MÚSICA

Avui es clou l’Alternatilla Jazz in Mallorca

El festival compleix per segon any consecutiu els seus objectius

Avui es clou l’Alternatilla Jazz in Mallorca
Marina P. De Cabo
09/12/2017
3 min

PalmaAvui finalitza el festival Alternatilla Jazz in Mallorca 2017 i ho fa amb la darrera de les activitats paral·leles als concerts: el taller didàctic Breu passeig pel jazz a càrrec de Miranda Jazz Quartet. Han estat disset intensos dies durant els quals més de quaranta músics de jazz han pujat als escenaris d’onze municipis de l’illa.

El peculiar format del festival, que tria cada any un país diferent amb la finalitat principal de descobrir les tendències actuals del seu jazz, permet, a més d’oferir bona música, posar en contacte la nostra cultura amb la de l’estat convidat. D’aquesta manera, propicia un intercanvi cultural que gratifica les dues vessants i contribueix a un enriquiment que resulta producte de transcendir la mera fórmula sumatòria. Enguany Mallorca s’ha convertit en amfitriona de Noruega, país que posseeix una tradició jazzística rellevant i que s’institueix en observatori de nous corrents i avantguardes.

Al cartell, s’han alternat amb criteri directes de formacions noruegues i actuacions de jazzistes residents a l’estat espanyol, posant especial atenció als músics balears. Completen el programa els concerts ménage à jazz, en els quals artistes de les dues latituds coincideixen a l’escenari per interpretar repertoris únics i irrepetibles en què es promouen i fomenten trets bàsics del gènere, com la improvisació, la hibridació d’estils i la conversa entre sons i instruments.

Descobriment de grups i músics

Aclarit això, resulta necessari afegir-hi que no és competència del festival oferir un cartell basat en grans noms reconeguts a l’àmbit internacional. Més aviat la proposta fa una passa endavant fugint del passat, mirant cap al present i intuint el futur: se centra a descobrir grups i músics, directrius compositives i propostes innovadores. En aquest sentit, la feina de la figura del comissari musical, que té el pianista Xavi Torres, es revela imprescindible per donar consistència a l’esdeveniment i unificar les diferents activitats que alberga.

Amb la intenció de mostrar un mapa complet del panorama jazzístic, tant noruec com global, i fugir de la unilateralitat, l’Alternatilla Jazz aposta per la equitat: han estat set les bandes amb integrants femenines que hi han actuat i cinc els concerts liderats per dones. I més: la meitat de l’equip humà que ho ha fet possible tant des del punt de vista logístic com tècnic pertany al gènere femení. En aquest sentit, si repassam els cartells dels diversos i nombrosos festivals de música que es fan cada any, es fan obligatòries les mencions i les reivindicacions quant a gènere, per la vigència de representats masculins i la freqüent minoria -fins i tot, en nombroses ocasions, absència- de dones.

Paralel·lament a les actuacions, s’ha desplegat una sèrie d’activitats didàctiques. Per una banda, el taller Breu passeig pel jazz, a càrrec de Miranda Jazz Quartet, realitza un recorregut per la història del gènere, des dels seus inicis fins a les acaballes del segle XX. Per una altra, el taller-espectacle Electro-Màgic, conduït pel reconegut i punter saxofonista Llibert Fortuny, posa en contacte l’instrument bandera del corrent musical i treballa les possibilitats que obren l’electrònica i les noves tecnologies en general respecte al saxòfon.

Quant a l’accés del públic a les diferents propostes, cal ressaltar el preu popular de les entrades dels concerts i les activitats complementàries. Gràcies a les contribucions dels col·laboradors, gairebé tothom ha pogut gaudir de concerts amb un nivell més que notable de qualitat. Si posam atenció en els diferents estrats i col·lectius de població, també trobam diversitat i possibilitat d’accés. Els nins s’han convertit en el destinatari de diversos tallers i concerts, l’espectre d’estils jazzístics s’ha revelat heterogeni -s’ha escoltat latin jazz, bebop, free jazz, modern jazz, instruments de cort tradicional, sons electrònics, etc.- i la música no ha quedat al marge dels col·lectius desfavorits de la societat -s’han desenvolupat concerts i tallers a hospitals, a centres de rehabilitació de drogodependents i a espais culturals.

Afirm que, en la seva segona edició, el festival Alternatilla Jazz ha consolidat el seu model, oferint una proposta diferent i complint els nivells d’exigència i excel·lència als quals Alternatilla -l’associació cultural que ho fa possible- té acostumat des dels seus orígens el públic mallorquí.

Let’s jazz!

stats