Quan ens demanen quines expectatives tenim respecte de la gestió cultural que ens espera aquests propers quatre anys les paraules més adients serien neguit o incertesa.
Els darrers mesos de la legislatura passada (i després d’haver participat en diverses reunions que semblaven no portar enlloc) l’equip de govern ens presentava el Pla de Cultura, un gran compendi de bones intencions però que de “pla” en tenia ben poc. Només calia llegir una mica per adonar-se que tot estava en precari, enlaire, i no hi havia cap proposta concreta per dur a terme aquestes intencions. Ara, aquesta nova legislatura amb els mateixos colors polítics, ens trobem que no només ja no tenim clar si el Pla de Cultura servirà per a res, sinó que ni tan sols hi havia qualcú disposat a defensar la Conselleria de Cultura. El resultat va ser que la cultura ha estat fagocitada per la Conselleria de Presidència i el malestar i la indignació mostrats per tot el sector cultural no s’han fet esperar.
D’aquest fet tan simbòlic en podem treure moltíssimes conclusions, però sobretot un gran dubte que atemoreix tot el sector cultural a les Balears: si la gestió de les administracions (ajuntaments, consells i Govern) ha estat molt deficient en temes de cultura quan els partits d’esquerres la nomenaven com un dels seus principals estendards... què passarà aquesta legislatura que ni tan sols hi havia qualcú del seu equip disposat a defensar-la?
Ara que comença una nova legislatura s’inicia també una època de canvis, en què els nous càrrecs electes farien bé de prendre notes de les errades passades, especialment aquelles persones que ja formaren part de l’anterior legislatura.
El passat 7 de juliol ja vàrem rebre la noticia que el senyor Carles Forteza deixava la direcció del Principal. El més sorprenent era que no ho feia per haver fet una gestió controvertida, no ho feia tampoc per les diverses queixes dels seus propis treballadors, ni tan sols per les queixes que vàrem manifestar públicament des de l’Associació d’Actors i Actrius de les Illes Balears. Simplement deixava la direcció perquè el seu contracte estava vinculat al de l’anterior vicepresident de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, el senyor Francesc Miralles, que no renovava el seu càrrec. Resulta que ningú a l’equip de govern havia pensat en aquest detall. O pitjor encara, qualcú ho va pensar però no va trobar important que el teatre Principal quedàs sense direcció. En qualsevol cas, la qüestió és que les coses no passen perquè hi hagi una decisió, sinó precisament perquè no hi ha cap mena de decisió o lideratge. No hi ha cap mena de previsió.
I sí, malauradament així és com sentim els nostres governants quan tracten qualsevol tema referent a la cultura; sense cap direcció ni preocupació per allò més bàsic.
És per això que ara tenim un teatre Principal sense director (ens agradàs o no qui hi havia al càrrec) i sense saber encara si la nova persona que ocuparà aquest càrrec ho farà per ser nomenada a dit com s’ha fet anteriorment o mitjançant un concurs públic, com seria el més lògic. Recordem una vegada més que els estatuts del teatre Principal no obliguen a fer cap concurs públic a pesar que des de l’AAAPIB ho hem demanat en nombroses ocasions.
Per això tenim també una Conselleria de Cultura que ja no existeix . Ara que la cultura ja no importa i és només un apèndix de Presidència no tenim clar si pensen implementar el Pla de Cultura, ni quins mitjans hi haurà per fer-ho o quina serà la seva calendarització. Com pensen afrontar els principals problemes del sector com la precarietat laboral? O ara ja no cal afrontar-los?
Ahir rebíem la noticia que Catalina Solivellas serà nomenada demà divendres delegada de Cultura d’aquesta conselleria fantasma. És evident que només després de veure la seva gestió en podrem valorar la tasca, però el que ens preocupa és que no sabem què es podrà fer des d’una conselleria inexistent. És aquesta tota la resposta a les demandes del sector cultural? És aquest el seu compromís amb la cultura?
Senzillament, es fa molt difícil saber què esperar quan ja no saps què esperar.
Des del sector cultural NO demanam favors, NO necessitam ocupar llocs o quotes de poder ni volem cap regal. Volem que les persones que ocupen càrrecs públics i cobren per dur a terme aquesta tasca estiguin disposades a escoltar, a treballar i a aconseguir objectius més enllà d’una foto o un titular, més enllà d’unes xifres de públic o de fer concessions. Volem poder creure i confiar que treballaran durant aquests propers quatre anys per reforçar i fomentar la cultura a les Balears. VOLEM COMPROMÍS I VOLEM BONA GESTIÓ.
Aquest propers quatre anys demostraran si han quedat per fer el mateix o per fer allò que es varen comprometre a fer. Nosaltres farem la nostra feina, faran vostès la seva?
Associació d'Actors i Actrius de les Illes Balears