Es Baluard: 20 anys en 20 dades
El Museu d’Art Contemporani de Palma va obrir les portes el 30 de gener de 2004. Si bé el seu naixement va estar acompanyat de polèmica, durant les dues dècades transcorregudes s’ha convertit en una de les referències indiscutibles de la cultura a les Illes Balears
PalmaEs Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma arriba a les dues dècades d’existència a l’espera de saber qui n’assumirà la direcció, però consolidat com una de les institucions culturals més importants de les Balears. Ara bé, tot referent té també assignatures pendents per continuar avançant i, en el cas d’Es Baluard, hi ha la reivindicació d’assolir un arrelament més gran pel que fa al teixit artístic local. Per si no el coneixes prou, te’n donam 20 dades.
20 anys
Les portes es varen obrir el 30 de gener de 2004, set anys després d’acordar-se
L’any 1997 l’Ajuntament de Palma i la Fundació d’Art Serra, presidida per l’editor Pere A. Serra, varen signar un conveni per construir-ne la seu i constituir el Consorci Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma. Set anys després i amb polèmica pel paper preponderant del col·leccionista impulsor, va obrir Es Baluard. L’edifici principal va ser dissenyat pels arquitectes Lluís i Jaume García-Ruiz, Vicente Tomás i Ángel Sánchez-Cantalejo.
300 metres quadrats de magatzems
Un espai d’accés restringit i absolutament controlat
Inicialment, l’àrea destinada als magatzems tenia 250 metres quadrats, però després se’n varen afegir 50 més. Es tracta d’un dels llocs més controlats del museu: l’accés hi està restringit als tècnics de la casa i es controla que la temperatura i la humitat s’hi mantinguin estables les 24 hores del dia. Cada magatzem està equipat amb el mobiliari adient, com pintes per penjar les obres, mobles calaixera per al paper, fotografies i documents, a més de prestatges.
5 directores
Al capdavant del museu sempre hi ha hagut una dona
Fins ara, Es Baluard ha estat dirigit sempre per una dona. N’han estat al capdavant cinc dones –cosa que no sol ser habitual a la majoria d’institucions culturals: Teresa Pérez-Jofre (va començar un any abans d’inaugurar-se el museu i hi va estar fins a febrer de 2004), Marie-Claire Uberquoi (maig de 2004 - febrer de 2008), Cristina Ros (febrer de 2008 - febrer de 2012), Nekane Aramburu (març de 2013 - març de 2019) i Imma Prieto (octubre de 2019 - agost de 2023). A més, les tretze dones que hi fan feina representen més de la meitat de l’equip.
8,5 milions de visitants
És la suma de persones que han accedit al recinte del museu en dues dècades
Es Baluard ha rebut 8.589.784 visitants al llarg de la seva existència. El 2022, el darrer any del qual hi ha dades, 64.935 persones varen visitar l’interior del centre museístic i 378.923 ho varen fer al recinte, unes terrasses on es fan activitats artístiques i socials i també ofereixen unes generoses vistes de la badia de Palma. Aquest 2022, fins a 8.200 persones varen participar en la vuitantena d’activitats i projectes que s’hi varen dur a terme. L’esclat de la pandèmia havia provocat una aturada de visitants l’any 2020: així i tot, 24.811 passaren pel museu i fins a 164.403 ho varen fer pel complex cultural exterior.
882 obres pròpies
Una col·lecció que, des del 2004, no ha aturat de créixer
L’any 2023 la col·lecció pròpia d’Es Baluard va arribar a la xifra de 882 obres propietat de l’entitat museística –inclosos documents. Aquestes obres daten del període que va des de final del segle XIX fins a l’actualitat i inclouen artistes i moviments artístics que han confluït a les Balears, però no només. El nucli inicial del fons del museu va ser la donació i el dipòsit d’obres de la Fundació d’Art Serra, a més de les que hi varen dipositar l’Ajuntament de Palma, elConsell de Mallorca i el Govern, entre d’altres. De llavors ençà, la col·lecció ha incorporat obres que ha adquirit el museu, a part de donacions i cessions temporals fetes per artistes, empreses i entitats diverses, i també col·leccionistes particulars.
