'Bèsties fantàstiques 3': ¿punt final a la màgia de l'univers Harry Potter?
La nova entrega de la franquícia deixa un regust de comiat i esgotament per l'acumulació de polèmiques
BarcelonaHi ha un moment de Bèsties fantàstiques: els secrets de Dumbledore en què el Jacob, el muggle pastisser que acompanya Newt Scamander en les seves aventures, compara el pla que han elaborat per enganyar el malvat Grindelwald amb el joc d'endevinar la carta, però els mags i les bruixes que l'acompanyen se'l miren amb cara de no saber què s'empatolla. Lògic: no tenen ni idea d'il·lusionisme o trucs de cartes, només de màgia autèntica. L'estrena del film de la saga de Harry Potter,l'onzena entrega cinematogràfica, arriba aquest divendres als cinemes en un moment delicat en què la comunió habitual entre els creadors de les pel·lícules i el fandom de l'univers màgic trontolla tant com la complicitat entre el Jacob i els seus aliats.
Dues dècades després de l'estrena de Harry Potter i la pedra filosofal, la franquícia del Wizarding World –nom oficial de l'univers– comença a mostrar signes de fatiga. Alguns són tan objectius com la taquilla d'Els crims de Grindelwald,anterior entrega de Bèsties fantàstiques, que va fer el mínim històric de la saga. David Yates, el director de la pel·lícula –i de tots els films de la franquícia des de Harry Potter i l'orde del Fènix–, no ha volgut confirmar durant la promoció del film si es rodaran les cinc entregues de Bèsties fantàstiques que havia promès J.K. Rowling. “De moment ens prenem uns anys de descans –declarava a Fotogramas–. La pròxima entrega podria arribar d'aquí cinc o deu anys. O no... I estaria bé. Llancem aquesta i ja veurem què passa”.
El missatge implícit, com sempre, apunta a la taquilla: si es manté la tònica descendent és probable que Bèsties fantàstiques acabi amb aquesta tercera entrega. Veient la pel·lícula és evident que els guionistes (Rowling i Steve Kloves) han fet un esforç per lligar els caps de la trama resolent el misteri dels orígens del Creedence i enfrontant per fi els dos antics amants, Albus Dumbledore i Gellert Grindewald. El final d'Els secrets de Dumbledore serviria perfectament com a conclusió de la saga –convertida llavors en trilogia–, però també deixa la porta oberta a continuar-la.
Polèmiques i absències
La necessitat sobtada de tancament té a veure amb els resultats econòmics però també amb les diverses polèmiques que últimament envolten l'univers Potter, des de les acusacions de transfòbia a J.K. Rowling, que han fet que molts fans reneguin de l'autora dels llibres que adoren, fins al traumàtic acomiadament de Johnny Depp, que interpretava Grindelwald als dos primers films, quan l'actor va perdre el judici per difamació contra el diari The Sun. A Els secrets de Dumbledore el seu personatge el reprèn com si res el danès Mads Mikkelsen, fitxatge d'urgència que no només està a l'altura sinó que aporta una interessant ambigüitat reptiliana a Grindelwald. I tot i que es troba a faltar més tensió homoeròtica entre Mikkelsen i el Dumbledore de Jude Law, s'agraeix que un blockbuster retrati una relació homosexual sense eufemismes i s'exposi a quedar fora del mercat xinès.
Més estranya és l'absència durant la pràctica totalitat del film de Katherine Waterston, que en les dues primeres entregues gairebé compartia el protagonisme amb Eddie Redmayne. Què ha passat perquè el personatge de Tina Goldstein hagi quedat reduït a dos cameos que no arriben al minut? “Té una nova feina molt important i està molt ocupada”, diu el Newt al començament del film, una explicació que sona a excusa, especialment quan s'incorpora al grup de mags un nou personatge, una professora de Hogwarts interpretada per Jessica Williams. Les especulacions dels fans relacionen la desaparició de Waterston a la saga amb els comentaris que l'actriu va fer en favor dels drets de les dones trans. L'actriu no va esmentar Rowling, però va reconèixer que sentia que era “important” expressar la seva posició a causa de la seva vinculació amb la saga Bèsties fantàstiques.
Per un motiu o l'altre, Harry Potter ha deixat de ser aquell tòtem cultural intocable i virtuós que va dominar la cultura popular durant la primera dècada del segle XXI. La ironia és que continua sent una màquina de fer diners a través de videojocs, parcs d'atraccions, una obra teatral que no para de vendre entrades i especials televisius com Retorno a Hogwarts, produït per la HBO. L'empresa de Rowlingfunciona a ple rendiment, així que, tot i que Els secrets de Dumbledore tanqui la història de Bèsties fantàstiques, no sembla probable que aquest sigui el final de la franquícia màgica. Temps al temps: Harry Potter tornarà als cinemes.