La Biblioteca García Márquez guanya el premi Mies van der Rohe d'arquitectura emergent
Gustav Düsing i Max Hacke guanyen el premi principal amb el Pavelló d'Estudis de la Universitat Tècnica de Braunschweig
BarcelonaL'èxit de la Biblioteca Gabriel García Márquez, dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano (Suma Arquitectura), no té aturador: després de ser considerada la millor biblioteca del món i d'emportar-se el premi FAD, aquest vespre s'ha coronat en l'àmbit europeu amb l'anunci des de Brussel·les que rep el premi Mies van der Rohe d'arquitectura europea en la categoria d'arquitectura emergent, dotat amb 30.000 euros. El premi principal, dotat amb 60.000 euros, és per al transgressor Pavelló d'Estudis al campus de la Universitat Tècnica de Braunschweig (Alemanya), dels arquitectes berlinesos Gustav Düsing (1984) i Max Hacke (1986). Es tracta dels guanyadors més joves del premi Mies van der Rohe. En aquesta edició, els dos edificis premiats representen la innovació en els edificis dedicats a l'aprenentatge i la cultura.
Per al jurat, l'impacte de la Biblioteca Gabriel García Márquez va molt més enllà del mateix edifici: "La Biblioteca actua a escala de la ciutat, contribuint a la transformació del barri i obrint-se com un nou espai públic exterior i interior", diu l'acta del premi. També destaca que la riquesa conceptual de l'estructura de fusta de l'edifici "es desenvolupa com una rica seqüència d'espais monumentals i domèstics que donen la benvinguda a veïns i ciutadans, proporcionant-los ambients confortables per a l'aprenentatge, el treball en equip i el compromís".
El jurat també posa en relleu que Orte i Sevillano han parat una atenció "meticulosa" en els detalls i que han portat "el programa de la biblioteca a nous límits". "Cada premi que hem rebut té un valor especial, tot i que el premi Mies van der Rohe és, sens dubte, un dels més importants. És el guardó europeu més prestigiós que s'atorga a obres construïdes, així que per a nosaltres culmina una extensa sèrie de reconeixements obtinguts al llarg d'anys de dedicació, obstacles, tensió i, es podria dir, sofriment", afirmen a l'ARA Elena Orte i Guillermo Sevillano.
Què vol dir ser emergent
Al premi Mies van der Rohe, la categoria d'arquitectura emergent està més basada en el reconeixement crític dels arquitectes que en quants anys fa que treballen. De fet, la Biblioteca Gabriel García Márquez és una de les primeres obres de gran envergadura que fan Orte i Sevillano. "El guanyador del premi d’arquitectura emergent es distingeix per una combinació de qualitats com l’excel·lència i l’autenticitat en el disseny, la personalitat genuïna i innovadora de la seva obra i una construcció de qualitat, ben executada i sostenible", es diu a la presentació del premi. El jurat tria el guanyador "entre aquells candidats que encara no han obtingut reconeixement per no tenir un conjunt d’obres reconegudes per la crítica en institucions o editorials importants i establertes".
Per a Orte i Sevillano la categoria d'emergent té a veure amb "la contribució de la biblioteca al progrés de la disciplina arquitectònica". "Això implica que la biblioteca afronta reptes arquitectònics actuals que seran objecte de debat en els pròxims anys", expliquen. "Personalment –conclouen els arquitectes–, la felicitat ha sigut immensa. A més, ens van comunicar que som els guanyadors coincidint amb els nostres aniversaris, que estan separats per només dos dies, així que el premi es va convertir en un regal meravellós".
Un lloc d'estudi flexible i desmuntable
El Pavelló d'Estudi al campus de la Universitat Tècnica de Braunschweig ofereix llocs de treball per als estudiants de totes les facultats i el més singular és que la planta es pot reconfigurar constantment. També que l'estructura d'acer i fusta és totalment desmuntable. Com expliquen els mateixos arquitectes a la memòria de l'edifici, el seu afany és "crear un entorn d'aprenentatge flexible que promogui l'intercanvi social i la generació de coneixement interdisciplinari entre estudiants i professors". Com diu l'acta del premi, els arquitectes "han perseguit una idea arquitectònica clara, l'han revisada i l'han portada al límit. Més que un edifici, el pavelló es podria entendre com un sistema versàtil que fusiona avenços tecnològics amb un principi flexible i reutilitzable".
"Guanyar el premi Mies van der Rohe és increïble i ha sigut una gran sorpresa", afirmen a l'ARA Gustav Düsing i Max Hacke. "Com que és un edifici força petit i amb un pressupost limitat, el Pavelló d'Estudi encaixa bé amb el nostre temps. Agraïm profundament el reconeixement dels projectes locals que milloren les estructures socials i les comunitats, ja que creiem en les capacitats transformadores de l'arquitectura".
A Düsing i Hacke els agradaria que el seu edifici creés escola: "Esperem que el nostre projecte inspiri altres universitats a prendre més consciència del seu paper dins la ciutat oferint espais de qualitat, oberts i gratuïts, accessibles a tothom. L'edifici està molt centrat en l'ésser humà, promou la comunicació directa entre persones i permet trobades aleatòries i cultura estudiantil. Serveix de prototip per a un edifici públic del segle XXI", conclouen aquests arquitectes.
La cerimònia de lliurament dels premis se celebrarà el 14 de maig al Pavelló Mies van der Rohe, dins una jornada que inclourà conferències dels guanyadors i una exposició amb les 362 obres que han participat en aquesta edició. L'esdeveniment donarà el tret de sortida a les Setmanes d'Arquitectura organitzades per l'Ajuntament de Barcelona.