6 euros
És el que costa l’entrada general, però hi ha altres tarifes
L’entrada general per visitar Es Baluard costa 6 euros, encara que també s’hi pot anar a veure una exposició temporal per 4 euros. L’entrada reduïda val 4,50 i va dirigida a estudiants, gent gran i grups –per a ells, l’entrada reduïda a les exposicions temporals és de 3 euros. Ara bé, qui vagi en bicicleta al museu tindrà dret a entrar-hi per només 2 euros. I els divendres els mateixos visitants decideixen quin preu consideren que han de pagar per entrar-hi; això sí, no menys de 10 cèntims. D’altra banda, els menors de 12 anys, aturats, docents i gestors culturals, entre d’altres, poden accedir al museu amb entrada gratuïta –prèviament han d’acreditar la seva condició.
20 treballadors
Un equip estable de persones distribuïdes en nou àrees
L’equip que gestiona Es Baluard està format per una vintena de persones, totes fixes, que es distribueixen en les àrees artística, educació i programes públics, administració, comunicació, relacions externes, manteniment, llibreria, secretaria de direcció i taquilles i atenció al visitant.
2,8 milions d’euros
Els recursos propis augmenten en el pressupost d’aquest 2024
El pressupost del museu per al 2024 és de 2,8 milions d’euros, 580.151 euros dels quals són recursos propis, un 11% més que el 2023. Per institucions, el Govern hi aporta 870.000 euros; el Consell de Mallorca, 750.000; l’Ajuntament de Palma, 625.000, i el Ministeri de Cultura, 50.000 euros.
271 pintures
És la disciplina artística amb més obres al museu
La pintura és el llenguatge artístic del qual hi ha més obres a la col·lecció pròpia d’Es Baluard, amb 271 peces. També inclou 145 fotografies i 89 escultures.
5.000 m2 d’edificació
Les sales expositives ocupen la meitat de l’espai construït
El museu té una superfície de 5.000 metres quadrats construïts. Mentre que les sales d’exposicions n’ocupen la meitat, 2.500 metres quadrats, l’Aljub és l’espai més petit, amb 400 metres quadrats. El pati central té 836 metres quadrats i els espais exteriors, 2.000.
153 exposicions
El patrimoni artístic de les Illes en el context estatal i internacional
En aquestes dues dècades Es Baluard ha programat 153 exposicions temporals, l’organització de les quals és a càrrec de l’àrea artística. Un dels objectius de la programació de mostres temporals és integrar el patrimoni artístic de les Illes en un context estatal i internacional, perquè l’art no es pot entendre com a fenomen aïllat en l’espai i el temps. Les exposicions tenen una altra finalitat important: d’aquesta manera, la ciutadania es pot acostar a obres i artistes d’interès que habitualment no estan al seu abast.
700 escoles
Els estudiants també tenen el seu espai al museu
Aquests vint anys han passat per Es Baluard gairebé 112.000 estudiants de 700 escoles, gràcies als 345 programes educatius que s’hi han dut a terme. La mitjana per any és de 6.000 estudiants. En aquest àmbit, cal destacar que el programa educatiu Cartografiem-nos va rebre el reconeixement de la Càtedra Unesco de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona com un dels programes educatius més innovadors de l’Estat –la proposta girava entorn de la reflexió sobre el territori a partir de les eines de la creació artística contemporània. Però els infants també han participat en els tallers familiars que organitza el museu. El programa Família! El dissabte va d’art ha tingut una mitjana de 400 participants per temporada (d’octubre a maig). A més, s’hi han desenvolupat projectes per a col·lectius vulnerables, en què han participat unes 900 persones a l’any.
