El teatre català arriba a Londres amb 'Skin in Flames'
L'obra de Guillem Clua s'estrenarà al Park Theatre de la capital britànica de la mà de la companyia Bots and Barrals, i protagonitzada per les actrius catalanes Laya Martí i Bea Segura
LondresLes actrius Bea Segura i Laya Martí estrenen dimecres vinent al Park Theatre de Londres l'obra 'Skin in flames' ('La pell en flames'), del català Guillem Clua, en una producció de la companyia Bots and Barrals. A 'Skin in Flames', Sílvia Ayguadé, directora de Bots and Barrals –que porta tres anys exportant teatre català al Regne Unit–, col·labora amb la productora britànica StoneCrabs i treballa amb un repartiment català i anglès. El grup ha iniciat una campanya de micromecenatge per recaptar diners per a l'obra. "Necessitem ajuda perquè la cultura catalana arribi a l'estranger", diu Ayguadé.
'Skin in Flames' explica la història d'un fotoperiodista que va fer-se famós gràcies a una imatge on apareix una nena volant pels aires després d'una explosió, en plena guerra civil. Vint anys després, quan torna al país on va fer la foto per rebre un premi, el fotògraf és entrevistat per una periodista local, la Hanna, interpretada per Bea Segura, que no està d'acord amb l'entrega del guardó. Hanna i el fotoperiodista concerten l'entrevista en un destronat hotel on també hi ha l'Ida (Laya Martí), atrapada pel xantatge d'un home que diu protegir la seva filla malalta. Segura i Martí comparteixen escena amb els actors Almiro Andrade i David Lee-Jones, amb una àmplia experiència en el teatre londinenc.
"Em va fascinar des del primer moment en què la vaig llegir i ja sabia que la volia produir i dirigir", assegura Ayguadé. "Volíem dur al Regne Unit el teatre que normalment no veiem", explica Franko Figuereido, el director d'StoneCrabs. Figuereido afirma que quan Ayguadé els va contactar amb el text i la proposta, de seguida es van adonar que era "un text fantàstic", i que coproduir l'obra era una "gran oportunitat". 'Skin in Flames' "et deixa en xoc", admet el productor d'StoneCrabs, que remarca el caràcter internacional de l'obra i la voluntat de fer reviure el teatre de caire polític a Londres.
Dues dones, el yin i el yang
Bea Segura explica que el seu personatge, la Hanna, "és una noia que ha pogut estudiar i sortir-se'n en un país on tot està completament destrossat al voltant seu" però que "té un objectiu negre per viure: la venjança". El personatge de Laya Martí, l'Ida, és una "lluitadora, una valenta". "Fer un personatge tan dramàtic però a la vegada tan bonic i tan valent és un plaer", afirma Martí. Per Segura, tant la Hanna com l'Ida "són lluitadores però són el yin i el yang".
La companyia espera finançar l'obra, que s'estrena el dia 13 i està programada a la capital britànica fins al 7 de juny, amb una campanya de micromecenatge a Kickstarter on demanen el "suport a la població catalana" i en especial també a la que viu al Regne Unit, perquè "sigui més freqüent i normal sentir que hi ha cultura catalana als escenaris" estrangers. "És una tasca molt difícil però alhora valenta", reconeix Ayguadé, que assegura que "ara estem vivint un dels millors moments de la dramatúrgia catalana" i per això volen que el públic anglès vegi les seves obres.