Guardons

Els autors catalans triomfen en els Premis Mallorca de Creació Literària

Quatre dels sis guardons se'ls enduen creadors del Principat, mentre que el premi de narrativa ha quedat desert

Els autors guardonats amb la presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la consellera de Cultura Bel Busquets.
01/12/2022
4 min

PalmaEls autors catalans han estat els grans protagonistes dels Premis Mallorca de Creació Literària 2022: s'han enduit quatre dels sis guardons que s'han lliurat aquest vespre al teatre Principal de Palma. Montserrat Butxaca (Puig-reig) ha rebut el premi en la categoria de poesia per Presagis; Esteve Mulero (Martorell) en la de textos teatrals per Excavació profunda al marge del camí; i Roser Cussó i Marc Donat (tots dos de Barcelona), en literatura infantil il·lustrada per El bosc espès i el bosc frondós.

L'historiador andritxol i catedràtic de la UIB Gabriel Ensenyat ha estat el guanyador en la categoria d'assaig per l'obra Moros i catalans i el fotògraf hispanoargentí Sebastián Bruno s'ha enduit el guardó de fotografia contemporània pel projecte Wales 2013-2022. Enguany, el guardó en la categoria de narrativa (el millor dotat, amb 25.000 euros) ha quedat desert, com ja va ocórrer el 2020. Cal recordar que en l'edició passada va quedar desert el de poesia.

L'actriu mallorquina Ann Perelló ha conduït la gala d'aquests premis, convocats pel Consell de Mallorca. Hi han actuat Miquel Serra, Xanguito, Clara Peya, Maria Jaume, Marala, L.A., SimfoVents Palm i Magalí Sare i Sebastià Gris. Totes les actuacions han tingut un punt en comú, que és l'homenatge a diversos escriptors que celebren enguany alguna efemèride, om és el cas de Joan Fuster, Gabriel Ferrater, Tonina Canyelles, Blai Bonet i Miquel Costa i Llobera. Així, els músics que hi han participat han musicat alguns dels textos d’aquests escriptors.

Sobre les obres guardonades

'Presagis', de Montserrat Butxaca

Montserrat Butxaca.

El jurat de la categoria de poesia (dotada amb 15.000 euros) ha valorat especialment de Presagis "el joc de construcció de les paraules i la bona elaboració de les imatges". També ha  apreciat "l’equilibri de l’obra i la imaginació conceptual reflectida entorn de l’ésser". Butxaca (1962) ha rebut, entre d’altres, el guardó Ciutat de Tarragona, el Bernat Vidal i Tomàs, el Pare Colom, el Jacint Verdaguer i el Jordi Pàmies, gràcies als quals han sortit a llum nou dels seus poemaris. Presagis serà editat per Sargantana, sota el segell Galés.

'Moros i catalans', de Gabriel Ensenyat

Gabriel Ensenyat.

Gabriel Ensenyat (1961) rebrà 19.000 euros per l'assaig Moros i catalans. En aquest cas, els membres del jurat han valorat "l’interès d’aprofundir en les arrels musulmanes de Mallorca", una temàtica poc difosa fins ara. També ha tingut en compte "el moment en què es planteja aquest debat i n'ha destacat "el caràcter minuciós i ben documentat" del text. Doctor en història medieval i professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de UIB, Ensenyat és autor o coautor de 24 llibres i més de 60 articles en revistes nacionals i estrangeres centrats en la història de la cultura i de la literatura catalanes medievals. Sargantana editarà Moros i catalans.

'Excavació profunda al marge del camí', d'Esteve Mulero

Esteve Mulero.

L'obra guanyadora del Premi Mallorca de textos teatrals, dotat amb 10.000 euros, fa una reflexió profunda sobre la tortura, la repressió i les dictadures. Mulero (1991) ha presentat una obra que fa "una mirada original a la memòria històrica i democràtica", ha apuntat el jurat, que també n'ha destacat "l'elevada qualitat literària, la potència del llenguatge i el caràcter innovador" de la proposta. L'autor ha participat com a ajudant de direcció en les obres El metge de Lampedusa i Decadència, i s'ha encarregat de l'adaptació i la dramatúrgia de l'obra Annobón, a partir de la novel·la Arde el monte de noche, una de les més reconegudes de Juan Tomás Ávila Laurel.

'El bosc espès i el bosc frondós', de Roser Cussó i Marc Donat

Roser Cussó.
Marc Donat.

Disset Edicions serà l'editorial encarregada d'editar El bosc espès i el bosc frondós, l'obra de literatura infantil il·lustrada premiada i que rebrà 10.000 euros. Segons el jurat, es tracta d'un "àlbum rodó, equilibrat i amb un missatge antibel·licista que cal reivindicar". Les il·lustracions de Cussó (1991) tenen "un estil conceptual molt atractiu" i el text de Donat (1968) "transmet valors conciliadors a través del sentit de l’humor, que afavoreixen l’empatia, la comunicació emocional i les relacions socials". La il·lustradora ha estat seleccionada en els premis d’il·lustració de Cheltenham 2021 i finalista a l’Exposició d’Il·lustradors de Bolonya 2021. Per la seva banda, Donat és autor de llibres infantils com La rateta i el gat burleta (Cruïlla, 2015), El regal perdut del pare Noel (Beascoa, 2013) i 1714: L’última bandera (Beascoa, 2014), entre d'altres.

'Wales 2013-2022', de Sebastián Bruno

Sebastian Bruno.

El jurat ha triat aquest projecte per l’exploració que fa d’un territori europeu "amb voluntat d’expressar la part més íntima de les persones que l’habiten, a través d’allò que li ha cridat l’atenció com a estranger". Bruno (1983) descriu la societat de Gal·les a través del retrat, "per captar l’instant en què la màscara social tapa l’individu, en un joc irònic i tendre alhora". El premi, a més de la dotació en metàl·lic de 8.000 euros, suposa la producció d’una exposició que formarà part del programa d’activitats i exposicions de la Direcció Insular de Cultura per al 2023 i l’edició d’una publicació en format de fotollibre amb Ediciones Anómalas. Bruno ha exposat els seus projectes a Alemanya, a l’Índia, a Itàlia i al Regne Unit, i ha estat finalista d’alguns premis com el Bafta 2020 (Regne Unit) i el FotoMuseum Winterthur (Suïssa).

stats