Cultura10/07/2020

L’Atlàntida Film Fest presenta la seva millor edició

El festival portarà a Palma 36 estrenes nacionals i guardonarà el cineasta britànic Stephen Frears amb el premi Masters of Cinema

Elena Navarro
i Elena Navarro

PalmaL’Atlàntida Film Fest bufa les espelmes del 10è aniversari amb un repte important: el de ser el primer festival d’abast internacional que es fa presencialment a Europa després de quatre mesos de pandèmia. “Ens pensàvem que no podríem ser avui aquí. Arribam un mes tard, però finalment el podem presentar”, va dir satisfet el cofundador de Filmin i director de l’Altàntida Film Fest, Jaume Ripoll, durant la presentació del festival, que va tenir lloc divendres al pati de la Misericòrdia de Palma. Malgrat les dificultats, l’Atlàntida no només sobreviu al covid-19, sinó que portarà a Palma la seva millor edició. “Feim un bot de qualitat en el programa de projeccions”, assegurà el director.

A Ciutat, la cita serà del 27 de juliol al 2 d’agost i les seus que l’acolliran, la Misericòrdia, Ca n’Oleo, CineCiutat, el Museu de Mallorca, les Voltes i Es Baluard. En total, s’hi podran veure 42 projeccions: 36 són estrenes nacionals; 24, ficcions; 16, documentals i, per primera vegada, 5, sèries. Als escenaris s’han programat deu concerts amb artistes emergents de primera línia com María José Llergo, Ferran Palau i l’artista mallorquina Júlia Colom.

Cargando
No hay anuncios

En la versió en línia, a Filmin, el festival s’allargarà fins dia 27 d’agost i inclourà 113 títols de 25 països: 53 estrenes absolutes a Espanya, 37 òperes primes, 30 documentals i 5 sèries. Ripoll ha qualificat el cartell com a “difícil”, no per les pel·lícules, sinó per les condicions en què s’ha hagut de dissenyar i amb un pressupost de 450.000 euros, “molt inferior a tots els altres festivals de la nostra categoria”, ha assegurat.

Enguany, el padrí del festival serà Stephen Frears, que recollirà el premi Masters of Cinema. A més, el cineasta britànic també farà una masterclass i un col·loqui amb la projecció de la pel·lícula The Hit, rodada a Espanya el 1984 i amb música de Paco de Lucía.

Cargando
No hay anuncios

Entre les 36 estrenes absolutes a Espanya es podran veure alguns dels títols més destacats del cinema europeu recent, com ara Merkel, el biopic sobre la cancellera dirigit per Stephan Wagner, que vindrà a Palma amb l’actriu protagonista, Imogen Kogge; l’aplaudida Surge, d’Aneil Karia, que també viatjarà a l’illa per presentar el film, i La pintora i el lladre, de Benjamin Ree, una pel·lícula documental guanyadora del darrer premi especial del jurat del Festival de Sundance. Altres títols esperats són Tesla, un film sobre geni que encarna Ethan Hawke; la pel·lícula de ciència-ficció Last and First Men, de l’islandès Jóhann Jóhannsson, i Pink Wall, el debut de Tom Cullen (protagonista de Weekend ) darrere de la càmera. Cullen també serà un dels convidats a Mallorca per l’Atlàntida, juntament amb personalitats com Concha Buika, que posa música a El escritor de un país sin librerías ; Iñaki Mur, protagonista de El sitio de Otto, i Alex Brendemühl, protagonista d’ El Buzo.

Propostes balears

En només dues hores s’han acabat les invitacions -el festival és, com sempre, 100% gratuït- per a la gala d’inauguració, que serà a la Misericòrdia i tindrà segell balear: Carles Bover (Goya al millor curtmetratge documental per Gaza ), donarà el sus a la cita amb la projecció el seu primer llargmetratge, Destrucció creativa d’una ciutat, un documental amb què aborda la gentrificació que pateix Palma a través de les històries de quatre dones. L’acompanyarà la música de Maria José Llergo, que debutarà a l’illa amb temes del seu aplaudit disc de debut, Sanación.

Cargando
No hay anuncios

La cloenda tindrà com a protagonista també el talent balear. En aquest cas, les Voltes acolliran la projecció de Sempre dijous, el documental de Joan Porcel sobre l’artista mallorquina Júlia Colom, que s’endinsa en les arrels i reinterpreta el cançoner mallorquí. No serà un tancament comú, perquè la part final del documental es gravarà allà mateix, de manera que el públic veurà les dues primeres parts del film i en formarà part. La cantant catalana Pavvla farà el concert de cloenda.

Entre les altres propostes balears hi ha El Buzo, del controvertit Günter Schwaiger i protagonitzada per Àlex Brendemühl; Bocca Chiusa, de Joan Martí Mir, la història de Bernat Xamena, un músic virtuós de la trompeta, que un dia va començar a sentir fòbia cap a la seva pròpia eina de treball; Constel·lació Comelade, de Luis Ortas, un documental musical sobre Pascal Comelade, i Formentor: el mar de les paraules, de López Li, un documental sobre l’hotel més carismàtic i llegendari de l’illa.

Cargando
No hay anuncios

La pandèmia a debat

Hi haurà espai també per al debat dels temes que travessen la realitat europea actual, com la migració, els feminismes, l’ecologia i, naturalment, les pandèmies. Per parlar de la relació d’Àfrica i Europa hi seran presents la periodista Ana Pastor i el fundador d’Open Arms, Óscar Camps.

Cargando
No hay anuncios

En un món colpit pel covid-19, s’ha organitzat el debat d’ El futur d’Europa en temps de pandèmies amb el director de Merkel. També destaquen altres col·loquis com Feminisme, cinema i quotes després del #MeToo, a mà de Patricia Arquette, que serà per videoconferència, i El periodisme vs l’extrema dreta, amb la periodista Maria Llull i el politòleg Pablo Simón.

Enguany el festival dedica una secció al debat entorn del periodisme de guerra, a través de la projecció de documentals sobre els reporters Robert Fisk, Camille Lepage, Jan Grarup, i de la pel·lícula Sympathy for the devil, centrada en la guerra dels Balcans.