L'Auditori d'Alcúdia recorda Josep Melià a través dels seus textos literaris
Familiars i amics varen assistir a l'acte organitzat per l'Obra Cultural d'Alcúdia, que va tenir un aforament limitat a 113 persones a causa del covid-19
PalmaL'Auditori d'Alcúdia va acollir aquest dissabte vespre l'acte d'homenatge a Josep Melià i Pericàs (1939-2000) amb motiu del vintè aniversari de la seva mort. Aquesta cita, organitzada per l'Obra Cultural Balear d'Alcúdia, va servir per descobrir el vessant més desconegut de Melià com a autor literari. El grup TeatrEROS, dirigit per Francesca Palou, va ser l'encarregat de fer una lectura dramatitzada de fragments de les obres de Melià, amb el títol de Sal suor i pebre coent. Antònia Comas, Adela Mira, Francesca Palou i Biel Ramon varen ser els encarregats de posar veu als textos.
L'acte va tenir un aforament limitat a 113 persones pel coronavirus i hi assistiren familiars i amics. "Es tracta d'intentar apropar i donar a conèixer la seva figura, sobretot en el vessant literari", va dir Josep Melià fill sobre l'espectacle. Per part seva, la batlessa d'Alcúdia, Bàrbara Rebassa, va destacar que, malgrat que Melià va néixer a Artà, "sempre l'han considerat alcudienc".
En la seva obra literària, Josep Melià i Pericàs desenvolupa les inquietuds que omplen els seus assajos, com ara la identitat mallorquina, la protecció del patrimoni i la consciència del passat, el present i el futur de l'illa.
Les obres Les pluges de sal (1979) i Fragments del diari d'un picador, que forma part del volum Rondalles de picadors (1961-1967, publicat el 2001), varen protagonitzar la lectura dramatitzada. La primera explica la història d'un poble, Alcorà –que és un espai, un univers indefinit entre Formentor i Ferrutx–, que el lector va coneixent a partir dels seus personatges, que formen un mosaic que evidencia la realitat social, el comportament i els canvis de la societat mallorquina. D'altra banda, Fragments del diari d'un picador, que forma part del volum Rondalles de picadors, presenta com ha incidit sobre la mentalitat, el caràcter i la idiosincràsia mallorquina l'impacte del turisme, i ho fa a través del picador, una espècie masculina popular i típica de l'illa.