Arquitectura
Cultura19/10/2023

La Biblioteca Gabriel García Márquez guanya el premi FAD d'arquitectura

Rep el guardó 'ex aequo' amb l'escola madrilenya Reggio School

BarcelonaDesprés de tres anys concentrats en la importància de l'habitatge, el premi FAD d’arquitectura ha fet un gir i aquest vespre ha premiat ex aequo dos edificis innovadors tècnicament i pel que fa al programa: la Biblioteca Gabriel García Márquez, del barri de Sant Martí de Barcelona, que va ser reconeguda a l’agost com la millor nova biblioteca pública del món, i l’escola Reggio School de Madrid. El jurat considera que tots dos edificis, dels arquitectes Elena Orte, Guillermo Sevillano (SUMA Arquitectura) i Andrés Jaque (Office for Political Innovation), respectivament, són “obres excel·lents, de caràcter complementari i representatives d’una arquitectura contemporània d’ampli espectre”. En tots dos projectes els membres del jurat valoren els processos de recerca i participació ciutadana com a part del disseny.

Cargando
No hay anuncios

La Biblioteca Gabriel García Márquez és un edifici de fusta i acer de sis plantes amb un fort caràcter escultòric. L’interior està organitzat al voltant d’un gran buit central que funciona com una “xemeneia solar”, és a dir, potencia la ventilació natural gràcies a l’energia solar. Com que acull usos molt diversos, els arquitectes van concentrar-se en aconseguir uns espais flexibles. En el cas de l’escola Reggio, el punt de partida és que l’entorn arquitectònic pot esperonar la curiositat i l’esperit crític dels nens. Així que l’edifici està concebut com “un ecosistema complex” per a estudiants de diferents edats. D'aquesta manera, en comptes de llargs passadissos, l’escola és com “un assemblatge de diferents climes, situacions i regulacions”. Així i tot, l’una i l’altra tenen elements en comú: el jurat valora que tant la biblioteca com l’escola, que també ha rebut nombrosos guardons, parteixen de tipologies clàssiques de la Mediterrània, com el porxo, el pati i la plaça, i volen ser “una mena de condensadors socials” que ofereixen “maneres diverses de viure l’arquitectura, responent, de maneres eficients, als reptes de la societat i del temps actual”.

Cargando
No hay anuncios

Més concretament, de la Biblioteca Gabriel García Márquez el jurat reconeix que els arquitectes han aconseguit crear “una gran diversitat d’espais i programes”. Pel que fa a la Reggio School, que està ubicada en un suburbi madrileny, posen en relleu que està impregnada d’una “alegria expressiva”. Per això, l’edifici "difícilment deixa indiferent ningú i interpel·la la societat respecte a la importància de l’educació en valors ecològics, així com en la responsabilitat compartida i l’experiència personal de l’estudiant".

En la línia de l’arquitectura sostenible i l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, en aquesta edició dels premis FAD s’ha estrenat una categoria, anomenada Re-FAD, destinada a reconèixer una obra entre els finalistes de les categories d’arquitectura i interiorisme que destaquin en els camps de la rehabilitació, la reutilització i la regeneració. El primer guanyador ha sigut Carles Enrich per la renaturalització de la secció del rec Comtal en una zona deteriorada del barri de Vallbona.

Cargando
No hay anuncios

Una antiga masia convertida en casa

En la categoria d’Interiorisme, l’obra guanyadora és la transformació de l’antic Cortijo Jamonero, al municipi de Garciaz (Càceres), en un habitatge, dels arquitectes Jorge Vidal i Marcos Catalán. Pel que fa a Ciutat i Paisatge, ha guanyat el premi el projecte Condicionament de la Vora Portuària de Porto do Son (la Corunya), dels arquitectes Juan Creus, Covadonga Carrasco, Marcial Rodríguez, Alberto Redondo i José Valladares. I en la d’Intervencions Efímeres el premi ha sigut per a l’escenografia de l’espectacle Twist, del Circo Price de Madrid, de l’arquitecte Javier Jiménez (Studio Animal). 

Cargando
No hay anuncios

En la categoria d’Internacional el premi també ha sigut ex aequo: han guanyat la casa Susan’s House a San Antonio (Texas), dels arquitectes Xavier Vendrell i Mary English, i The Dark Line (Taiwan), un camí urbanitzat per fer una ruta ecohistòrica entre les localitats taiwaneses de Mudan i Sandiaoling Taiwan, dels arquitectes Miquel Batlle i Michèle Orliac i la paisatgista Chung Hsun.