Exposició
Cultura 26/06/2024

Es Baluard recorda l'estada del filòsof Walter Benjamin a Eivissa amb una exposició de Gonzalo Elvira

Va ser un període decisiu en la biografia d'aquest filòsof i crític literari alemany per motius tant personals com relacionats amb seva producció literària

ARA Balears
2 min
L'exposició té com a punt de partida l'estada del filòsof alemany Walter Benjamin a Eivissa.

PalmaEs Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma presenta Sèrie eivissenca, una exposició de Gonzalo Elvira que té com a punt de partida l'estada de Walter Benjamin a Eivissa durant els anys 1932 i 1933, uns anys decisius en la biografia d'aquest filòsof i crític literari alemany per motius tant personals com relacionats amb la seva producció literària. L'exposició s'inaugura al públic dijous, 27 de juny de 2024, a les 19 hores i es podrà visitar a partir del 28 de juny a l'Espai D d'Es Baluard Museu fins al 29 de setembre de 2024.

El comissari de l'exposició, Juan de Nieves, explica que amb aquest projecte, el públic descobrirà "uns anys de vital importància" per a la història tant del seu context propi com d'Europa, a través de la figura d'"un dels pensadors més importants del segle XX". A través del dibuix, diu el comissari, Elvira ha aconseguit generar un relat que discorre entre "una dimensió privada i personal al costat d'una sèrie de fets determinants en la història contemporània".

L'obra 'La cerca de cactus' de Gonzalo Elvira.

Per l'artista Gonzalo Elvira, aquesta sèrie va començar a gestar-se fa diversos anys a partir de la lectura del llibre Experiencia y pobreza, de Vicente Valero, editat per Periférica. Segons comenta, "és una constel·lació de dibuixos de moments, uns cent tres dibuixos-pintures de gran format i una animació" que relaten visualment les dues estades del filòsof i escriptor Walter Benjamin a Eivissa en els anys 1932 i 1933. La seva intenció és mostrar "un relat fragmentari" formalitzat per escenes de Benjamin a l'illa, paisatges, imatges històriques, retrats de persones vinculades a la seva estada a Eivissa i amb qui mantenia una contínua comunicació per cartes. "Una sèrie de portades fictícies completen aquesta constel·lació històrica", afegeix.

El repertori d'imatges incloses en l'exposició conté tant escenes reals com escenes possibles, retrats de Benjamin, portades de llibres, altres retrats de personatges relacionats amb la biografia de l'autor i diversos personatges històrics del moment, a més d'altres imatges més relacionades amb dissenys i estructures gràfiques concebudes per Elvira. L'exposició inclou també un registre de videoanimació basat en una trobada possible entre Walter Benjamin i el dictador Francisco Franco.

Qui és Gonzalo Elvira?

Gonzalo Elvira és un artista argentí que resideix a Espanya des de l’any 2000. Ja des de mitjan dècada dels noranta la seva pràctica tracta de descobrir i revelar noves perspectives sobre alguns episodis de la història política i social del segle XX. El seu particular mètode de treball basat en el dibuix es dirigeix a generar nous relats sobre moments i figures als marges de la història oficial per il·luminar-ne els rastres en un present que tendeix a oblidar i a camuflar el passat des de posicions totalitàries. Entre els seus projectes més importants destaquen Leer el sueño (CAB, Burgos, 2022), Los primeros fríos (Centro Botín, Santander, 2022), 12 canciones concretas (Rodríguez Gallery, Poznań, 2018), Proyecto S.R. (La Virreina, Barcelona, 2017) o Assaig S.T. 1909-1919 i Bauhaus 1919, modelo para armar, ambdós desenvolupats en diverses galeries i institucions entre el 2012 i el 2015. 

stats