Cultura06/02/2021

Bernat Molina guanya el torneig de dramatúrgia amb el text 'Escalar un gegant'

La peça se centra en la relació entre un pare i un fill, i reivindica la importància de l'escolta, l'entesa i la comprensió

CLÀUDIA DARDER
i CLÀUDIA DARDER

El públic ha decidit que Bernat Molina és el guanyador de la setena edició del Torneig de Dramatúrgia. Tot i que encara no està confirmat, el text podria viatjar fins a Girona per participar en la pròxima edició del torneig del festival de teatre Temporada Alta. El text de Molina se centra en la relació entre un pare i un fill: "El bessó de l'obra rau en la importància d'escoltar els altres, ajudar-se i entendre's mútuament", ha dit el dramaturg, que no vol revelar-ne més detalls; la peça podria tenir recorregut més enllà del torneig.

Els actors Toni Amengual i Maria Pascual han estat els encarregats de llegir el text La darrera opció, de Clara Ingold; una peça protagonitzada per dos personatges que, per voluntat pròpia, decideixen aïllar-se: "No hi ha pandèmia, no hi ha covid-19. Decideixen aïllar-se de tot perquè és, segons ells, l'única manera de viure i ser feliços", ha comentat l'autora. D'altra banda, Guillem Galmés i Enric Garcia han pronunciat Escalar un gegant, del vencedor del torneig.

Cargando
No hay anuncios

"Quan em varen proposar participar-hi, tenia un any molt buit; per tant, em va fer molta il·lusió posar-me a escriure, tot i que quan s'acostava la data d'entrega varen arribar els nervis. Després d'entregar el text, tot ha estat molt agradós", ha explicat Molina a l'ARA Balears just després de rebre el cinturó que l'acredita com a guanyador. També ha mencionat que l'exercici que proposa aquest torneig és molt "interessant" i "excitant": "Tot és constantment una capsa de sorpreses. No saber quins actors llegiran el text, que a la final també siguin intèrprets diferents, estar pendent de l'altra semifinal...", ha contat el dramaturg, que ha lloat el talent dels seus companys en aquesta aventura: Joana Castell, Miquel Costa i Clara Ingold.

Cargando
No hay anuncios

La final s'havia de fer el 15 de gener, però les restriccions del Govern, que obligaven a cancel·lar tots els actes i activitats culturals emmarcats dins el programa de festes de Sant Sebastià, varen fer que s'ajornàs fins a aquest divendres. "Aquest impàs de temps entre dia 15 de gener i aquest divendres m'ha sobrat. L'agonia s'ha allargat una mica i no feia falta", bromejava el guanyador al teatre Xesc Forteza de Palma.

Cargando
No hay anuncios

Molina ha destacat l'oportunitat que és aquesta cita per fer pinya i crear xarxa: "Hi havia competitivitat, però gens de rivalitat. Hem estat companys tot el temps, ens ho hem passat molt bé i ens hem divertit", ha explicat. Considera que els productors i programadors de teatre no haurien de faltar en aquesta cita perquè "hi ha textos molt bons", i diu que "seria un crim" que acabassin en un calaix: "Jo ja he fet la meva feina com a dramaturg. No puc fer de productor o distribuïdor, necessitam gent que ho faci per nosaltres. Podria dirigir i allargar-la perquè sigui una obra de temps estàndard [les peces del torneig duren entre 35 i 40 minuts]", concreta. Una feina, la de producció i distribució, que al final acaben fent els mateixos dramaturgs.

Des de Produccions de Ferro asseguren que aquesta ha estat "l'edició més complicada": "Les mesures han tret l'ambient festiu del torneig, però fer-lo era necessari i al final ha estat un goig". Agraeixen el suport del públic, que ha estat "disciplinat" i s'ha "adaptat perfectament als canvis, com al fet de votar mitjançant un codi QR", també el de la gent del sector teatral. Consideren que les peces que s'han presentat "han tingut molt bon nivell". A punt de tancar les del Xesc Forteza, l'equip de Produccions de Ferro confessa que clouen el setè torneig de dramatúrgia "esgotats", però ben "satisfets".