Es Baluard organitza una jornada sobre feminisme i desobediència civil

El museu d'art contemporani ha inclòs aquesta activitat de manera paral·lela a l'exposició de Martha Rosler, 'Com hem arribat allà des d'aquí'

Martha Rosler, Workshop (de «Cuba», January, 1981) , 1981. Digital C-print, 27,9 x 41,3 cm. © Cortesia de Martha Rosler, 2020
Ara Balears
24/06/2020
2 min

PalmaEl museu d'art contemporani de Palma Es Baluard ha organitzat per al pròxim 9 de juliol una jornada de pensament entorn de l'obra de l'artista novaiorquesa Martha Rosler, sota el títol Accions des de la imatge: feminisme i desobediència civil. Amb el compromís polític i la perspectiva feminista inherents a l'obra de Rosler com a temes centrals, el museu proposa reflexionar sobre els reptes i les urgències de la contemporaneïtat en una jornada gratuïta i oberta al públic, amb inscripció prèvia a través de la web d'Es Baluard, segons ha informat la institució mitjançant un comunicat.

La sessió començarà amb la conferència La idea de la desobediència civil: quan resistir-se a la llei és de justícia, a càrrec del professor de Filosofia Moral del Departament de Filosofia i Treball Social de la UIB, Xim Valdivielso, a les 17 h. A partir de les 18 h tindrà lloc la presentació Martha Rosler i les polítiques feministes: com sobreviure al relativisme, a càrrec de la investigadora i analista cultural, i professora col·laboradora de Sociologia de la Comunicació en la UOC, Meritxell Esquirol. La jornada es tancarà amb un diàleg entre el professor d'Història i Teoria de l'Art de la Universitat Autònoma de Madrid Jesús Carrill, i l'artista, crítica, teòrica i professora de Belles Arts Martha Rosler, mitjançant una videoconferència a les 19 h.

"Avui, no abordar qüestions fonamentals com el pensament feminista o la desobediència civil suposa acceptar que passam per la vida des d'una amputació, des d'una acceptació de la pèrdua dels nostres valors i drets fonamentals", ha dit la directora d'Es Baluard, Inma Prieto, qui considera que, si encara hi ha lloc per a un humanisme, "aquest passa pel pensament feminista". "Si analitzam la realitat política i les conseqüències socials causades per les decisions d'alguns líders polítics i econòmics, posar sobre la taula la desobediència civil es converteix en una exigència de primer ordre", ha afegit.

Prieto ha citat com a exemples la Declaració Universal dels Drets Humans del 1948 i alguns dels principis bàsics de qualsevol democràcia contemporània, i ha qüestionat qui desobeeix. "Desobeeix la societat quan es limita a exigir els seus drets?", ha demanat. La directora també ha mencionat l'assassinat de George Floyd per demanar-se qui desobeeix en aquest cas. "Si l'acció i la resposta de la ciutadania es llegeixen i tipifiquen des de la desobediència, no és aquesta l'única via que ens queda per poder viure amb dignitat?", ha afegit.

Accions des del marge: feminisme i desobediència civil és una activitat paral·lela a l'exposició de Martha Rosler, Com hem arribat allà des d'aquí, la qual es pot visitar fins al 30 d'agost i mostra la investigació que ha servit de base per a la seva feina: la política entesa des dels interessos del poder, la jerarquia de classes, l'imperialisme econòmic i el control social sobre el cos de les dones.

stats