també altres entitats públiques i privades.