Literatura
Cultura16/01/2020

La BCNegra agafa el metro per descobrir la ciutat amagada

Un centenar d'autors participen en la quinzena edició del festival literari

Sílvia Marimon
i Sílvia Marimon

BarcelonaL'Avinguda de la Llum era una galeria comercial subterrània, la primera a Europa, que discorria per sota de la plaça Catalunya de Barcelona. Va ser inaugurada el 1940 amb molta pompa i, si en un principi hi abundaven aparadors amb vidrieres i firmes cares, a poc a poc el paisatge va anar canviant i van començar a proliferar els bars, els estancs i les xurreries. Desapareguda als anys 90, aquest espai amagat de la ciutat va inspirar una cançó de Loquillo i una novel·la de María Zaragoza, una de les convidades de la quinzena edició del festival literari BCNegra, que es farà del 30 de gener al 9 de febrer. L'Avinguda de la Llum també és una de les parades d'una xarxa de metro literària que connectarà autors i temàtiques del festival, que enguany vol entrar als espais invisibles de la ciutat. "Com a leitmotiv hem triat la ciutat amagada, no secreta ni misteriosa, sinó allò que no veiem, potser perquè no volem veure-ho o no volem que es trobi", explica el comissari de BCNegra, Carlos Zanón.

Entre els autors que es mouran per aquesta ciutat amagada hi haurà Juan Madrid, (guanyador del premi Pepe Carvalho), Dominique Manotti, Javier Cercas, Dolores Redondo, Yasmina Khadra, Petros Màrkaris, Marc Pastor, Teresa Solana, Domingo Villar, Niklas Natt och Dag i Antonio Manzini. En total, l'esdeveniment de la novel·la negra, que té un pressupost de 170.000 euros, ha programat més de 60 activitats i 35 taules rodones en què es reuniran 97 escriptors.

Cargando
No hay anuncios

El miracle islandès

Entre les convidades més singulars d'aquesta edició hi ha Eliza Reid, escriptora, editora i creadora del festival literari Iceland Whiters Retreat, i actualment primera dama d'Islàndia, el país convidat de la BCNegra. Reid conversarà sobre les polítiques que han convertit l'illa en un paradís editorial amb Yrsa Sigurdardóttir, la creadora de l'advocada i mare soltera Thóra Gudmundsdóttir, protagonista de novel·les com Mentiras (2017). "A Islàndia si no et regalen entre 10 i 15 llibres per Nadal és que tens un problema", diu Zanón.

Cargando
No hay anuncios

La BCNegra, com ja va sent tradicional, no es limita a les novetats editorials, sinó que recupera autors, llibres i personatges. En aquesta edició posa la mirada en el centenari del naixement de Boris Vian, de qui la tardor passada Comanegra va publicar Escopiré sobre les vostres tombes (1946), amb traducció d'Adrià Pujol. L'obra va ser prohibida durant anys i Vian va ser condemnat per ultratge a la moral i els bons costums. L'altre autor que recupera el festival és l'argentí Osvaldo Soriano, autor de Triste, solitario y final. Soriano, mort el 1997 als 54 anys, va escriure en l'època més dura de la repressió argentina aquesta novel·la en què dos personatges, el còmic Stan Laurel (el Prim que sempre feia parella amb el Gras) i el detectiu Philip Marlowe, deambulen pels carrers de Los Angeles intentant esbrinar per què ja ningú contracta l'actor. El llibre que rescata el festival literari és El último beso, de James Crumley, del qual parlaran, entre d'altres, l'especialista en novel·la negra Benoit Tadié. I com a personatge de ficció, es debatrà sobre Maigret amb Pierre Assouline, responsable de la biografia de Georges Simenon.

Entre alguns llocs amagats per on es mourà la BCNegra hi ha el Fossat del Mercat de Sant Antoni, els cementiris de Montjuïc i el Poblenou i alguns racons de la plaça Reial i el Mercat de la Boqueria.

Cargando
No hay anuncios
Rap i còmics a Can Damm

Al llarg de la primera setmana de febrer hi haurà moltes taules rodones on es parlarà de violència de gènere (amb Dolores Reyes, Bonnie Jo Campbell i Mónica Ojeda), les sèries de televisió, les pèrdues dels éssers estimats o la fantasia, però també d'altres activitats paral·leles, una de les quals és l'exposició Quan el groc era negre. Els trets de Cua de Palla, dedicada a la col·lecció de butxaca de novel·la negra que van dirigir Manuel de Pedrolo i Xavier Coma entre 1963 i 1996, i que es podrà veure a la biblioteca Jaume Fuster. A l'Antiga Fàbrica Damm es farà una sessió amb Ramsés Gallego, conegut com El Coleta, que practica un rap que beu dels quinquis dels anys 80 del segle passat. Les seves rimes aniran acompanyades de creacions gràfiques i dibuixants i guionistes parlaran de la seva feina. A la BCNegra també hi haurà un "combat" entre dos pesos pesants del poetry slam: Dani Orviz i Salva Soler. I per fer arribar al gènere negre als més joves, autors i personatges aniran als instituts per sotmetre's a un interrogatori dirigit per estudiants.