Es Baluard Museu celebra 17 anys amb una jornada de portes obertes
Aquest dissabte, 30 de gener, les exposicions de Rafael Tur Costa, Miguel Ángel Campano, Teresa Margolles i Núria Marquès es podran visitar gratuïtament
Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma celebra el seu 17è aniversari, el proper 30 de gener, amb una jornada de portes obertes. Així, convida la ciutadania a visitar les exposicions de Rafael Tur Costa, Miguel Ángel Campano, Teresa Margolles i Núria Marquès amb entrada gratuïta. Segons Imma Prieto, directora d'Es Baluard Museu, "és important que en un moment com el que estam vivint els museus esdivinguin un lloc de trobada, aprenentatge i reflexió per a la societat. Quan sembla que tot queda relegat a la pantalla plana, és importantíssim apel·lar a les cures. A la cura entesa com a gaudi per als sentits. A través de la vista, deixar que el teu pensament imagini altres maneres de fer i ésser".
Entre les mostres actuals, destaca l’exposició retrospectiva més àmplia dedicada a l’artista eivissenc Rafel Tur Costa (Santa Eulària des Riu, Eivissa, 1927 – 2020). La llum del fragment és una exposició que revela la seriositat, la voluntat de recerca, l'experimentació i també la seguretat des de les quals ha treballat sempre l’eivissenc. El seu recorregut mostra un canvi, una evolució constant: “Els dels anys 50 són molt més negres, després vaig deixar entrar el color, i després va arribar el blanc i el collage. El collage va ser un descobriment que em va permetre fer coses molt originals que no havia fet mai”, va explicar el pintor a la inauguració de la mostra, poc abans de morir.
En col·laboració amb el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Es Baluard Museu revisa aquells moments que han estat crucials en la trajectòria de Miguel Ángel Campano (Madrid, 1948 – Cercedilla, Madrid, 2018) a l'exposició Accents i diferència, un recorregut fet a partir d’una relectura de la mostra D’après que es va presentar el 2019. En aquest sentit, Es Baluard Museu presenta "una mirada retrospectiva de caràcter antològic que accentua la figura de Campano com a artista que mira la pintura i recupera l’esperit epistemològic de l’artista".
D’altra banda, la mostra La pedra, de Teresa Margolles (Culiacán, Sinaloa, 1963), recupera alguns dels eixos clau de la creadora i, alhora, en presenta algunes obres inèdites. El seu treball denuncia sense complexos les crisis migratòries actuals, obre el debat entorn del treball i, sobretot, apunta la vulnerabilitat en la qual es troben les dones davant qualsevol situació. Margolles dona visibilitat a moltes de les qüestions que travessen l’actualitat política internacional, com són la lluita de classes, la migració o el gènere.
Finalment, també es pot visitar Spleen de Teheran. Poesia en prosa, de Núria Marquès (Ciutadella, 1975). Un projecte que reflexiona, des d’una perspectiva personal i íntima, sobre l’acceptació d’una sèrie d’estereotips i representacions culturals imposades a Occident, a partir de l’obra que l’artista va realitzar durant una residència artística a Teheran l’any 2018.