624 activitats
Perquè un museu no serveix només per contemplar art
Més enllà de les exposicions, Es Baluard ha desenvolupat activitats diverses, les quals han permès que el museu es relacioni amb tota mena de públics. Aquestes dues dècades se n’han fet 624, amb l’objectiu de fomentar una mirada reflexiva i crítica entorn del món contemporani, sempre amb l’art com a rerefons. Pensament, música, cinema, literatura, filosofia, noves tecnologies, arts escèniques, arquitectura, investigació social, ciència... Moltes disciplines hi han tingut el seu espai.
5.735 llibres
Un fons bibliogràfic que existeix des d’abans de la inauguració
El fons bibliogràfic d’Es Baluard existeix des del 2003, abans de la seva inauguració. Aquesta biblioteca se centra especialment en l’art contemporani i s’ha reunit mitjançant la compra d’exemplars i intercanvis amb altres museus, artistes i institucions culturals. S’hi poden trobar catàlegs d’exposicions, revistes i llibres especialitzats, guies de museus i enciclopèdies. Ara bé, quan es va construir Es Baluard no es va preveure cap espai per a una biblioteca on consultar aquest fons.
15 membres al Patronat
A més dels representants institucionals, hi ha un artista a l’òrgan de Govern
El Patronat de la Fundació Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma està format per 15 persones –el desaparegut Pere A. Serra ostenta el títol de president fundador. La cap del Govern, Marga Prohens, n’és l’actual presidenta i el batle de Palma, Jaime Martínez, n’és el vicepresident. Hi ha tres membres del Govern, tres del Consell de Mallorca, tres de l’Ajuntament de Palma, un del Ministeri de Cultura, que s’hi incorporà el gener de 2022, tres de la Fundació d’Art Serra i un artista (Bernardí Roig), a més de qui dirigeix el museu.
21 graus
La importància de la temperatura per conservar les obres
El museu ha de tenir una temperatura i una humitat estables per assegurar la correcta conservació de les obres d’art. La temperatura ha de ser de 21 o 22 graus i la humitat relativa ha d’oscil·lar entre el 50 i el 55%. Aquestes condicions s’han de mantenir inalterables les 24 hores del dia els 365 dies de l’any i la seva supervisió es fa mitjançant un sistema de control i regulació per ordinador. A més, s’hi fan controls diaris per corroborar que aquests paràmetres es compleixen.
10 hores obert
El museu es pot visitar de dimarts a diumenge
Es Baluard es pot visitar de 10 a 20 h de dimarts a dissabte, mentre que l’horari de diumenge és de 10 a 15 h. A més de tancar els dilluns, ho fa l’1 de gener, l’1 de maig i el 25 de desembre.
4 institucions
El Ministeri de Cultura s’hi va incorporar el gener de 2022
El Ministeri de Cultura, el Govern balear, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma són les quatre institucions implicades en la gestió del museu. El Ministeri de Cultura s’hi va incorporar el gener de 2022 i això va ser possible gràcies a la modificació dels estatuts que es va fer el setembre de 2020, un canvi que va obrir les portes a altres institucions públiques o privades que destaquin per la feina a favor de la cultura.
632 obres digitalitzades
Les peces del fons del museu es poden veure a internet
A la pàgina web d’Es Baluard hi ha accés a 632 obres digitalitzades de la col·lecció pròpia –una quantitat que va en augment. Juntament amb cada obra, hi ha una fitxa on s’indica l’autor, el títol, la data, la tècnica que es va emprar i les seves mesures.
93 catàlegs
Publicacions vinculades a les exposicions
Es Baluard produeix publicacions des que es va inaugurar. A banda dels 93 catàlegs que ha tirat endavant aquests vint anys, ha publicat monografies, assajos, llibres sobre educació i formació i edicions especials en coproducció amb altres institucions culturals. A la pàgina web es pot consultar el catàleg complet d’edicions pròpies, algunes de les quals també es poden descarregar en PDF.u